
چراغ قرمز در همه جا نشانه وجود خطر است برای همین ما آرزو میکنیم هیچ وقت به هیچ چراغ قرمزی در زندگی نخورید! اما انگار چارهای نیست که کمی برای سبز شدن این چراغها صبر کنیم. روشن شدن چراغ قرمز در وسایل برقی و مکانیکی خوشایند نیست؛ چراکه نشانه وجود یک ارور یا خرابی است، خرابیای که اگر به دادش نرسید ممکن است کار دست شما بدهد. در این مطلب میخواهیم درباره یکی از همین چراغ قرمزها صحبت کنیم و به علت روشن شدن چراغ failure پمپ آب بپردازیم؛ با ابزارینو همراه باشید تا بیشتر در این باره برای شما بگوییم.
آنچه در این مطلب میخوانید:
چراغ failure پمپ یا ست کنترل؟
یک اشتباه رایج درباره این اصطلاح این است که مردم فکر میکنند چراغ failure روی بدنه پمپ وجود دارد در حالی که این چراغ، روی ست کنترل یا کلید اتومات دیجیتال طراحی شده است و از آنجایی که ست کنترل روی پمپ آب خانگی نصب میشود، برخی این دو را یکی گرفته و به دنبال این چراغ روی بدنه پمپ هستند.
اگرچه علت روشن شدن چراغ failure پمپ آب، عدم کارکرد صیح و مناسب پمپ است که از سوی ست کنترل گزارش میشود؛ اما این چراغ ربطی به خود پمپ ندارد.
چراغ failure که روی اکثر دستگاههای کلید اتومات دیجیتال وجود دارد چراغی است که خبر از وجود اختلالی در فرآیند عملکرد پمپ میدهد. معنی واژه failure در انگلیسی «شکست» است اما در ست کنترل معنی خرابی میدهد.
ممکن است این چراغ روی برخی ست کنترلها به جای failure با واژههای مترادف دیگری مثل alarm نمایش داده شده باشد که هیچ تفاوتی باهم ندارند.
نام این چراغ روی تمام ست کنترلهای خارجی با عنوان failure نوشته شده است؛ اما برخی ست کنترلهای ایرانی از عنوان alarm برای نشان دادن این چراغ استفاده کردهاند.
چراغ failure پمپ آب چه کاری انجام میدهد؟
روی تمام ست کنترلها 3 عدد چراغ وجود دارد که عبارتند از:
- چراغ On و Off ست کنترل: روشن شدن این چراغ بدین معنی است که دستگاه به برق متصل بوده و روشن است. رنگ این چراغ در اکثر دستگاهها، سبز است. این چراغ با واژه power on نمایش داده شده است.
- چراغ On و Off پمپ: بعد از اینکه ست کنترل روشن شد، اقدام به روشن کردن پمپ آب خانگی میکند. این چراغ با عنوان pump on نمایش داده میشود و رنگ آن نیز سبز است.
- چراغ failure پمپ آب: بعد از راه اندازی ست کنترل و پمپ آب، سیستم آماده انجام کار خود یعنی انتقال آب است. در صورتی که به هر دلیلی این اتفاق نیافتد، یعنی پمپ قادر به انتقال و پمپاژ کردن آب نباشد، چراغ failure روشن میشود. این چراغ با همین نام مشخص است و رنگ آن نیز قرمز است.
حالا که با انواع چراغهای ست کنترل آشنا شدید با ابزارینو همراه باشید تا به بررسی علت روشن شدن چراغ failure پمپ آب بپردازیم.
4 علت روشن شدن چراغ failure پمپ آب
اگر ابتدای این مطلب را خوانده باشید گفتیم که روشن شدن یک چراغ قرمز برای خیلی از ما ناراحت کننده است، هیچ کس آرزو نمیکند پشت چراغ قرمز در چهارراه بماند یا چراغ بنزین ماشین روشن شود؛ ما هم قبول داریم که دیدن چراغقرمزها خوشایند نیست اما توجه به آنها از رقم خوردن وضعیتهای ناخوشایند بیشتر برای ما جلوگیری میکند.
وقتی شما یک ست کنترل روی پمپ آب نصب میکنید در واقع میخواهید عملکرد پمپ آب خانگی را تحت کنترل داشته و آنرا مدیریت کنید، مدیریت این کار به عهده ست کنترل است، هم فشار را تنظیم کرده و هم پمپ را اتومات میکند تا از دائما روشن بودن پمپ جلوگیری کرده و به این ترتیب استهلاک دستگاه را کاهش دهد.
حتما میدانید یکی از دلایل عمده سوختن پمپ آب خانگی، خشک کردن آن است، اما ست کنترل از این اتفاق تلخ هم جلوگیری میکند. بنابراین به هر دلیلی، آب داخل پمپ جریان نداشته باشد و قادر نباشد آب را پمپاژ کند، ست کنترل پمپ را برای جلوگیری از سوختن و آسیبهای احتمالی بیشتر پمپ، آنرا خاموش کرده و به جای آن یک چراغ قرمز برای شما روشن میکند تا به وضعیت دستگاه رسیدگی کنید. بنابراین علت روشن شدن چراغ failure پمپ آب، عدم وجود آب داخل پمپ یا ناتوانی پمپ در انتقال آب است. در ادامه دلایل مختلفی که برای این کار وجود دارد را بررسی کردهایم:
علت اول روشن شدن چراغ failure پمپ آب
بسته بودن شیر ورودی آب به پمپ
همانطور که گفتیم مهمترین علت روشن شدن چراغ failure پمپ آب، خشک کار کردن پمپ است و یکی از دلایل خشک کار کردن این است که شاید شما فراموش کرده باشید شیر اصلی ورودی به پمپ آب را باز کنید تا جریان آب وارد دستگاه شود. طبیعی است که وقتی آبی در کار نباشد، ست کنترل هم اخطار داده و پمپ را خاموش میکند و یک چراغ قرمز به نشانه اخطار به شما داده میشود!
علت دوم روشن شدن چراغ failure پمپ
استفاده از قطر غیر استاندارد لوله برای دهانه ورودی پمپ
متاسفانه برخی لوله کشها که آچار به دست گرفتن را با رنگ «تخصص» لعاب دادهاند! یا نصابهایی که سرهم بندی میکنند تا نصب، هر گنجشکی را رنگ کرده و به جای قناری به مشتریان خود غالب میکنند! همین افراد با بستن زانویی و نبشی، به هر ترتیبی میخواهند قطر لوله آب و دهانه پمپ را یکی کرده و دهانه پمپ را سرویس کنند! بهتر است از این افراد کمک نخواهید چون به جای استفاده از لوله استاندارد برای پمپ، لولههایی که قطر کمتری از دهانه ورودی پمپ دارند استفاده میکنند و به این ترتیب فشار آب ورودی به پمپ کاهش یافته و در نتیجه ست کنترل تشخیص میدهد که آب ورودی کم است، بنابراین ست کنترل، پمپ را خاموش کرده و یک چراغ failure دیگر نصیب شما میشود.
علت سوم روشن شدن چراغ failure پمپ آب
مسدود شدن ورودی یا خروجی پمپ آب
آب، حتی تصفیه شدهترین آبها نیز دارای املاحی هستند که به مرور موجب رسوب خواهند شد، برای همین باید به صورت دورهای پمپ را سرویس کنید، البته حتما از سرویس کار استفاده کنید، نه سرهم بندی کار!
میزان املاح آب برخی مناطق بیشتر است به همین دلیل ممکن است رسوب گرفتگی زودتر رخ دهد، بهتر است پمپ آب خانگی در این مناطق هر 6 ماه یک بار و در مناطق عادی هر یک سال سرویس شود.
چهارمین علت روشن شدن چراغ failure پمپ آب
سوختن کیت الکترونیکی ست کنترل
یکی از ضعفهای ست کنترل سوخت کیت الکترونیکی یا بورد آنها است، این اتفاق برای ست کنترلهای بی کیفیت زودتر و برای محصولات با کیفیت دیرتر اتفاق میافتد. البته جای نگرانی نیست؛ چراکه اگر بورد بسوزد میتوانید به صورت جداگانه فقط بورد را تهیه و آنرا تعویض کنید. با این حال اگر دیدید که چراغ failure روشن میشود در حالی که هیچ یک از موارد بالا را شامل نمیشود، احتمالا کیت الکترونیکی سوخته است.
گاهی اوقات ممکن است علت روشن شدن این چراغ، گیرباژ کردن پمپ هم باشد، اگر میخواهید در این باره بیشتر بدانید، مطلب زیر را مطالعه کنید.
مقاله مرتبط: گیرپاژ کردن پمپ آب چیست + روشهای رفع عیب
روشهای برطرف کردن مشکل روشن شدن چراغ failure
اگر مشکل چندان جدی نباشد، کافی است یکبار شیر آب را باز و بسته کنید و کلید ریست (restart) ست کنترل را فشار دهید تا ست کنترل دوباره راه اندازی شود. در این حالت احتمالا مشکل برطرف میشود.
اگر کار با ریست کردن حل نشد، باید به سراغ عللی که دربالا گفتیم رفته و عیب را بیابید. متاسفانه برخی سایتهایی که عنوان میکنند به صورت تخصصی در زمینه پمپ فعالیت میکنند، راهکارهایی مثل قرار دادن یک آهنربا در کنار ست کنترل برای خاموش شدن چراغ failure را پیشنهاد میکنند!
اگر قرار بود چراغی که به نشانه اخطار روشن شده است را با آهنربا خاموش کنیم اصلا چرا چنین چراغی تعبیه شده است؟ این فرآیند طراحی شده تا پمپ خاموش شده و نسوزد و از هزینههای ما کم کند نه اینکه بر هزینههای ما اضافه کند.
بنابراین به جای پیگیری روشهای من درآوردی و موقتی، حتما از روشهای اصولی استفاده کنید تا بار خسارتهای بیشتر را به دوش نکشید.