اصطلاحی در مهندسی ساختمان وجود دارد به نام بلوکاژ یا مادکام که در کفسازی کاربرد دارد؛ اما بلوکاژ یعنی چه؟ در این مطلب قصد توضیح همین موضوع را داریم، در واقع بلوکاژ یک نوع عایق رطوبتی از جنس سنگ است، در ادامه با ما همراه باشید تا نکات بیشتری از این تکنیک را بازگو کنیم.
آنچه در این مطلب میخوانید:
- 1 سنگ بلوکاژ چیست؟
- 2 ارتفاع بلوکاژ چقدر باید باشد؟
- 3 کار بلوکاژ چیست؟ اهمیت انجام بلوکاژ و بررسی علل فیزیکی آن
- 4 مراحل اجرای بلوکاژ کف
- 4.1 فشرده سازی خاک
- 4.2 کمپکتور صفحهای با مخزن آب
- 4.3 کمپکتور هیساکی با موتور هوندا مدل GX270
- 4.4 غلتک دستی تک درام اچ پاور
- 4.5 غلتک دستی
- 4.6 کمپکتور قورباغه ای ردوکس موتور هوندا
- 4.7 کمپکتور دستی هیساکی با موتور روبین
- 4.8 اجرای بلوکاژ با سنگ قلوه
- 4.9 موتور ویبراتور بنزینی روبین (شاسی ثابت)
- 4.10 موتور ویبراتور بنزینی هوندا (شاسی ثابت)
- 4.11 موتور ویبراتور برقی ردوکس (شاسی ثابت)
- 4.12 شیلنگ ویبراتور دریلی ردوکس (بدنه آلومینیومی)
- 4.13 شیلنگ ویبره ایران کوب
سنگ بلوکاژ چیست؟
بلوکاژ به قلوهسنگها و لاشهسنگهایی گفته میشود که روی خاک ریخته تا مانع نفوذ رطوبت زمین به کف شوند. در زبان انگلیسی blockage به معنی جلوگیری، مانع، انسداد، محاصره، بازداری و ایجاد مانع است و در علوم مهندسی و معماری به معنی جلوگیری از نفوذ رطوبت به کف است. البته در دیوارها، سقفها و هرجای دیگری نیز میتوان بلوکاژ را انجام داد اما رایجترین نوع بلوکاژ، بلوکاژ پی، بلوکاژ فونداسیون و بلوکاژ در زیرسازی است.
ارتفاع بلوکاژ چقدر باید باشد؟
ارتفاع بلوکاژ حداقل باید 25 سانتیمتر الی 45 سانتیمتر باشد بااین حال این میزان بستگی به رطوبت زمین دارد. هرقدر رطوبت بیشتر باشد مهندسان معماری ارتفاع بلوکاژ را بیشتر میگیرند و در مواردی که رطوبت خیلی زیاد باشد روی بلوکاژ باید بهوسیله قیرگونی پوشانده شود.
کار بلوکاژ چیست؟ اهمیت انجام بلوکاژ و بررسی علل فیزیکی آن
از جمله ویژگیهای خاک این است که رطوبت را به خود میگیرد و هرچه خاک فشردهتر باشد این اتفاق چندبرابر بیشتر رخ خواهد داد. علت این موضوع چیزی به نام پدیده مویینگی است. برای فهم بیشتر این موضوع بهتر است چند مثال بزنیم؛ مویینگی دقیقاً همان چیزی است که وقتی یک گوشه از دستمال کاغذی را داخل آب میکنید در عرض چند ثانیه آب به تمام قسمتهای دستمال کاغذی نفوذ خواهد کرد. این اتفاق را میتوان از طریق لوله مویین هم آزمایش کنید.
اگر یک لوله شیشهای (لوله مویین) را بهصورت عمودی داخل یک کاسه آب قرار دهید خواهید دید که آب داخل لوله مقداری بالاتر از سطح آب داخل کاسه قرار خواهد گرفت. علت این امر بالاتر بودن چسبندگی مولکولهای آب با شیشه است. یعنی مولکولهای آب با شیشه چسبندگی بیشتری از پیوستگی مولکولهای آب با خودش دارد. اما در مایعی مانند جیوه این دقیقاً برعکس است یعنی پیوستگی مولکولهای جیوه با هم بیشتر از چسبندگی آن با شیشه است بنابراین وقت درون یک کاسه جیوه بریزید و لوله موییئنه را داخل کاسه قرار دهید، سطح جیوه داخل لوله پایینتر از سطح جیوه داخل کاسه قرار خواهد گرفت. دقیقاً در اثر همین پدیده مویئینگی است که ریشه گیاهان آب را به خود جذب میکنند.
این موضوع برای آب داخل خاک هم قابل اثبات است؛ هرقدر خاکها ریزتر و متراکمتر باشند آب راحتتر به سمت بالا حرکت میکند. حتماً این موضوع را بارها لب دریاها دیدهاید که وقتی کوچکترین چالهای در ساحل ایجاد میکنید سریعاً پرازآب میشود. علت جوشیدن چشمهها، بالا آمدن آب چاهها و غیره نیز مصداق همین پدیده است.
مراحل اجرای بلوکاژ کف
مشخص شد که علت بلوکاژ کردن، عدم نفوذ رطوبت به کف است. برای این کار باید مراحلی را طی کنید که به شرح زیر است:
فشرده سازی خاک
اقدام اول شما برای کفسازی این است که سطحی که میخواهید کفسازی کنید را کاملاً فشرده کنید، علت این کار چند چیز است:
- ازبینبردن ناهمواریها
- افزایش مقاومت پی
- شناسایی قسمتهای ضعیف خاک
ماشین فشرده سازی خاک دستگاهی به نام کمپکتور است؛ اگر محدودیت عرض نداشته باشید میتوانید از انواع کمپکتور صفحهای استفاده کنید و اگر عرض کار شما کم است بهتر است از کمپکتورهای قورباغهای بهره ببرید.
اجرای بلوکاژ با سنگ قلوه
برای این کار باید از قلوهسنگ و لاشه سنگ استفاده کنید. ابتدا یکلایه قلوهسنگ به ارتفاع حداقل 25 الی 45 سانتیمتر روی کف بچینید، سپس یک لایه شن و ماسه درشت روی قلوهسنگها بریزید تا فواصل خالی را پر کند. تا همینجا کار بلوکاژ کردن شما به پایان رسیده است، اما اگر رطوبت بالاتر باشد باید از یکلایه قیرگونی نیز استفاده کنید.
این امر بهویژه برای خانههای مسکونی، مرغداریها و گاوداریها اهمیت بیشتری دارد. بعد از اینکه سطح قلوهسنگها را قیرگونی کردید، وقت بتنریزی است، بهتر است حدود 10 الی 15 سانتیمتر روی قیرگونی را بتنریزی کنید، سپس بتن را با شیلنگ ویبراتور ویبره کنید تا هیچ هوایی داخل آن نباشد. زمانی که بتن تا حدی خشک شد که اگر با چکمه روی آن رفتید حدوداً نیم سانت داخل آن فرو رفتید میتوانید با یک ماله پروانهای سطح آن را مالهکشی کنید. بعد از بتنریزی نیز با یک لایه 3 سانتی ملات ماسه و سیمان روی بتن را بپوشانید و بهوسیله یک شمشه ماله تلسکوپی آن را صاف کنید. بعد از اینکه لایه ملات شن و سیمان کاملاً خشک شد میتوانید فرش کف نهایی را اجرا کنید که شامل انواع موزائیک، پارکت و غیره میشود.