
سیمان و بتن گرچه در اصطلاح عامیانه گاهی به یک عنوان نام برده میشوند اما با هم تفاوت دارند. فرق سیمان و بتن در این است که سیمان بخشی از مواد تشکیل دهنده بتن است. سیمان یک ماده پودری شکل است که بعد از اختلاط با آب، حالت خمیری و چسبندگی به خود گرفته و هیچگاه نمیتوان به تنهایی از آن استفاده کرد بلکه باید با برخی مواد ترکیب شود. ماده اصلی تشکیل دهنده سیمان، آهک بوده که در ترکیب با خاک رس به دست میآید. این ماده در کارخانهها با تغییرات شیمیایی و حرارت بالا به مرحلهای میرسد که در اختلاط با آب به صورت خمیری شکل درآمده و بعد از خشک شدن آن، به شدت سفت و محکم میشود.
انواع سیمان و ویژگیهای آنها
امروزه با تحقیقات دانشمندان، انواع مختلفی از سیمان در بازار وجود دارد که برای کارهای مختلف باید به تناسب پروژه از آنها استفاده کرد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت:

سیمان انبساطی
سیمان انبساطی به گونهای است که بعد از سیمان ریزی، به هنگام خشک و سفت شدن باز و منبسط شده و مساحت بیشتری را پوشش میدهد.
سیمان پرتلند
سیمان انواع مختلفی دارد، اولین نمونه سیمان، سیمان پورتلند بود که فردی به نام ژوزف اسپین معمار انگلیسی آنرا اختراع و به نام خود ثبت کرد. این سیمان به رنگ خاکستری است و از انواع سیمان هیدرولیک به شمار میآید. در ترکیبات این سیمان از اکسیدهای سیلیسی، آهن و آلومینویم استفاده شده است و فروش بالایی نیز دارد.
سیمان سفید پرتلند
نوعی دیگری از سیمان، سیمان پرتلند سفید است و همانگونه که مشخص است رنگ آن سفید بوده و از سیمان پرتلند طوسی، سبکتر است. معمولا از این سیمان برای روبنا استفاده شده و از این جهت استفاده کمتری از آن میشود. همچنین به علت کارهایی که روی آن انجام میشود قیمت آن از انواع سیمان پرتلند خاکستری گرانتر است.
سیمان سولفاته
سیمان سولفاته سیمانی است که در محیطهایی که درصد سولفات بالایی دارند مورد استفاده قرار میگیرند و در برابر عنصر سولفات مقاوم است. پروسه تولید این سیمان بسیار پیچیده است.
سیمان زودگیر
این سیمان خاصیت این را دارد که به سرعت خشک و سفت میشود برای همین باید بعد از درست کردن بلافاصله در محل مورد نظر از آن استفاده کرد در غیر این صورت، کارایی خود را از دست خواهد داد. برای کارهایی که نیاز دارید به سرعت سیمان خشک شود باید از این سیمان استفاده کنید.

مقاله مرتبط: چند نکته مهم و ضروری که قبل از خرید دستگاه بتونیر یا میکسر بتن باید بدانید
فرق بتن و سیمان در چیست؟
همانگونه که گفتیم سیمان یک ماده کاملا پودری است که از آهک و خاک رس درست شده اما بتن مادهای که با ترکیب سیمان، ماسه، سنگدانه و آب به عمل میآید. فرق بتن و سیمان در این است که برای ساخت بتن باید حدود 10 الی 15 درصد سیمان استفاده شود، سیمان و آب از طریق فرآیندی به نام هیدراتاسیون، سخت شده و سنگدانهها را به یک توده سنگی تبدیل میکنند. این روند سخت شدن برای سالها ادامه دارد به این معنی که با گذشت زمان بتن دائما محکمتر خواهد شد.
مقدار زمان لازم برای سخت شدن بتن بستگی به عواملی مانند میزان سیمان اضافه شده به مخلوط دارد. این زمان همچنین میتواند با افزودن ترکیبات شتاب دهنده سریع شود یا با افزودن یک ماده دیرگیر، سرعت آن را کند کرد.
در آب و هوایی که بتن در معرض شرایط انجماد و ذوب قرار گرفته است، باید یک مخلوط با مقداری هوا اضافه شود. این مخلوط میلیونها حباب میکروسکوپی را برای محافظت از بتن در برابر اثرات مضر یخزدگی و ذوبشدگی به بتن وارد میکند. بتن هرچه پیرتر میشود قویتر می شود زیرا روند سخت شدن با گذشت زمان ادامه می یابد. با مخلوط مناسب، بتن حتی در زیر آب سخت میشود و در شرایط مرطوب قوی است.
بنابراین، حتماً هنگام اشاره به تمایز بین بتن و سیمان، حتما اصطلاحات را صحیح و به دقت به کار ببرید، شما هیچگاه در یک پیادهروی سیمانی راه نمیروید، بلکه آن پیادهرو بتنی است به همین ترتیب شما یک میکسر سیمان پیدا نخواهید کرد بلکه آنچه شما در بازار خواهید یافت میکسر بتن است.