
ست کنترل دستگاهی است که برای تنظیم فشار آب روی پمپهای خانگی متصل میشود. در واقع این دستگاه باعث میشود پمپ به صورت اتوماتیک کار کند به همین خاطر به این دستگاه کلید اتومات یا کلید دیجیتال هم گفته میشود. ست کنترلها قیمت چندانی ندارند اما کارایی بسیار زیادی دارند به همین خاطر فروش ست کنترل در طول سال بسیار بالا است و تقاضا برای این محصول با توجه به فشار کم آب در اکثر آپارتمانها و ساختمانها رشد چشمگیری داشته است. برای خرید ست کنترل شما باید نکاتی را به خاطر داشته باشید. این نکات به شما کمک میکند بهترین ست کنترلی که مورد نیاز شما و ساختمان یا آپارتمان شما است را انتخاب کنید. اگر مدیر یک ساختمان هستید، اگر صاحب یک ویلا هستید و به هر دلیلی به دنبال دستگاهی هستید که فشار آب را تنظیم و کنترل کرده و پمپ را اتومات کند حتما این مطلب را بخوانید.
آنچه در این مطلب میخوانید:
ست کنترل دارای چه اجزایی است؟
قبل از اینکه دستگاهی را خریداری کنید بهتر است با اجزای آن آشنا شوید، این کار به شما این امکان را میدهد که با جزئیات آشنا شده و انتخاب بهتری داشته باشید. یک ست کنترل پمپ آب از اجزایی به شرح زیر تشکیل شده است:
- پیچ تنظیم فشار
- بدنه بالا
- فشار سنج
- بدنه میانی
- پنل بورد
- بدنه پایین
- بورد سیرکیوت
- لاستیک ای.پی.دی.ام
- فنر فشار
نحوه عملکرد ست کنترل به چه شکل است؟
آب لوله کشی که امروزه در تمامی دنیا مورد استفاده قرار میگیرد بعضی مواقع با معضلاتی همراه است. یکی از معضلات همیشگی آب لوله کشی، شدت جریان آب است. حتما شما هم با این معضل به ویژه اگر ساکن یکی از طبقات بالایی آپارتمان باشید مواجه شدید که فشار آب کم است. این معضل به ویژه برای استحمام و دوش گرفتن بسیار به چشم میآید که گاهی فشار آب آنقدر کم است که آبگرمکنهای دیواری روشن نمیشود و آب برای استحمام سرد سرد است.
همانگونه که پیش از این نیز توضیح دادیم ست کنترل دو کار عمده میکند:
- اتومات کردن پمپ آب خانگی
- تنظیم و کنترل فشار پمپ آب خانگی
فرآیند اتومات کردن پمپ آب خانگی به وسیله ست کنترل
نحوه کارکرد ست کنترل به این شکل است که وقتی شما آنرا روی پمپ آب متصل کرده و دوشاخه را به برق متصل میکنید، این دستگاه با داشتن یک بورد الکتریکی که به قسمتی به نام دیافراگم وصل است، فشار و جریان آب را تنظیم میکند. وقتی آب با فشار زیاد یا کم به این دیافراگم برخورد میکند بورد الکتریکی فعال شده و با ارسال جریان الکتریسیته به پمپ آن را روشن میکند. به این ترتیب زمانی که شما شیر آب را باز میکنید، این فرآیند تکرار شده و ست کنترل، پمپ آب را روشن میکند و زمانی که شیر را ببندید، جریان برق قطع شده و پمپ خاموش میشود. به این ترتیب دیگر لازم نیست تمام مدت پمپ شما روشن باشد.
فرآیند تنظیم و کنترل فشار پمپ آب خانگی به وسیله ست کنترل
وظیفه دوم ست کنترل تنظیم و کنترل فشار پمپ آب است. برای اینکه بتوان بهترین استفاده از ست کنترل را داشته باشید باید به این نکته توجه کنید فشار جریان آب داخل پمپ همواره باید بیشتر از فشار دستگاه ست کنترل باشد. از آنجایی که لوله کشی آب شهری دارای فشار است بنابراین در 99 درصد مواقع فشار جریان آب از فشار تنظیم شده به وسیله ست کنترل بیشتر است.
برای تنظیم فشار ست کنترل، صفحهای روی آن قرار دارد که شما میتوانید اقدام به کنترل و تنظیم فشار کنید. روی این صفحه دکمهای وجود دارد که میزانی از فشار از کم به زیاد روی آن درج شده است؛ معمولا این میزان بین 2 بار تا 10 بار است.
شما کافی است برای تنظیم فشار، کلید را روی فشار مد نظر قرار دهید.
بررسی انواع ست کنترل و کارایی آنها
مانند هر دستگاه دیگری ست کنترل نیز انواع مختلفی دارد؛ به طور کلی ست کنترلها در سه دسته جای میگیرند:
- ست کنترلهای ساده و بدون پیچ تنظیم
این ست کنترلها فاقد پیچ قابل تنظیم فشار هستند و براساس فشار ثابت طراحی شدهاند. یعنی برای فشار آبی طراحی شدهاند که به عنوان مثال کمتر از 2 بار نباشند. قیمت ست کنترل ساده ارزانتر از بقیه محصولات است و معمولا برای باغها و ویلاها و همچنین برای پمپها 0.5 اسب بخار مناسب است.
- ست کنترلهای دارای پیچ تنظیم
این ست کنترل متدوالترین دستگاهی است که مورد استفاده اکثر کاربران قرار میگیرد و با داشتن پیچ تنظیم به شما امکان تنظیم و کنترل فشار آب را خواهد داد. بیشترین فروش ست کنترل متعلق به همین محصول است و برندهای مختلفی امروزه تولیدکننده آن به حساب میآیند. از جمله برندهای خوب و معتبر در این دسته میتوان به ست کنترل آیمر، ست کنترل دلتا، ست کنترل سئوکا، ست کنترل ویگو، ست کنترل فلو و ست کنترل ایکار اشاره کرد.
- ست کنترلهای مجهز به منبع تحت فشار
برخی ست کنترلها دارای یک مخزن یا منبع تحت فشار هستند که به مخزن هیدروتانک شهرت دارند. از این ست کنترل برای ساختمانهایی که تعداد طبقات آن زیاد است استفاده بیشتری میشود.
[cp_popup display=”inline” style_id=”9520″ step_id = “1”][/cp_popup]گام به گام خرید ست کنترل و نکات مهمی که در این زمینه باید بدانید
بعد از آشنایی کلی با دستگاه ست کنترل حالا به سراغ نکاتی خواهیم رفت که به هنگام خرید دستگاه ست کنترل باید از آنها با خبر باشید. ما این نکات را به صورت الگوی گام به گام برای شما به رشته تحریر درآوردهایم که در ادامه آنرا میخوانید:
گام اول- توجه به قطر دهانه ورودی و خروجی پمپ و ست کنترل
دهانه ورودی و خروجی پمپ آب خانگی و ست کنترل باید هم اندازه باشد به عنوان مثال اگر دهانه خروجی پمپ آب خانگی شما 1 اینچ است، ست کنترل نیز باید 1 اینچ باشد که امکان نصب آن روی پمپ وجود داشته باشد. انواع ست کنترلها دارای دهانه ورودی و خروجی در انواع سایزها به شرح زیر هستند:
- ست کنترل با دهانه ورودی و خروجی نیم اینچ
- ست کنترل با دهانه ورودی و خروجی 1 اینچ
- ست کنترل با دهانه ورودی و خروجی 1.5 اینچ
- ست کنترل با دهانه ورودی و خروجی 2 اینچ
از آنجایی که بیشتری پمپهای آب خانگی 1 اینچ هستند بنابراین ست کنترلهایی که دهانه ورودی و خروجی آنها 1 اینچ است فروش بیشتری دارند. با این حال شما باید به پمپ خود توجه کنید. در هنگام خرید ست کنترل مشخصات پمپ آب خانگی خود را به فروشنده بگویید تا ست کنترل مناسب پمپ خود را خریداری کنید.
در برخی مواقع میتوان با استفاده از لولههای تبدیل، دهانه پمپ و ست کنترل را به هم وصل کرد؛ اما بهترین کار استفاده از اندازههای استاندارد ست کنترل است.
گام دوم- توجه به دارا بودن پیچ تنظیم فشار
همانطور که در قسمت انواع ست کنترل اشاره کردیم، این دستگاه در سه مدل مختلف طراحی و روانه بازار میشود. یک مدل ساده و بدون پیچ تنظیم بوده و دیگری مجهز به پیچ تنظیم فشار است. مدل دوم فروش بیشتری دارد چراکه به شما امکان تنظیم فشار را خواهد داد. بنابراین بهتر است ست کنترلی خریداری کنید که دارای این پیچ تنظیم باشد.
گام سوم- توجه به حداکثر فشار و حداکثر آمپر ست کنترل
ست کنترلها چه آنهایی که دارای پیچ تنظیم هستند و چه آنهایی که فاقد این امکان هستند، از دو واحد حداکثر فشار و حداکثر آمپر برخوردارند. برای مشخص شدن این میزان روی قسمت بدنه ست کنترل این موارد درج شده است.
گام چهارم- تناسب بین ست کنترل و توان پمپ آب خانگی
انواع پمپ آب خانگی دارای توان و قدرتی است که آنها را از یکدیگر متمایز میکند. بیشتر پمپهای آب آپارتمانی یا خانگی دارای توانی بین نیم اسب بخار تا 4 اسب بخار هستند. بنابراین به هنگام خرید ست کنترل حتما باید توان پمپ آب خود را به فروشنده اعلام کنید؛ اما اگر قصد خرید آنلاین ست کنترل را داریم از کجا متوجه شویم که آیا مثلا ست کنترل wego برای یک موتور پمپ آب 2 اسب بخار مناسب است یا خیر؟ معمولا فروشگاههای آنلاین قسمتی به نام مشخصات فنی محصول دارند، آن صفحه را باز کرده و ببینید ست کنترل، پمپ آب با چه توانی را ساپورت میکند. این مورد را میتوانید از روی تصویر ست کنترل نیز که در سایت بارگذاری شده مشاهده کنید که با علامت اختصاری HP که مخفف اسب بخار است متمایز شده است.
در جدول زیر میتوانید انواع برندهای ست کنترل به همراه برخی مشخصات فنی آنها را مشاهده کنید:
برند ست کنترل | تناسب با توان پمپ | تناسب با طبقات ساختمان |
ست کنترل آیمر (imer) | مناسب پمپهای 2 اینچ و 2 اسب بخار | مناسب ساختمانهای 4 و 5 طبقه |
ست کنترل دلتا (delta) | مناسب پمپهای 1.5 اسب بخار | مناسب ساختمانهای 3 و 4 طبقه |
ست کنترل ویگو (wego) | مناسب پمپهای نیم تا 4 اسب بخار | مناسب ساختمانهای بیش از 5 طبقه |
ست کنترل ایکار (Icar) | مناسب پمپهای 1 و 1.5 اسب بخار | مناسب ساختمانهای 3 و 4 طبقه |
ست کنترل سئوکا | مناسب پمپهای 1 و 1.5 اسب بخار | مناسب ساختمانهای 2 تا 4 طبقه |
ست کنترل فلو (flow) | مناسب پمپهای 1 و 1.5 اسب بخار | مناسب ساختمانهای 2 تا 4 طبقه |
گام پنجم- توجه به تناسب ست کنترل با درجه حرارت آب
مورد دیگری که باید به آن در هنگام خرید ست کنترل توجه کنید، درجه حرارت آب است، این میزان نیز روی بدنه ست کنترل درج شده است. معمولا انواع ست کنترلها آبهایی با حرارت بین 40 تا 70 درجه را تحمل میکنند. بنابراین اگر آبی که از پمپ عبور میکند دمای بالایی دارد باید ست کنترلی تهیه کنید که میزان درجه حرارت آن بالاتر باشد. این ویژگی به ویژه برای استخرها و غیره اهمیت بیشتری دارد.