
بتن به عنوان یکی از مواد اصلی ساخت و ساز انواع مختلفی دارد، در واقع این ماده برای موقعیتهای متفاوت سازهها تغییراتی داده میشود تا بهترین مقاومت را برای آن سازه ایجاد کند. اگر جستجوی کوتاهی در گوگل داشته باشید با انواع و اقسام بتن مواجه خواهید شد؛ برخی برای هوای سرد مناسب است، برخی دیگر برای هوای گرم، برخی برای پیریزی مورد استفاده قرار میگیرد و برخی دیگر برای سدسازی. خلاصه انواع مختلفی از این محصول استراتژیک حوزه صنعتی وجود دارد. یک نوع بتن که حتما نام آنرا بارها شنیدهاید بتن آرمه است که در این مطلب قصد پرداختن به آن و اشاره به تفاوتهای بتن مسلح با بتن معمولی را داریم.
بتن آرمه یا بتن مسلح چیست؟
در بین مردم واژه «بتن آرمه» کاربرد بیشتری دارد؛ اما در فارسی این واژگان به «بتن مسلح» شهرت دارد. پس بتن آرمه و بتن مسلح هردو یک چیز است. در زبان انگلیسی به بتن «کانکریت- concrete» گفته میشود و بتن مسلح Reinforced concrete خوانده میشود.

تفاوت بتن مسلح و بتن معمولی در چیست؟
در حقیقت بتن مسلح همان بتن معمولی است که درون آن میلگردهای فولادی به کار برده شده است؛ اما چرا؟ مثلا چرا میلگردهای آهنی برای این کار استفاده نمیشود؟
دلیل استفاده از فولاد درون بتن چند چیز است که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
دلیل اول- افزایش مقاومت کششی بتن
حتما میدانید که بتن از ترکیب موادی از جمله سیمان، آب، سنگدانهها و مواد افزودنی تشکیل میشود. ترکیب این مواد، بتن را به وجود خواهد آورد که مقاومت بسیار بالایی در برابر فشار دارد؛ اما بتن یک نقطه ضعف بزرگ دارد و آن هم مقاومت پایین آن در برابر نیروی کششی است. برای جبران این نقطه ضعف از میلگردهای فولادی استفاده کرده و آنرا داخل بتن به هنگام بتن ریزی کار میگذارند. با این کار هم مقاومت فشاری و هم مقاومت کششی بتن بالا رفته و سازهای بسیار مستحکم به وجود خواهد آورد.
دلیل دوم- ضریب یکسان انبساط حرارتی بتن و فولاد
در بالا این سوال را مطرح کردیم که چرا فولاد؟ چرا از میلگردهای آهنی برای مسلح کردن بتن استفاده نمیشود؟ همانگونه که میدانید هر مادهای واکنشی در برابر دمای بالا و پایین دارد. در حقیقت منقبض و منبسط شدن هر مادهای در دماهای متفاوت مختلف است؛ اما بتن و فولاد ضریب انبساط حرارتی یکسانی دارند که این باعث میشود از فولاد برای مسلح کردن بتن استفاده کنند. اگر انبساط حرارتی بتن و فولاد یکسان نبود چه مشکلی پیش میآمد؟ واضح است که در صورت عدم همگونی، بتن به سرعت ترک میخورد، در حالی که تنشهای حرارتی فولاد تاثیری بر بتن ندارد به خاطر اینکه تنشهای هر دو شبیه به هم هستند.
دلیل سوم- همپوشانی ضعفهای بتن و فولاد
همانطور که گفتیم بتن مقاومت بالایی در برابر فشار و مقاومت پایین در برابر نیروی کششی دارد؛ در عوض فولاد مقاومت بالایی در برابر نیروی کششی داشته اما در برابر فشار آسیب پذیرتر است. در کنار اینها باید این مورد را هم اضافه کنید که بتن در برابر آتش آسیب ناپذیر اما فولاد در برابر آتش به شدت آسیب پذیر است. در حقیقت در کنار هم قرار گرفتن این دو به نوعی ضعفهای مقاومتی یکدیگر را میپوشانند و به این ترتیب بتن آرمه ساختمان به وجود میآید.
برای برش بتن مسلح از چه تیغهای باید استفاده کرد؟
با توضیحات بالا مشخص شد که بتن مسلح یعنی چه؟ اما سوال دیگری که برخی از مخاطبان ابزارینو مطرح کردهاند این است که آن برای برش بتن مسلح میتوان از تیغه کاتر بتن بر استفاده کرد یا تیغه کاتر بتن مسلح بر فرق دارد؟
برای این کار نوعی تیغه کاتر بتن بر وجود دارد که مخصوص بتنهای آرمه است که هم توان برش بتن را داشته و هم میلگردهای فولادی داخل آن را برش خواهد داد. تیغه بتن برهای معمولی برای برش دادن بتن مسلح مناسب نیستند و ما نیز توصیه میکنیم برای این کار حتما تیغه کاتر بتن بر مسلح خریداری کنید؛ در غیر این صورت 4 اتفاق ممکن است رخ دهد:
- سگمنتهای تیغه شما دچار شکستگی میشوند
- سگمنتها به سرعت کند میشوند
- دستگاه کاتر آسفالت بر یا بتن بر شما دچار آسیب میشود
- برش به خوبی صورت نمیگیرد.
منابعی مطالعه بیشتر: