بتن انواع مختلفی دارد که نوع آن بتن متخلخل است که نامهای دیگری مثل بتن اسفنجی نیز شناخته میشود. در حقیقت بتن اسفنجی بتنی است که اسلامپ یا روانی آن صفر است. مانند سایر مواد بتنی، بتن متخلخل نیز از سنگدانهها البته از نوع درشت آن، آب، ریزدانهها، سیمان و مواد افزودنی درست شده است. در حقیقت این بتن حفرههایی دارد که آب از آن عبور میکند. در این مطلب توضیحات بیشتری در این باره ارائه خواهیم داد.
آنچه در این مطلب میخوانید:
بررسی بتن متخلخل یا بتن اسفنجی و ویژگیهای آن
در بتن اسفنجی فاصله سنگدانهها بهگونهای است که حفرههایی داخل آن به وجود میآید و بین 2 تا 8 میلیمتر فاصله بین حفرهها است.
برای همین از سنگدانههای درشت استفاده میکنند تا این حفرهها به وجود بیاید چراکه فاصله بین سنگدانهها اجازه ایجاد چنین چیزی را میدهد. به دلیل وجود حفرهها، معمولاً بتن اسفنجی همان گونه که از نام آن پیداست، مقاومت کمی دارد. سیمانی که در بتن اسفنجی به کار برده میشود اسلامپ یا روانی کمی دارد اما چسبندگی آن بالا است.
از بتن متخلخل یا بتن اسفنجی در کجا استفاده میشود؟
برای فضاهایی که آبهای زیرزمینی در آن جاری است معمولاً از بتن متخلخل استفاده میکنند.
روسازی بتن متخلخل در کنترل آب نقشی اساسی دارد. با این کار از بهوجودآمدن سیلابها جلوگیری میشود چراکه آب به داخل بتن کشیده میشود. استفاده از بتن متخلخل در حفاظت از منابع آبی مؤثر است. علاوه بر این برای محلهای عبور و مرور، این بتن امنیت را بالاتر میبرد. از جمله موارد و مزایای دیگر بتن متخلخل عبارتاند از:
- بتن متخلخل عایق صوتی است.
- بتن متخلخل عایق گرما است و از آن میکاهد.
- بتن اسفنجی موجب حفظ منابع آبی میشود.
- این بتن برای درختها مفید است.
همان گونه که میدانید یکی از اشکالات در شهرهای بزرگ آبگرفتگی معابر در اثر بارندگیها است، چیزی که در شهرهای بزرگ خودمان از جمله تهران نیز میتوانیم مشاهده کنیم.
یکی از علل جمعشدگی آب، عدم نفوذپذیری سطوح شهری است، این اتفاق عملاً موجب به راهافتادن روانآبها شده است.
به همین دلیل باید در طراحی شهری، سطوح و معابر بهگونهای طراحی شود که این آب به داخل زمین نفوذ کرده و موجب تقویت منابع آب زیرزمینی شود.
روسازی بهوسیله بتن متخلخل یا بتن اسفنجی میتواند این مشکل را برطرف کند.
بتن متخلخل چه معایبی دارد؟
باوجوداینکه کاربردهای بتن متخلخل زیاد است بااینوجود بحثهایی درباره استفاده از این بتن وجود دارد. علت اصلی مخالفان بتن متخلخل عدم دوام و پایداری آن و عدم استاندارد آن است. پایین بودن مقاومت مکانیکی بتن متخلخل نیز از جمله مواردی است که باعث شده مهندسان ساختمانی در این باره تردید داشته باشند. به دلیل عدم روان بودن ملات سیمان این بتن و وجود حفرهها داخل بتن، پیوستگی بین سنگدانههای بتن کم است.