دستگاه چاله کن دستگاهی است که برای حفر سوراخ و گودال در زمین از آن استفاده میشود. این دستگاه مجهز به یک موتور قدرتمند بنزینی است که دارای متههای مختلفی میباشد و بهگونهای طراحی شدهاند که با گردش و حفر چاله، خاکهای داخل گودال را به بیرون میریزد. از دستگاه چاله کن موتوری برای کاشت نهالها و درختان، فنسکشی، کاشت تیر چراغ برق، نردهکشی بهدور زمین و غیره استفاده میکنند. بیشتر دستگاههای چاله کن دارای موتورهای چهارزمانه بنزینی هستند و در انواع مختلفی از جمله چاله کن دستی تکنفره، چاله کن دستی دونفره، چاله کن پشت تراکتوری تک بازو، چاله کن تراکتوری دوبازو، چاله کن تراکتوری چهار بازو و چاله کن تراکتوری هیدرولیکی تولید میشوند. ما در این مطلب قصد داریم نحوه استفاده صحیح از دستگاه چاله کن دستی تکنفره و دونفره را برای شما شرح دهیم پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
آنچه در این مطلب میخوانید:
مرحله یک- استفاده از وسایل ایمنی در هنگام کار با دستگاه چاله کن
برای کار با بیشتر تجهیزات صنعتی و کشاورزی نیاز است که لوازم و تجهیزات ایمنی ضروری را استفاده کنید، برای کار با دستگاه چاله کن نیز باید از وسایل ایمنی مثل عینک ایمنی، گوشی ایمنی و کلاه ایمنی استفاده کنید. از قدیم گفتهاند احتیاط شرط عقل است، بنابراین استفاده از تجهیزات ایمنی را پشتگوش نینداخته و حتماً برای حفاظت از سلامتی خود از مواردی که در بالا نام بردیم استفاده کنید.
مرحله دو- اطمینان از محکم بودن اتصالات
برای کار با دستگاهی مثل چاله کن موتوری باید قبل از انجام هر کاری از محکم بودن پیچ و مهرههای اتصالات از جمله اتصال صحیح مته به موتور اطمینان حاصل کنید تا در حین کار حادثهای رخ ندهد.
مرحله سه- نحوه صحیح روشنکردن دستگاه چاله کن
پیش از هر چیز روغن و بنزین چاله کن را بازدید کنید و از پر بودن آن مطمئن شوید، بعدازاین به محلی که میخواهید چاله را حفر کنید رفته و دستگاه را بهصورت افقی روی زمین بگذارید بهگونهای که دسته گاز چاله کن روبهبالا باشد، سپس مراحل زیر را دنبال کنید:
- کلید دستگاه را در حالت روشن قرار دهید
- ساسات را بکشید
- با استفاده از قسمت پستانکی، بنزین را به داخل کاربراتور هدایت کنید
- پای خود را روی دستهای که روی زمین قرار گرفته بگذارید
- هندل را کشیده تا موتور چاله کن روشن شود
- چاله کن را به حالت عمودی بازگردانده و روی نقطه مدنظر قرار دهید
- گاز دستگاه را گرفته تا زمین سوراخ شود
مرحله چهارم- رعایت نکات ایمنی
به هنگام کار با دستگاه چاله کن باید مواردی را بهخاطر داشته و آنها را رعایت کنید، این موارد در واقع بیشتر نکات ایمنی است:
به هنگام کار با دستگاه چاله کن بنزینی، هیچگاه پشت قسمتی که اگزوز موتور قرار دارد نایستید. این کار هم باعث سوختن شما خواهد شد و هم دود ناشی از موتور باعث آسیب به دستگاه تنفسی شما خواهد شد. |
اگر چاله کن شما دونفره بوده و از موتورهای قدرتمند برخوردار است بهتر است دونفره کار را انجام دهید تا هم حفر چاله به بهترین نحو ممکن انجام گیرد و هم خطرات احتمالی که شما را تهدید میکند کاهش یابد. |
بعد از استفاده از دستگاه آن را در یک جای خشک قرار دهید. |
در هوای بارانی از دستگاه چاله کن استفاده نکنید. |
در هنگام برخورد با سنگ و موانع سخت، سعی نکنید با ایجاد فشار بیشتر چاله را حفر کنید چراکه در این حالت به موتور دستگاه آسیب خواهد رسید. |
هرگز از چاله کن بنزینی بدون روغن استفاده نکنید، چراکه در این حالت دستگاه شما اصطلاحاً شاتون خواهد زد. |
مرحله پنجم- نحوه صحیح حفر چاله
برای اینکه چاله را بهدرستی حفر کنید، نوک آن را روی نقطه مدنظر قرار دهید، با فشار کم گاز ابتدا یک چال کوچک در زمین ایجاد کنید تا مته از نقطه مدنظر شما منحرف نشود. سپس با گاز زیاد، مته را داخل خاک برده تا چاله حفر شود.
در هنگام حفر چاله بهصورت مداوم مته را بیرون آورده و دوباره داخل چاله کنید تا خاک اضافی داخل گودال از آن به سمت بیرون هدایت شود.
مرحله ششم – خاموشکردن دستگاه
اگر برای مدتی با دستگاه کاری ندارید دکمه پاور را در حالت خاموش قرار داده و دوباره دستگاه را بهصورت افقی روی زمین بخوابانید به صورتی که دسته سمت راست دستگاه روبهبالا قرار گیرد تا آسیبی به آن وارد نشود.