
اگر از رنگ خاکستری و بی روح بتن خسته شدید با خواندن این مقاله میتوانید از دست این رنگ خلاص شوید! چراکه میخواهیم به آموزش دهیم که چگونه بتن رنگی درست کنیم؟ امروزه ساخت بتن رنگی برای استفاده در مکانهای مختلف کاربرد بسیار فراوانی دارد. حتما مهدکودکهای زیادی را دیدهاید که کف آنها رنگارنگ است یا پارکهایی که در کف سازی آنها آنقدر تنوع رنگ وجود دارد که گویی تمام کف را با قلم رنگ آمیزی کردهاند. در حقیقت تمام اینها از طریق بتن رنگی درست میشود. در این مطلب آسانترین راههای ساخت بتن رنگی را شرح خواهیم داد.
بتن رنگی چیست؟
بتن رنگی در واقع همان بتن معمولی است با این تفاوت که دیگر خاکستری نیست؛ اگر اندکی صبر داشته باشید مراحل ساخت آن را برای شما توضیح خواهیم داد اما بد نیست این توضیح کوتاه را بدهیم که بتن رنگی از ترکیب آب، سیمان، سنگدانهها (سنگدانههای رنگی)، مواد افزودنی، پودرهای رنگی یا رنگهای مایع درست میشوند. رنگی شدن بتن هیچ تفاوتی در مقاومت بتن ایجاد نخواهد کرد و تنها تفاوت بتن در شکل ظاهری آن است که میتواند در انواع و اقسام رنگها تولید شود.

چگونه بتن رنگی بسازیم؟
پاسخ این سوال که چگونه بتن رنگی بسازیم را در ادامه بیان کردهایم. روشهای مختلفی برای ساخت بتن رنگی وجود دارد که اما سادهترین راههای آن نکاتی است که در زیر نوشته شده است:
ساخت بتن رنگی از طریق رنگ آمیزی با قلمو!
اولین و دمدستیترین راه برای اینکه چگونه بتن رنگی درست کنیم این است که با مقداری رنگ و یک قلمو بتن را رنگ کنیم. در واقع سادهترین و البته بیکیفیتترین نوع بتن رنگی این است که بعد از اتمام بتن ریزی و خشک شدن آن با یک قلم مویی و یک سطل رنگ، سطح بتن را رنگ آمیزی کنیم؛ این روش را به عنوان یک ترفند بیان نکردیم هرچند خیلی از افراد ترجیح میدهند این کار را انجام دهند، بلکه هدف از بیان این روش اشاره به ضعفها و معایب روش رنگ آمیزی بتن با قلمو است. اما این ضعفها چیست؟
- ماندگاری آن بسیار پایین است.
- با شستشو، رنگها محو میشود.
- با راه رفتن روی این بتن رنگی، جای کثیفی روی آن مشخص است.
- در صورت ترک خوردگی بتن، تمایز بین ترک و رنگ سطح بتن کاملا مشخص است.
- سطح بتن را لغزنده میکند.
بنابراین ما توصیه میکنیم اصلا سمت چنین ایدهای نروید!
اضافه کردن رنگ در حین ساخت بتن
روش دوم، کاملتر و البته اصلی ما، اضافه کردن رنگ به بتن در حین ساخت بتن و قبل از بتن ریزی است. به این صورت بتن رنگی شما سالها بدون تغییر رنگ ثابت خواهد ماند. همانگونه که میدانید برای ساخت بتن باید عیار آن را مشخص کنید، منظور از عیار بتن، مقدار استفاده از سیمان برای ساخت بتن است، به عنوان مثال اگر میگوییم بتن با عیار 150، منظور ما استفاده از 150 کیلوگرم سیمان برای ساخت این بتن است؛ نکته حائز اهمیت برای ساخت بتن رنگی بالا بودن عیار بتن است. حداقل عیار بتن برای ساخت بتن رنگی 300 است. کیفیت بتن رنگی با عیار بالا به این دلیل است که میزان آب استفاده شده در بتن کمتر بوده و ماده خمیری و سیمان آن رنگ بیشتری به خود جذب میکنند به همین دلیل بعد از مدتی رنگ اصلی بتن باز میشود.
مقاله مرتبط: آموزش ساخت بتن با عیار 150 به وسیله دستگاه بتونیر 250 لیتری
یک نکته ضروری در ساخت بتن رنگی دقت در مرحله میکس کردن بتن است به این معنا که باید زمان کافی برای میکس شدن بتن رنگی داده شود تا رنگ آن باز شود؛ بنابراین اجازه دهید بتن حداقل به میزان 10 الی 15 دقیقه داخل بتونیر یا میکسر بتن کاملا مخلوط شود.
در بالا کلیاتی برای ساخت بتن رنگی بیان کردیم اما در ادامه دو روش ساخت بتن رنگی را آموزش خواهیم داد:
استفاده از سنگدانههای رنگی برای ساخت بتن رنگی
یک راهکار برای رنگی کردن بتن استفاده از سنگدانههای رنگی است. برخی از این سنگدانهها رنگهای طبیعی داشته و قیمت بالاتری دارند و برخی دیگر رنگ مصنوعی داشته و در کارخانهها تولید میشوند، از هر دو نوع سنگدانه برای ساخت بتن رنگی میتوانید استفاده کنید. اما قیمت تمام شده ساخت این نوع بتن رنگی برای شما کمی زیاد خواهد شد با این حال اگر کیفیت برای شما مهمتر از قیمت است میتوانید از این روش استفاده کنید. ضعف و کاستی استفاده از سنگدانههای رنگی محدودیت انتخاب رنگ است؛ چراکه سنگدانهها رنگهای مشخصی داشته و دست شما در این زمینه بسته است.
استفاده از رنگ پودری در ملات بتن
راهکار دیگر شما استفاده از انواع رنگهای پودری و اضافه کردن آن به ملات بتن است. منظور از ملات بتن نیز همان سیمان و آب است که با سنگدانهها ترکیب شده و بتن را میسازد. مزیت استفاده از رنگهای پودری این است که بتن شما کاملا یکدست رنگی خواهد شد اما وقتی از سنگدانههای رنگی استفاده کنید ملات شما خاکستری رنگ خواهد بود. با این حال میتوانید هم از سنگدانههای رنگی استفاده کنید و هم با اضافه کردن پودر رنگ، ملات خود را هم رنگی کنید. مزیت دیگر استفاده از پودر رنگ برای ساخت بتن رنگی، توانایی شما برای انتخاب طیف رنگهای بسیار متنوع است. شما میتوانید رنگهای مختلف را با هم ترکیب کنید و رنگ دلخواه خود را بسازید، چیزی که در سنگدانههای رنگی کمتر وجود دارد.
حتما این سوال در ذهن شما هم آمده است که چه میزان از رنگ پودری را باید به ترکیبات بتن اضافه کرد؟ به طور کلی شما میتوانید به میزان 10 درصد از سیمانی که برای بتن مصرف میکنید، پودر رنگ داخل ترکیبات خود بریزید. در زیر اندازههای استاندارد مصرف رنگ پودری برای انواع سیمان آورده شده است:
برای سیمان پیش تنیده: بین 5 تا 10 درصد وزن سیمان
برای سیمان پرتلند: بین 3 تا 10 درصد وزن سیمان
استفاده از بتنهای رنگی پیش ساخته و آماده
اگر قصد ندارد خودتان بتن رنگی بسازید میتوانید از کارخانه سفارش بتن رنگی دهید، امروزه کارخانههای مختلفی اقدام به تولید انواع بتن رنگی میکنند و شما میتوانید رنگ دلخواه خودتان را سفارش دهید.