اگر میخواهید بدانید که اسپیسر بتن چیست؟ بهتر است که بدانید معنای لغوی این واژه چیست، با فهمیدن این موضوع تقریباً نیمی از راه را طی کردهاید. حتماً با کامپیوتر یا موبایل کارکرده و با استفاده از آن جملاتی را تایپ کردهاید. وقتی میخواهید بین دو واژه فاصله ایجاد کنید از کلیدی به نام اسپیس (space) استفاده میکنید. اگر بین کلمات اسپیس نگذارید، خواندن آنها ناممکن و جمله نامفهوم خواهد شد. مثلاً شما بهراحتی میتوانید این جمله را بخوانید: «فروشگاه اینترنتی ابزارینو» حالا بیایید یکبار بدون فاصله (اسپیس) این جملات را بخوانید: «فروشگاه اینترنتی ابزاری نو»! برای انواع بتنریزی از نوع بتن مسلح یا همان بتنآرمه هم از وسیلهای به نام اسپیسر (فاصلهانداز یا فاصله گذار) استفاده میکنند. وسیلهای که میلگردهای داخل بتن مسلح را از هم فاصله میدهد تا به یکدیگر سایش نداشته باشند و از عمر مفید آنها کاسته نشود. در ادامه بیشتر به این موضوع پرداختهایم.
آنچه در این مطلب میخوانید:
چرا استفاده از اسپیسر بتن اهمیت دارد؟
در قسمت بالا اشاره کوتاهی درباره اهمیت استفاده از اسپیسر بتن کردیم. در واقع این وسیله که انواع مختلفی مثل اسپیسر بتن پلاستیکی و غیره دارد، میلگردهای داخل بتن را غلاف میکند. بیایید یک مثال دیگر هم بزنیم تا مطلب بیشتر برای شما جا بیفتد.
حتماً سوار مترو و اتوبوس شدهاید و احتمالاً خیلی وقتها جایی برای نشستن پیدا نکرده و مجبور شدهاید از میلههایی که به سقف و دیوارههای مترو وصل شده استفاده کنید. آیا دیدهاید که میلهها با چه چیزی مهار شده و به سقف متصل شدهاند؟ اسپیسر بتن نیز دقیقاً همین شکلی است و کاربردی شبیه به همین وسیله دارد.
اسپیسر بتن چند کاربرد دارد که عبارتاند از:
- امکان قرار دادن درست و منظم میلگردها داخل بتن را فراهم میکند
- از برخورد و سایش میلگردها به هم جلوگیری میکند
- مقاومت بتن را افزایش میدهد
همه مواردی که در بالا گفتیم اشاره به اهمیت استفاده از اسپیسر بتنی داشت. در حقیقت این اسپیسرها یک نوع محافظ هستند به همین دلیل به آنها اسپیسر بتن کاور هم گفته میشود. میلگردهای داخل بتنآرمه بهصورت شبکهای و تار و پودی ازروی یکدیگر عبور کردهاند، اگر اسپیسر وجود نداشته باشد، میلگردها به هم برخورد کرده، ساییده شده و با ایجاد فاصله بین آنها، بتن نشست میکند. حالا که با مفهوم اسپیسر بتنی آشنا شدید، برویم سراغ معرفی انواع اسپیسر بتن.
انواع اسپیسر بتن کدام است؟
اسپیسرها انواع بسیار زیاد و متنوعی دارند اما همه اینها در دو دسته کلی قرار میگیرند:
- اسپیسرهای کفی
- اسپیسرهای دیواری
هر اسپیسری یا کفی است یا دیواری که هر یک از این دو نیز خود انواع مختلف دیگری دارند که عبارتاند از:
- اسپیسر کفی
- اسپیسر هارد فیکس
- اسپیسر ماکس فیکس
- اسپیسر مینی فیکس
- اسپیسر یو فیکس
- اسپیسر دابل فیکس
- اسپیسر ساید فیکس
- اسپیسر دیواری
- اسپیسر ویل فیکس
- اسپیسر کیج فیکس
هرکدام از این اسپیسرها کاربردهای خاص خودشان را دارند و ما در این مطلب قصد نداریم همه آنها را معرفی کنیم. اما نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد، جنس انواع اسپیسر است که غالباً اسپیسر پلاستیکی بتن هستند ولی مدلهای فلزی آن نیز وجود دارد.
مزایای استفاده از انواع اسپیسر بتنی
تقریباً در جایجای متن، به برخی از مزیتهای استفاده از اسپیسر بتنی اشاره کردیم اما در این قسمت بهصورت مدون به آنها اشاره میکنیم، این مزایا عبارتاند از:
- اسپیسرهای بتنی از خوردگی میلگردها جلوگیری میکند
اولین و مهمترین کاربرد هر اسپیسری جلوگیری از خوردگی میلگردها و همچنین بتن است، بله بتن! وقتی میلگردها خورده میشوند، یک فضای خالی داخل بتن ایجاد میکند که باعث نشست بتن و خوردگی بیشتر بتن با میلگرد میشود. اساساً هدف از اختراع و تولید اسپیسرها که مهمترین مزیت کاربردی آنها نیز هست، همین جلوگیری از خوردگی است.
- اسپیسرهای بتنی، میلگردها را کاور میکند
مثل همان میلههای مترو، اسپیسرها نیز میلگردها را در آغوش خود گرفته و از حرکت آنها جلوگیری میکند، در واقع مثل سیم برق که یکلایه پلاستیکی داشته و کاور آن است، اسپیسر هم یک نوع کاور برای میلگرد است.
- اسپیسرهای بتنی سهولت انجام بتن ریزی را افزایش میدهد
وقتی قرار باشد میلگردها رها باشند، باید با استفاده از برخی اتصالات آنها را در جای خود فیکس کنید که این کار زمانبر است، با استفاده از اسپیسرها، فقط کافی است دو عدد پیچ را ببندید و تمام. برای همین سرعت انجام کار بالا میرود.
- کیفیت ساخت و مقاومت بتن بالا میرود
وقتی از اسپیسر استفاده میکنید، میلگردها در جای خود قرار گرفته، فاصلهها تنظیم میشود و همه اینها روی کیفیت ساخت و مقامت تأثیر میگذارد.