کف سازی بر روی خاک یکی از کارهای پیچیده است؛ چراکه استحکام خاک در حالت عادی کمتر است. برای این کار نیاز به مهارتها و ابزارهایی است که اگر این ابزارها را داشته و این مهارتها را در خود پیدا کرده باشید، میتوانید این کار را بهراحتی انجام دهید.
آنچه در این مطلب میخوانید:
- 1 کف سازی چیست؟
- 2 چگونه کف سازی کنیم؟
- 3 انواع کف سازی و روشهای آن
- 3.1 1- کف سازی بر روی خاک
- 3.2 کمپکتور صفحهای با مخزن آب
- 3.3 کمپکتور هیساکی با موتور هوندا مدل GX270
- 3.4 غلتک دستی تک درام اچ پاور
- 3.5 غلتک دستی
- 3.6 کمپکتور قورباغه ای ردوکس موتور هوندا
- 3.7 کمپکتور دستی هیساکی با موتور روبین
- 3.8 2- کف سازی روی زمینهای خشک
- 3.9 شیلنگ ویبراتور مکانیکی توسان کره
- 3.10 شیلنگ ویبراتور مکانیکی دایناپاک
- 3.11 شیلنگ ویبراتور دریلی ایران کوب
- 3.12 شیلنگ دریلی یدکی ردوکس
- 3.13 شیلنگ ویبراتور ایران کوب
- 3.14 3- نحوه کف سازی زمینهای نیمه مرطوب
- 3.15 4- نحوه کفسازی زمینهای خیس یا مرطوب
- 3.16 5- کف سازی با شن
کف سازی چیست؟
درستکردن سطحی مقاوم، مناسب و بادوام روی خاک و هرجایی که انسان یا ماشین در آن حرکت میکند را کف سازی میگویند. علاوه بر دوام و مقاومت، کفسازی به سازه، ساختمان، پاساژ و حیاط شما جلوه میدهد؛ بنابراین مشخص میشود که هدف دیگر کفسازی ایجاد زیبایی است.
چگونه کف سازی کنیم؟
چند فاکتور باید در کف سازی بر روی خاک رعایت شود:
- مقاومت فشاری سنجیده شود؛ به این معنا که در کفسازی روی خاک باید میزان فشاری که به آن وارد میشود سنجیده شود، قطعاً کفسازی ساختمان با کفسازی اتوبان یا پلهای هوایی متفاوت است.
- باید ایمنی تردد در نظر گرفته شود. به این معنا که کفسازی باید مانع زمینخوردن، سرخوردن یا لیز خوردن و غیره شود.
- در این کار باید به اینکه کف عایق گرما، سرما، صدا و رطوبت باشد توجه کنیم.
- در کفسازی امکان تمیز کردن آن در نظر گرفته شود.
- در کفسازی باید مقاومت کف در برابر حریق نیز در نظر گرفته شود.
انواع کف سازی و روشهای آن
کفسازی مقولهای یکسان برای همه مکانها نیست. روش کف سازی پارکینگ با کف سازی حیاط خانه یا پارک فرق میکند همان گونه که کفسازی بزرگراهها با پیادهروها متفاوت است. از همین رو ما در ادامه مهمترین انواع کفسازی را بررسی میکنیم که بیشتر به نوع زمین مرتبط است.
1- کف سازی بر روی خاک
در کف سازی بر روی خاک شما باید به استحکام آن توجه کنید. در این قضیه چند چیز را از خود سوال کنید:
- پایداری خاک چقدر است؟
- خاک چقدر آبها را جذب میکند؟
- فشرده سازی خاک در چه حدی است؟
- پستی و بلندی خاک چقدر است؟
- شیب زمین خاکی چند درجه است؟
برای انجام کف سازی روی خاک شما ابتدا نیازمند زیرسازی هستید. زیرسازی به معنی مقاومسازی بستری است که میخواهید کف را روی آن بنا کنید. به همین منظور باید چند کار انجام دهید:
حذف سنگهای بزرگ
نیازی به توضیح نیست که برای کفسازی روی خاک حتماً باید سنگهایی که مزاحم کار شما میشوند را از سطح زمین بردارید. برای این کار حتماً به نکات ایمنی توجه داشته باشید تا آسیبی به شما وارد نشود.
فشرده سازی خاک با کمپکتور
کمپکتور وسیلهای است که با آن میتوان سطح خاک را فشرده کرد. این دستگاه با ایجاد ضربات بسیار سنگین (هر ضربه معادل یک تن و بیشتر) سطح خاک را کاملاً فشرده کرده و سنگهای درشت و ریز را داخل خاک فرو میکند.
برای افزایش مقاومت میتوان یکلایه شن و ماسه نیز روی خاک ریخت و دوباره اقدام به فشردهسازی خاک کرد.
2- کف سازی روی زمینهای خشک
بعد از اینکه سطح خاک کاملاً فشرده شد اگر زمین شما خشک بود بهتر است که آن را با لایهای 10 الی 15 سانتی از بتن بپوشانید. (کفسازی با بتن) در این مرحله حتماً بهخاطر داشته باشید که عیار بتن شما مناسب فضایی که بتنریزی میکنید باشد. برای آگاهی از عیار بتن میتوانید مطلب زیر را بخوانید.
بتن را به خوبی با شیلنگ ویبراتور متراکم کنید تا هیچگونه خلل و فرجی در آن نماند و تمام حبابهای آن خالی شود. برای ویبره کردن بتن نیز حتماً از شیلنگ ویبراتور با قطر پوکر مناسب استفاده کنید، ضمناً روش صحیح ویبره کردن را در مطالب قبل توضیح دادهایم، حتماً پیش از انجام کفسازی این مطلب را در بلاگ فروشگاه اینترنتی ابزارینو مطالعه کنید.
3- نحوه کف سازی زمینهای نیمه مرطوب
برای زمینهایی که نیمهخشک یا نیمه مرطوب هستند ابتدا باید یک لایه بلوکاژ یا ماکادم بریزید؛ منظور از بلوکاژ قلوهسنگ و لاشه سنگ است.
این لایه باید بین 25 الی 40 سانتیمتر ضخامت داشته باشد البته این میزان بدون درنظرگرفتن ملات است. بلوکاژ باعث میشود که رطوبت زمین به کف منتقل نشود. بعدازاین کار میتوانید بتنریزی را انجام داده و کفسازی را شروع کنید.
4- نحوه کفسازی زمینهای خیس یا مرطوب
معمولا برای مناطقی که میانگین بارش آنها بالا است مثل مناطق شمالی ایران نوع کفسازی یک مقدار متفاوت خواهد شد. در این مناطق صرف ریختن یک لایه بلوکاژ مانع نفوذ رطوبت به کف نخواهد شد بنابراین نیاز است زیرسازی مقاومتری انجام دهیم.
به همین منظور ابتدا باید بلوکاژ را بریزید، سپس با سنگدانههای ریز (شن و ماسه) لابه لای آنها را پر کنید، بعد از این باید با استفاده از قیرگونی یک عایق کامل روی سطح بلوکاژ شده ایجاد کرد. قیرگونی در برابر رطوبت و باران بسیار مقاوم است. بعد از این باید یک لایه ملات روی قیرگونی ریخته شده و سپس کفسازی را انجام دهید.
5- کف سازی با شن
یکی دیگر از روشهای کف سازی با شن است که البته بیشتر یک روش تزئینی است و برای زیباسازی ویلاها و یا راهها استفاده میشود.
برای اینکار از شنهای درشت استفاده میشود اما میتوان از ماسه بادی هم استفاده کرد. ماسه بادی ماسههایی است که به وسیله باد ساختار خود را از دست داده و تبدیل به ذرات ریزی شدهاند، در واقع ماسه بادی ماسهای است که با باد شسته شده است.