سمپاشی یکی از مراحل همیشگی در امور کشاورزی است که باید به صورت دورهای برای از بین بردن آفات و حشرات صورت گیرد، برای این کار امروزه از سمپاش استفاده میشود البته سمپاشها مدلهای مختلفی دارند، اگر بخواهیم لیستی از انواع سمپاشها ارائه دهیم میتوانیم به لیست زیر اشاره کنیم:
سمپاش شارژی، سمپاش فرغونی، سمپاش دستی، سمپاش تراکتوری، سمپاش ایرانی، سمپاش برقی، سمپاش بادی، سمپاش برقی فرغونی، سمپاش پشتی، سمپاش پروانهای، سمپاش پشتی شارژی، سمپاش تیلر، سمپاش توربینی پشت تراکتوری، سمپاش توربین دار، سمپاش خرطومی، سمپاش زنبهای، سمپاش اتومایزر
سمپاش وسیلهای است که این مواد شیمیایی را در کاربردها، کاربریها و مقیاسهای مختلف اسپری میکند تا علاوه بر سرعت بخشیدن به عملیات پاشش سم، باعث صرفهجویی و پخش بهتر سم در محل موردنظر گردند.
آنچه در این مطلب میخوانید:
ویژگیهای یک سمپاش ایدئال
اگر به دنبال یک سمپاش مناسب و با کارایی بالا هستید باید به نکات زیر توجه کنید:
- دارای ظرفیت و قدرت مناسبی باشد.
- قیمت و کیفیت مناسبی داشته باشد.
- فشار پاشش در حین عملیات یکسان بود و سم را بهصورت یکنواخت پخش نماید.
- در مدلهای دستی دارای تلمبه با عملکرد عالی و در مدلهای موتوری دارای موتوری باقدرت مناسب باشد.
کاربردهای سمپاش چیست؟
در تعریف بالا اشاره کردیم که سمپاش یکی از ابزارهای ضروری در کشاورزی است که باتوجهبه حجم پروژه از سوی باغداران و کشاورزان مورداستفاده قرار میگیرد تا با پاشش سموم، آفات درختان و گیاهان را از بین ببرد؛ اما اگر بخواهیم لیستی از کاربردهای سمپاش تهیه کنیم میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
۱- مراقبت از کودها
۲- ازبینبردن آفات، بیماریها و جلوگیری از شیوع آنها
۳- سمپاشی درختها، درختچهها، خانهها، گلخانهها، مزارع و غیره
۴- حشرهکشی و کشتن قارچها
۵- کنترل علفهای هرز و جلوگیری از گسترش آنها
مزایای استفاده از سمپاش
۱- تلفات محصولات به طرز چشمگیری کاهش پیدا میکند و محصولات مرغوب و باکیفیت بالایی را میتوان کشت کرد.
۲- در مصرف سم به طرز چشمگیری صرفهجویی شده و سم با یکنواختی و قطرات ریزتری پخش خواهد گردید.
۳- میزان سرعت سمپاشی افزایش و زحمت اپراتور کاهش پیدا میکند.
۴- راندمان و کیفیت کار چندبرابر میشود.
۵- هزینههای سمپاشی به طرز چشمگیری کاهش پیدا میکند.
انواع سمپاش
سمپاشها را بر اساس نوع کاربری و کاربرد مورد نظری که داریم و همچنین حجم عملیاتی که میخواهیم انجام بدهیم به دستههای زیر تقسیمبندی میکنند که در ادامه مهمترین آنها را شرح خواهیم داد:
۱- سمپاش دستی
جهت سمپاشی در فضاها و مقیاسهای کوچک همچون خانهها، باغچهها، مراکز بهداشتی و گلخانهها از این دسته از سمپاشها استفاده مینمایند که در مقیاسهای از ۲ تا ۲۵ میلیمتر موجود هستند. این سمپاشها در دو نوع پلاستیکی و استیل در بازار موجود هستند. به این دسته از پاشندههای سم، سمپاشهای گلخانهای نیز میگویند.
مزیت این دسته از سمپاشها نسبت به سمپاشهای پشتی تلمبهای ثابت بودن فشار در طول سمپاشی میباشد.
۲- سمپاش پشتی موتوری
مکانیزم عملکرد این دسته از سمپاشها همانند سمپاشهای دستی است با این تفاوت که فشار لازم برای سمپاش از طریق یک موتور بنزینی تأمین میگردد. این سمپاشها قابلیت تغییر در قطر قطرات و زاویه سم را دارند.
۳- سمپاش فرغونی
جهت سمپاشی در حجمهای وسیع همچون باغها، استفاده از سمپاش فرغونی توصیه میگردد، مخزن اینگونه از سمپاشها بزرگ بوده و سمپاشی در مقیاسهای بزرگ را مقدور میسازد اما استفاده از این سمپاشها در مزارع چندان توصیه نمیشود و پیشنهاد میگردد جهت مزارع از سمپاشهای مخصوص استفاده گردد.
۴- سمپاش پشت تراکتوری
جهت پاشش سم در مقیاسهای بزرگ و سطوح وسیع، همچون مزارع و باغهای مکانیزه پسته، هلو، زیتون، سیب و غیره از سمپاشهای پشت تراکتوری استفاده میشود. این دسته از پاشندههای سم پشت تراکتور بسته شده و عملیات پاشش سم را سهل و آسان مینمایند.
مزایای استفاده از سمپاش پشت تراکتوری
- سهولت سمپاشی باغها و مزارع در مقیاسهای وسیع
- صرفهجویی و کاهش میزان مصرف سم
- نیاز به نیروی کار کمتر و در نتیجه کاهش هزینههای سمپاشی
- حفاظت از محیطزیست
- توزیع و پاشش سم بهصورت یکنواخت و همسان
- چندبرابر کردن سرعت پاشش سم
۵- سمپاش زنبهای
سمپاش زنبهای دقیقاً مشابه سمپاش فرغونی است با این تفاوت که موتور و پمپ سمپاش روی یک شاسی بدون چرخ قرار دارد و برای سمپاشی باید از شیلنگهای بلند سمپاشی استفاده کرد.
این دسته از سمپاشها دارای یک موتور بنزینی، یک پمپ جهت سمپاشی و یک شاسی بوده که تمامی این اجزا بر روی شاسی نصب میگردند و برای حمل سم معمولاً از یک بشکهٔ جداگانه استفاده میگردد.
۶- تریلرهای سمپاش
در این دسته از سمپاشها مخزن سم روی یک تریلر قرار داشته که زیر آن دوچرخ حملکننده پلاستیکی وجود دارد. این دسته از سمپاشها نیز پشت تراکتور کشیده میشود.
نکات مهم در تعمیر و نگهداری سمپاش
- موتور دستگاه بهصورت دورهای هر 6 ماه یکبار مورد بازدید و سرویس قرار گیرد.
- پس از هر بار استفاده، سمپاش را شستشو داده و اجازه ندهید سم به مدتزمان طولانی داخل سمپاش بماند چون امکان ترکیبشدن و آسیبزدن به قسمتهای مختلف وجود دارد.
- پس از اتمام سمپاشی حتماً قسمت اسپریکننده را شستشو داده و تمیز کنید تا از هرگونه کثیفی و مواد شیمیایی پاک گردد.
- کلیه اجزای دستگاه باید بهصورت دورهای و طی زمانبندیهای مشخص چک و در صورت بروز عیب تعمیر یا تعویض گردد.
نکات ایمنی در هنگام سمپاشی
۱- حتماً در هنگام سمپاشی از دستکش، ماسک، کفش ایمنی، گوشی محافظ و لباس کار مناسب استفاده کنید.
۲- در هنگام ترکیب مواد شیمایی و پرکردن سمپاش بسیار مراقب بوده و نکات ایمنی را رعایت کنید این دو مرحله خطرناکترین مراحل سمپاشی هستند.
۳- همیشه در محل سمپاشی، آب بهاندازه حداقل ۲۰ گالن، همچنین صابون و حولههای کاغذی بهاندازه کافی وجود داشته باشد تا در صورت بروز حوادث آمادگی لازم وجود داشته باشد.