اگر از رنگ خاکستری و بیروح بتن خسته شدید با خواندن این مقاله میتوانید از دست این رنگ خلاص شوید! چراکه میخواهیم به آموزش دهیم که چگونه بتن رنگی درست کنیم؟ امروزه ساخت بتن رنگی برای استفاده در مکانهای مختلف کاربرد بسیار فراوانی دارد. حتماً مهدکودکهای زیادی را دیدهاید که کف آنها رنگارنگ است یا پارکهایی که در کفسازی آنها آنقدر تنوع رنگ وجود دارد که گویی تمام کف را با قلم رنگآمیزی کردهاند. در حقیقت تمام اینها از طریق بتن رنگی درست میشود. در این مطلب آسانترین راههای ساخت بتن رنگی را شرح خواهیم داد.
آنچه در این مطلب میخوانید:
- 1 بتن رنگی چیست؟
- 2 چگونه بتن رنگی بسازیم؟
- 2.1 ساخت بتن رنگی از طریق رنگ آمیزی با قلمو!
- 2.2 اضافه کردن رنگ در حین ساخت بتن
- 2.3 دنده بتونیر
- 2.4 میکسر بتن کوچک
- 2.5 موتور بتونیر (میکسر بتن)
- 2.6 الکتروموتور بتونیر (میکسر بتن)
- 2.7 بتونیر 250 لیتری
- 2.8 بتونیر 500 لیتری
- 2.9 استفاده از سنگدانههای رنگی برای ساخت بتن رنگی
- 2.10 استفاده از رنگ پودری در ملات بتن
- 2.11 استفاده از بتنهای رنگی پیشساخته و آماده
- 3 ارتباط تجهیزات ابزارینو با ساخت بتن رنگی
بتن رنگی چیست؟
بتن رنگی در واقع همان بتن معمولی است با این تفاوت که دیگر خاکستری نیست؛ اگر اندکی صبر داشته باشید مراحل ساخت آن را برای شما توضیح خواهیم داد اما بد نیست این توضیح کوتاه را بدهیم که بتن رنگی از ترکیب آب، سیمان، سنگدانهها (سنگدانههای رنگی)، مواد افزودنی، پودرهای رنگی یا رنگهای مایع درست میشوند.
رنگی شدن بتن هیچ تفاوتی در مقاومت بتن ایجاد نخواهد کرد و تنها تفاوت بتن در شکل ظاهری آن است که میتواند در انواع و اقسام رنگها تولید شود.
چگونه بتن رنگی بسازیم؟
پاسخ این سوال که چگونه بتن رنگی بسازیم را در ادامه بیان کردهایم. روشهای مختلفی برای ساخت بتن رنگی وجود دارد که اما سادهترین راههای آن نکاتی است که در زیر نوشته شده است:
ساخت بتن رنگی از طریق رنگ آمیزی با قلمو!
اولین و دمدستیترین راه برای اینکه چگونه بتن رنگی درست کنیم این است که با مقداری رنگ و یک قلمو بتن را رنگ کنیم. در واقع سادهترین و البته بیکیفیتترین نوع بتن رنگی این است که بعد از اتمام بتنریزی و خشکشدن آن با یک قلممویی و یک سطل رنگ، سطح بتن را رنگآمیزی کنیم؛ این روش را بهعنوان یک ترفند بیان نکردیم هرچند خیلی از افراد ترجیح میدهند این کار را انجام دهند، بلکه هدف از بیان این روش اشاره به ضعفها و معایب روش رنگآمیزی بتن با قلمو است.
اما این ضعفها چیست؟
- ماندگاری آن بسیار پایین است.
- با شستشو، رنگها محو میشود.
- با راهرفتن روی این بتن رنگی، جای کثیفی روی آن مشخص است.
- در صورت ترکخوردگی بتن، تمایز بین ترک و رنگ سطح بتن کاملاً مشخص است.
- سطح بتن را لغزنده میکند.
بنابراین ما توصیه میکنیم اصلا سمت چنین ایدهای نروید!
اضافه کردن رنگ در حین ساخت بتن
روش دوم، کاملتر و البته اصلی ما، اضافهکردن رنگ به بتن در حین ساخت بتن و قبل از بتنریزی است. به این صورت بتن رنگی شما سالها بدون تغییر رنگ ثابت خواهد ماند. همان گونه که میدانید برای ساخت بتن باید عیار آن را مشخص کنید، منظور از عیار بتن، مقدار استفاده از سیمان برای ساخت بتن است، بهعنوانمثال اگر میگوییم بتن با عیار 150، منظور ما استفاده از 150 کیلوگرم سیمان برای ساخت این بتن است؛ نکته حائز اهمیت برای ساخت بتن رنگی بالا بودن عیار بتن است. حداقل عیار بتن برای ساخت بتن رنگی 300 است. کیفیت بتن رنگی با عیار بالا به این دلیل است که میزان آب استفاده شده در بتن کمتر بوده و ماده خمیری و سیمان آن رنگ بیشتری به خود جذب میکنند به همین دلیل بعد از مدتی رنگ اصلی بتن باز میشود.
یک نکته ضروری در ساخت بتن رنگی دقت در مرحله میکس کردن بتن است به این معنا که باید زمان کافی برای میکس شدن بتن رنگی داده شود تا رنگ آن باز شود؛ بنابراین اجازه دهید بتن حداقل به میزان 10 الی 15 دقیقه داخل بتونیر یا میکسر بتن کاملاً مخلوط شود.
در بالا کلیاتی برای ساخت بتن رنگی بیان کردیم اما در ادامه دو روش ساخت بتن رنگی را آموزش خواهیم داد:
استفاده از سنگدانههای رنگی برای ساخت بتن رنگی
یک راهکار برای رنگی کردن بتن استفاده از سنگدانههای رنگی است. برخی از این سنگدانهها رنگهای طبیعی داشته و قیمت بالاتری دارند و برخی دیگر رنگ مصنوعی داشته و در کارخانهها تولید میشوند، از هر دو نوع سنگدانه برای ساخت بتن رنگی میتوانید استفاده کنید.
اما قیمت تمام شده ساخت این نوع بتن رنگی برای شما کمی زیاد خواهد شد بااینحال اگر کیفیت برای شما مهمتر از قیمت است میتوانید از این روش استفاده کنید. ضعف و کاستی استفاده از سنگدانههای رنگی محدودیت انتخاب رنگ است؛ چراکه سنگدانهها رنگهای مشخصی داشته و دست شما در این زمینه بسته است.
استفاده از رنگ پودری در ملات بتن
راهکار دیگر شما استفاده از انواع رنگهای پودری و اضافهکردن آن به ملات بتن است. منظور از ملات بتن نیز همان سیمان و آب است که با سنگدانهها ترکیب شده و بتن را میسازد. مزیت استفاده از رنگهای پودری این است که بتن شما کاملاً یکدست رنگی خواهد شد اما وقتی از سنگدانههای رنگی استفاده کنید ملات شما خاکستریرنگ خواهد بود.
بااینحال میتوانید هم از سنگدانههای رنگی استفاده کنید و هم با اضافهکردن پودر رنگ، ملات خود را هم رنگی کنید. مزیت دیگر استفاده از پودر رنگ برای ساخت بتن رنگی، توانایی شما برای انتخاب طیف رنگهای بسیار متنوع است. شما میتوانید رنگهای مختلف را با هم ترکیب کنید و رنگ دلخواه خود را بسازید، چیزی که در سنگدانههای رنگی کمتر وجود دارد.
حتما این سوال در ذهن شما هم آمده است که چه میزان از رنگ پودری را باید به ترکیبات بتن اضافه کرد؟ بهطورکلی شما میتوانید به میزان 10 درصد از سیمانی که برای بتن مصرف میکنید، پودر رنگ داخل ترکیبات خود بریزید. در زیر اندازههای استاندارد مصرف رنگ پودری برای انواع سیمان آورده شده است:
برای سیمان پیشتنیده: بین 5 تا 10 درصد وزن سیمان
برای سیمان پرتلند: بین 3 تا 10 درصد وزن سیمان
استفاده از بتنهای رنگی پیشساخته و آماده
اگر قصد ندارد خودتان بتن رنگی بسازید میتوانید از کارخانه سفارش بتن رنگی دهید، امروزه کارخانههای مختلفی اقدام به تولید انواع بتن رنگی میکنند و شما میتوانید رنگ دلخواه خودتان را سفارش دهید.
ارتباط تجهیزات ابزارینو با ساخت بتن رنگی
حالا که با طرز تهیه سیمان رنگی و روشهای افزودن پودر یا سنگدانههای رنگی آشنا شدید، بد نیست چند نکته اجرایی اضافه کنیم تا فرایند شما هم سریعتر پیش برود و هم نتیجه یکنواختتری بدهد:
- یکنواختی رنگ در مرحله میکس
اگر میخواهید حین مخلوطکردن هیچ رگه یا لکه روشنی در ملات باقی نماند، زمان میکس را بهجای ۵ دقیقه معمول، دستکم ۱۲ – ۱۵ دقیقه در یک میکسر بتن کوچک ادامه دهید. میکسرهای آزمایشگاهی ابزارینو به دلیل دور ثابت و دیگ دوجهته، پودر رنگ را کاملاً در خمیر سیمان حل میکنند؛ به همین دلیل پاسخ رایجِ «چگونه سیمان سفید را رنگی کنیم» دقیقاً از همین نقطه آغاز میشود—قدرت اختلاط یکنواخت. برای اطلاعات بیشتر میتوانید صفحهٔ محصول میکسر بتن کوچک را ببینید. - حذف حباب و تثبیت پیگمنت
هنگام اضافهکردن رنگ، ملات معمولاً کمی چسبندهتر میشود و هوای حبسشده بیشتری دارد. ویبرهٔ سریع با ویبره دریلی این حبابها را خارج میکند و اجازه میدهد ذرات پیگمنت بهجای بالا آمدن، در کل مقطع پراکنده بمانند. نتیجه، سطحی است که حتی پس از پولیش یا سایش، رنگ یکدست خود را حفظ میکند. - پرداخت نهایی بدون بههمزدن پیگمنت
اگر پروژه شما کفپوش مهدکودک یا پلازای شهری است و به لایه نهایی صیقلی نیاز دارد، پس از گیرش اولیه از شمشه ماله موتوری برای تراز کردن سطح و بلافاصله بعد از آن از ماله تلسکوپی استفاده کنید. این دو ابزار با ضربه ارتعاشی ملایم، پیوند سنگدانههای رنگی و خمیر سیمان را محکمتر کرده و خطر «دوبارهکاری» را در پاسخ به سؤال «چگونه سیمان رنگی بسازیم که پوسته نشود» به صفر نزدیک میکند.
نکته اجرایی: پیش از ویبره، یک نمونه کوچک ۳۰ × ۳۰ سانتیمتری بسازید؛ اگر پس از ویبره رنگ ملات روشنتر شد، یعنی هنوز زمان اختلاط کافی نبوده است. در این حالت، یک دور دیگر ملات را در میکسر بچرخانید تا «چگونه سیمان رنگی درست کنیم» بهجای آزمونوخطا، تبدیل به عملیات استاندارد شود.
با رعایت همین سه گام و اتکا به تجهیزات تخصصی ابزارینو، نهفقط میدانید سیمان رنگی چگونه تولید میشود، بلکه مطمئن هستید رنگ انتخابی شما سالها ماندگار میماند و سطح نهایی، همان کیفیتی را دارد که در نقشه یا رندر سهبعدی دیده بودید.