
امروزه برای حل مشکل فشار آب در ساختمانها و آپارتمانها از پمپ آب خانگی استفاده میکنند، با کمترین هزینه و بیشترین کارایی این مشکل در چند حل خواهد شد. پمپ آب خانگی انواع مختلفی دارد اما مهمترین پمپهایی که فروش بالایی نیز دارد پمپ آب خانگی جتی و بشقابی است. این دو مدل تفاوتهایی در فرآیندکاری خود دارند و هریک مزیتها و ویژگیهای مخصوص به خود را دارند. با توجه به اینکه بسیاری از مخاطبان فروشگاه اینترنتی ابزارینو در کامنتهایی خواستار بررسی دو مدل پمپ آب خانگی بشقابی و جتی شده بودند بر آن شدیم تا مهمترین تفاوتهای این دو دستگاه را بررسی کنیم و به مقایسه آنها بپردازیم. بنابراین در انتهای این مطلب شما خواهید فهمید که پمپ اب جتی بهتر است یا بشقابی.
پمپ آب خانگی جتی و خانگی چیست؟
به لحاظ حجم و اندازه این دو پمپ آب، تفاوت چشمگیری با هم ندارند اما موارد استفاده هر یک متفاوت است. از پمپ آب خانگی جتی که سرعت بیشتری دارد بیشتر برای پمپاژ کردن آب از عمق زیاد استفاده میکنند اما پمپ خانگی بشقابی معمولا دبی یا آبدهی بهتری دارند.
پمپ آب خانگی جتی
اگر برای مناطقی که دارای چاههای عمیق است دنبال یک پمپ میگردید، پمپ آب خانگی جتی توانایی بیشتری برای این کار دارد. در واقع این پمپ میتواند عملکرد خوبی در چاههای عمیق و مناطق گرمسیر داشته باشد؛ از آنجایی که برای پمپاژ آب از عمق نیاز به الکتروموتور قدرتمندتری است پمپ آب خانگی جتی بهتر از پس این کار بر خواهد آمد.
انواع پمپ آب خانگی جتی
این پمپ در دو مدل تولید میشود:
- پمپ آب خانگی عمیق جتی
- پمپ آب خانگی کم عمق جتی
همانگونه که از نام این دو مدل پیدا است، پمپ آب خانگی عمیق به علت داشتن در عمق بیشتری عمل کرده به گونهای که انژکتور این دستگاه پایین آب قرار گرفته و آب را به بالا پمپاژ میکند.
پمپ آب خانگی بشقابی
موارد استفاده پمپ آب بشقابی در امور صنعتی و کشاورزی بیشتر است. مایعاتی که سنگینتر هستند و میزان گرانروی بالایی دارند بهتر است با این نوع پمپ آب پمپاژ شوند. منظور از گرانروی بالاتر، آبی است که غلظت یا چسبانکی آن بیشتر است. مثلا اگر آب و روغن ماشین را در نظر بگیرید، روغن ماشین گرانروی بالاتری دارد.
انواع پمپ آب بشقابی
این پمپ نیز در دو مدل تولید میشود:
- پمپ آب بشقابی جابجایی مثبت
- پمپ آب بشقابی سانتریفیوژی
از مدل سانتریفیوژی برای انتقال و پمپاژ آبهایی که گرانروی پایینی دارد استفاده میکنند اما در مدل جابجایی مثبت، برای اینکه دبی یا آبدهی پمپ بیشتر شود باید آنرا در عمق کم استفاده کرد به معنی دیگر اگر عمق آب کمتر باشد، دبی آن بیشتر خواهد شد. همچنین پمپ آب بشقابی جابجایی مثبت برای خانههایی که فشار کمی دارند بهتر است.
مقایسه پمپ آب خانگی جتی و بشقابی و تفاوتهای آنها
تفاوت پمپ آب جتی و بشقابی در چند چیز است که ما به صورت زیر آنها را دسته بندی کردهایم:
- تفاوت ظاهری و مدل طراحی پمپ آب خانگی جتی و بشقابی
- تفاوت در فرآیند کاری پمپ آب بشقابی و جتی
- تفاوت در ایجاد سروصدا
- تفاوت در میزان فشار
یک- طراحی پمپ آب بشقابی سادهتر از پمپهای آب خانگی جتی است
یکی از تفاوتهایی که با یک نظر به چشم میآید، نوع طراحی این دو مدل پمپ آب است. هرچقدر پمپ آب بشقابی دارای طرحی ساده و غیرپیچیده است، پمپ آب جتی پیچیدگیهای یک سانتریفیوژ را دارد، دقیقا به پیچیدگی واژه سانتریفیوژ! پمپ آب بشقابی از یک پروانه تشکیل شده است که جنس آن میتواند از استیل ( فولاد ضدزنگ) باشد یا چدن و برنز (برنج) با این حال بیشتر پمپهای بشقابی دارای همان پروانه استیل هستند که کارایی بهتری دارد. این پروانه به یک شافت فولادی قطور متصل است. فرآیند کاری در این نوع پمپ به این صورت است که پخش کننده پمپ آب که به شفت متصل است جریان آب را وارد قسمت پروانه کرده و به این صورت، آب پمپاژ میشود. در پمپ نوع جتی فرآیند کاری متفاوت است، این مدل علاوه بر پروانه و پخش کننده دارای یک جت هوا اکسیژن است، به همین جهت به آن پمپ آب خانگی جتی گفته میشود. کارکرد این پمپ به گونهای است که نازل فشار بالایی ایجاد کرده و آب را به ارتفاع منتقل میکند؛ داخل الکترونیک کیتی که برای پمپ طراحی شده قطعهای وجود دارد به نام ونتوری که باعث ایجاد اثر ونتوری خواهد شد.
دو- فرآیند کاری پمپ آب بشقابی سادهتر از نوع جتی است
وجه تمایز دیگر این دو نوع پمپ در شیوه عملکرد آنها است که در زیر به آن اشاره شده است:
شیوه عملکرد پمپ آب بشقابی
اساس این پمپ، استفاده از نیروی گریز از مرکز و فشار جوی است، به این ترتیب که آب وارد قسمت پروانههای پمپ شده و با استفاده از نیروی گریز از مرکز و فشار جوی با سرعت بسیار بالایی به بیرون پرتاب میشود، اما این سرعت برای همه پمپهای بشقابی یکسان نیست، در واقع فشار و سرعت آب به چند عامل بستگی دارد که عبارتند از:
- تعداد پروانههای پمپ آب بشقابی
- بزرگی قطر پروانههای پمپ آب بشقابی
- دهانه خروجی پمپ آب بشقابی
- توان پمپ آب بشقابی (اسب بخار)
هرچه تعداد پروانهها بیشتر، قطر آنها بزرگتر و دهانه خروجی پمپ گشادتر باشد به همان میزان باید توان پمپ آب بشقابی نیز بالاتر برود بنابراین یک پمپ آب بشقابی 2 اسب بخار، در هنگام انتقال آب سرعت و فشار بالاتری ایجاد خواهد کرد.
شیوه عملکرد پمپ آب خانگی جتی
همانگونه که اشاره کردیم پمپ آب خانگی جتی دارای یک جت اکسیژن است، این جت به محض آنکه آب وارد آن میشود، سرعت آن را به شدت افزایش میشود، افزایش سرعت آب مساوی است با افزایش فشار، بنابراین آب پمپاژ میشود. برای مصارف خانگی از پمپ آب جتی بیشتر استفاده میکنند، به همین دلیل فروش این دستگاه بالاتر از نوع بشقابی است و طرفداران آن نیز بیشتر است.
سه- پمپ آب خانگی جتی صدای بیشتری از مدل بشقابی دارد
کسانی که به دنبال پمپ آب خانگی بی صدا هستند باید این موضوع را بدانند که پمپ جتی صدای بیشتری دارد، این صدا به علت داشتن جت اکسیژن است که سرعت آب را بالا میبرد، بنابراین طبیعی است که صدای بیشتری تولید کند، این به معنی بیصدا بودن پمپ آب بشقابی نیست بلکه آن پمپ هم صدا تولید میکند اما میزان استاندارد آن کمتر از نوع جتی است. گفتی است برای کاهش صدای پمپ آب خانگی راهکارهایی وجود دارد که ما پیش از این در مطلبی به توضیح آن پرداخته بودیم.
چهار- پمپ آب بشقابی برای ساختمانهای بلندتر مناسبتر از پمپ جتی است
یک تفاوت بارز پمپ آب خانگی جتی و بشقابی رابطه معکوس آنها در دبی و هد است، به بیانی سادهتر پمپ آب خانگی جتی میزان آبدهی یا دبی بیشتری دارد اما پمپ آب بشقابی هد یا ارتفاع آب بیشتری ایجاد میکند. از این رو برای ساختمانهایی که تعداد طبقات آن بیشتر است پمپ آب بشقابی و برای ساختمانهایی که تعداد واحدها و شیرآب بیشتری دارد پمپ آب جتی مناسبتر است.
در جدول زیر به صورت مختصر، نگاهی گذرا به تفاوتهای پمپ آب خانگی جتی و بشقابی شده است:
پمپ آب خانگی جتی | پمپ آب بشقابی |
صدای بیشتر | صدای کمتر |
دبی یا آبدهی بیشتر | دبی یا آبدهی کمتر |
هد یا ارتفاع آب کمتر | هد یا ارتفاع آب بیشتر |
طراحی پیچیدهتر | طراحی سادهتر |
ایجاد فشار کمتر | ایجاد فشار بیشتر |