در این مقاله میخواهیم درباره عیب یابی پمپ آب خانگی توضیح دهیم. اما یک نکته؛ این مقاله اگر 2 سال پیش نوشته میشد، هزینه پرداختی برای یک پمپ آب بشقابی یک اسب، 1 میلیون تومان بود، ولی الان که در سال 1401 هستیم، نزدیک 3 تا 5 میلیون تومان برای شما آب میخورد! قیمت، چند برابر، با همان کیفیت قبل! بنابراین با وجود این بازار اگر جنسی دارید، باید مثل چشمانتان از آن مراقبت کنید. اینجا با شماییم تا به عیب یابی پمپ آب بپردازیم، شاید با برطرف کردن یک عیب پمپ آب، لازم نباشد چند برابر هزینه کنید.
آنچه در این مطلب میخوانید:
بررسی علت افت فشار در عیب یابی پمپ آب
شما باید یاد بگیرید که بدون اینکه متخصص باشید، دقیق باشید. خیلی از ما ناخواسته حاضریم یک روز وقت بگذاریم و چند برابر هزینه کنیم اما دقیق نباشیم، امروزه از ترکیب گوشی و گوگل، خیلی چیزها دم دست شما است و با یک سرچ ساده و 5 دقیقه وقت گذاشتن برای مطالعه، شاید در وقت و هزینه خیلی جلو بیافتید و این علاوه بر دقیق بودن، نیاز به محاسبهگری نیز دارد.
حالا اگر احساس میکنید پمپ آب شما دچار افت فشار شده، خیلی ساده ابتدا مواردی که در ادامه میگوییم را بررسی کنید:
چک کنید که پمپ آب نشتی نداشته باشد
نخستین کاری که برای عیب یابی افت فشار پمپ آب باید انجام دهید این است که ظاهر پمپ را چک کنید. هرگونه نشتی، یعنی از بین بردن بخشی از توان پمپ آب.
در مرحله بعد، اگر خودِ پمپ نشتی نداشت، باید از عدم نشتی لولهها اطمینان حاصل کنیم؛ اما ما امکان اینکه داخل لولهها شویم و آنها را چک کنیم نداریم، پس یک مانومتر یا فشارسنج از یکی قرض بگیرید و فشار داخل پمپ را چک کنید و بعد اندازههای به دست آمده را با جداول فشار استاندارد مندرج روی پمپ یا دفترچه راهنمای آن مقایسه کنید.
به خاطر داشته باشید، مانومتر را در قسمتهای مختلف پمپ قرار دهید. در نهایت اگر فشار غیرطبیعی بود، احتمالا یک [یا شاید چندین] قطعه مشکل پیدا کرده باشند که این قطعات احتمالا موارد زیر هستند:
- پروانههای پمپ آب دچار فرسایش و ساییدگی شده و نمیتواند به خوبی آب را پرتاب کند
- سیم پیچی نیم سوز شده و توان پمپ آب خانگی کاهش پیدا کرده است
- لولهها، واشرها، اتصالات و … دچار فرسودگی شدهاند
- لولههای آب گرفته است
صدای زیاد دستگاه در عیب پمپ آب
این مشکل خیلی از خریداران پمپ آب است که چرا صدای پمپ آب اینقدر زیاد است؟ شکایت از اینکه شبها که ما میخوابیم، پمپ، صدای آزاردهندهای تولید کرده و همسایهها را اذیت میکند.
اکثر پمپها میزانی از صدا را تولید میکنند، بنابراین توقع پمپ بیصدا نداشته باشید؛ اما اگر صدا بیشتر از حد معمول است، یعنی مشکلی وجود دارد. دلیل این صدا دو چیز میتواند باشد:
دلیل اول: چرخش آب به همراه هوا (کاویتاسیون)
به هر دلیلی وقتی آب داخل پمپ کم وارد میشود، [به عنوان مثال مسیر ورودی آب به پمپ مسدود شده یا فشار داخل آن کم میشود] پمپ دچار پدیده کاویتاسیون میشود. خیلی خلاصه، یعنی آب به همراه هوا داخل پمپ میچرخد که این چرخش، صدای زیادی تولید میکند. این صدا آزاردهنده بوده و چندین برابر صدای استاندارد دستگاه است.
عیب یابی و رفع مشکل:
- سه راهی صافی را تمیز کنید
- مسیر ورودی آب به پمپ را چک کنید
- چک کنید که شیر تانکر نگرفته باشد
- چک کنید آشغال ته تانکر نباشد
دلیل دوم: پمپ جیغ میکشد (خرابی بلبرینگها)
مشکل بعدی که معمولا صدای دستگاه را چند برابر میکند، بلبرینگهای پمپ است، انگار یکی داخل پمپ جیغ میکشد!
در این حالت قبل از اینکه بلبرینگها قفل کرده و گیرپاژ کند و منجر به سوختن استاتور یا پمپ شما بشود باید از یک سرویسکار کمک بگیرید چون اینجا دیگر یک مقدار اوضاع وخامت پیدا کرده و بلبرینگها باید تعویض شوند، علاوه بر این ممکن است دستگاه نیاز به تراشکاری هم داشته باشد.
سایت inspectapedia.com جداول خوبی درباره عیب یابی پمپ آب خانگی منتشر کرده، که می توانید با مراجعه به آن سایر دلایل صدای زیاد پمپ آب را مطالعه کنید.
مشکل قطعی برق ساختمان در عیب یابی پمپ آب خانگی
خیلیها سوال میکنند که به ویژه در تابستان که وضع خاموشیها و قطعی برق زیاد میشود، پمپ از کار افتاده و آب ساختمان نیز قطع میشود، بنابراین یکی باید به سراغ پمپ رفته و شیر بایپس را باز کند. آیا راهی هست که نیازی به باز کردن این شیر نباشد و وقتی برق قطع شد، آب ساختمان قطع نشود؟
بله، راه حل این مشکل، نصب یک شیر یک طرفه جلوی بای پس است که وقتی آنرا باز کنید، آب فقط در مسیر پمپ حرکت کرده و اصطلاحا آب به گردش در نمیآید [بازگشت آب به داخل تانکر و دوباره ورود آن به پمپ.]
به همین راحتی میتوانید آب دائمی داشته باشید، هرچند فشار آن کم [فشار در حد زمانی که پمپ ندارید] است؛ اما آب ساختمان تامین میشود.
گرمای بیش از حد دستگاه در عیب یابی پمپ آب
داغ شدن پمپ آب خانگی هم از جمله مشکلاتی است که در عیب یابی پمپ آب خانگی به آن اشاره میکنیم. پمپی که داخل آن آب در حرکت است، طبیعتا نباید خیلی داغ شود، اما ممکن است این اتفاق بیافتد؛ علت چیست؟
دلایل مختلفی برای این موضوع میتواند وجود داشته باشد که عبارتند از:
- الکتروموتور دستگاه نیم سوز شده
- استاتر دستگاه نیم سوز شده است
- بلبرینگها خراب است و ایجاد سایش موجب داغ شدن پمپ میشود
- برق به خوبی تامین نمیشود
- پروانه از جا در آمده است [در عیب یابی پمپ آب خانگی از سرویس کار بخواهید این مورد را چک کند]
- ورودی آب به پمپ مشکل دارد
- پمپ هوا گرفته است
جمع بندی و نتیجه گیری از عیب یابی پمپ آب خانگی
در این مطلب اشارهای مختصر به عیب یابی پمپ آب خانگی کردیم، قطعا عیوب دیگری هم وجود دارد که به آنها نپرداختیم. به خاطر داشته باشید که عیب یابی پمپ آب را خودتان میتوانید انجام دهید، اما لزوما، تعمیر پمپ، کار شما نیست، چون نیاز به تخصص، تجربه و ابزارهایی دارد که در اختیار همه ما نیست. اگر شما هم تجربهای از عیب پمپ آب دارید، در کامنتها با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ابزارینو به آن پاسخ دهند.