
نگران بالا بودن وزن سقف ساختمان خود هستید؟ میخواهید وزن ساختمان خود را کاهش دهید؟ راهکار کاهش تضمینی وزن ساختمان شما استفاده از سقف کوبیاکس است! سقف کوبیاکس در حقیقت یکی از تکنیکهای جدید معماری و ساختمان سازی است که با استفاده از روشها و تجهیزاتی، باعث میشود وزن سقف ساختمانها تا 35 درصد کاهش یابد. حتما میدانید وزن سقف ساختمان میتواند کاهش دهنده آسیبهای حوادثی مانند زلزله باشد. به ویژه در ایران، ساخت سقفهایی که وزن کمتری داشته باشند میتواند تعداد تلفات اینگونه حوادث را کاهش دهد؛ از همین رو دانشمندان این حوزه اجرای نوعی سقف به نام سقف کوبیاکس را طراحی کردهاند که در سالهای اخیر در دنیا استفاده فراوانی پیدا کرده است. با ما همراه باشید تا درباره اینکه سقف کوبیاکس چیست بیشتر توضیح دهیم.
آنچه در این مطلب میخوانید:
کوبیاکس چیست؟
نام اصلی این سقف «دال دو محوره توخالی» است که با نام برند سوئیسی کوبیاکس که سازنده اصلی این محصول بوده شهرت یافته است. این سقف درحقیقت نوع توپ توخالی است که در هنگام ساخت و بتن ریزی سقف داخل آن تعبیه شده و باعث میشود وزن سازه کاهش یابد. به دلیل استفاده از مواد شیمیایی کمتر مثل سیمان و همچنین قابلیت بازیافت کامل گویها به این سقفها، سقف دوستدار محیط زیست هم میگویند.

انواع گویهای سقف کوبیاکس
توپهای کوبیاکس در دو مدل یا دو شکل تولید میشوند:
- مدل slim line یا مسطح: این مدل ارتفاع کمی داشته و برای سقفهایی که ضخامت آنها پایین باشد مناسب است. ارتفاع آنها بین 10 الی 25 سانتیمتر است.
- مدل Eco line یا کروی: ارتفاع توپهای این مدل بیشتر است و برای سقفهایی که ضخامت آنها بالا است مورد استفاده قرار میگیرد. ارتفاع این توپها بین 30 الی 45 سانتیمتر است.
مزایا و معایب کوبیاکس چیست؟
مانند هر تکنولوژی و تجهیزات دیگر سقف کوبیاکس نیز مزایا و معایبی دارد؛ هرچند باید اذعان کرد که مزایای این نوع سقفها بسیار بیشتر از معایب آن است و باید طی آزمایشها و تحقیقاتی که همچنان در حال انجام است، نقاط قوت و ضعف سازههای کوبیاکس مشخص شود. اما مزایای سقف کوبیاکس چیست؟
- کاهش وزن سقف سازه تا حدود 35 درصد
- افزایش امنیت در خطرات ناشی از ریزش ساختمان
- کاهش ارتفاع ساختمان
- بهبود وضعیت ستونهای ساختمان
- بهبود وضعیت دال و فوندانسیون
- کاهش فشار بر پی ساختمان
- کاهش هزینههای ساخت و ساز (کاهش 40 درصدی هزینه بتن؛ کاهش 30 درصدی هزینه میلگرد؛ کاهش هزینههای حمل و نقل بتن و میلگرد)
- قابلیت بازیافت صد در صدی گویهای کوبیاکس
- صرفه جویی در استفاده از نیروی انسانی
همانگونه که گفتیم مزایای استفاده از سقفهای کوبیاکس بیشتر از معایب آن است با این وجود نباید از معایب ناچیز آن هم گذشت. این موارد عبارتند از:
- عدم صرفه اقتصادی برای ساختمانها و سازههای کوچک
- عدم وجود قوانین مدون برای اجرای سقفهای کوبیاکس
- عدم وجود آمارهای علمی در کاهش خطرات ناشی از زلزله و سایر حوادث
روش اجرای سقف بر مبنای تکنولوژی کوبیاکس
استفاده از قالبهای فلزی به منظور قالب بندی کردن این نوع سقفها مناسب است؛ اما باید توجه داشته باشید که در هنگام قالب بندی باید یک مقدار آن را رو به بالا بگیرید تا در بتن تراز شود. بعد از این نوبت به جاگذاری توپهای کوبیاکس است، در این مرحله بهتر است از شابلونهای ویژه این کار استفاده کنید تا توپهای در جای درست مستقر شوند، برای جلوگیری از حرکت توپها میتوان آنها را به وسیله مفتول سیمی به میلگردها متصل کرد؛ پس از آرماتوربندی باید در دو مرحله بتن ریزی را انجام دهید، ابتدا یک لایه بتن ریخته (حدودا 10 سانت) تا بتن کاملا به آرماتورهای زیرین برسد، قبل از ریختن ریختن لایه دوم یکبار لایه اول را ویبره کنید. بعد از این سریعا لایه دوم بتن را بریزید و سپس دوباره اقدام به ویبره کردن کنید. برای ویبره کردن سقف کوبیاکس باید از شیلنگ ویبراتور استفاده کنید، روش ویبره کردن سقف کوبیاکس تفاوتی با ویبره کردن سقفهای معمولی ندارد. روش صحیح ویبره کردن این سقفها را در مطلب زیر بخوانید.