
پدر بزرگی داشتم که نجار بود، نجارها هم جانشان بسته به ابزارشان است! پدربزرگ یک روز به من گفت، «میدونی آدمی که مراقب ابزارش نباشه و ازشون به خوبی نگهداری نکنه، چی میشه؟» گفتم نه، گفت: «فقط چکش تو جعبه ابزارش باقی میمونه!» این جمله برام مبهم بود، تا اینکه پدر برزگ دوباره سوال کرد: «میدونی آدمی که فقط چکش تو جعبه ابزارش باشه چی میشه؟» دوباره گفتم نه، گفت «همه چیز رو شکل میخ میبینه و نمیتونه کار رو به درستی انجام بده!»
از آن دوران تا امروز که پدربزرگ خودش از دنیا رفته، من فهمیدم آدم متخصص باید تجهیزاتش کامل باشد و از تجهیزاتی که دارد به درستی نگهداری کند. اگر نجار است، از چکش و اره و سمبه و مغار و غیره، اگر باغبان است از سمپاش و کودپاش و غیره و اگر آهنگر است از سنگ فرز و دستگاه جوش و سایر وسایل. ما امروز میخواهیم روش نگهداری و تمیز کردن یکی از تجهیزات باغبانی، یعنی سمپاش را به شما آموزش دهیم. مطمئن باشید اگر از دستورالعملهای زیر پیروی کنید، نیازی نیست پول اضافی بابت خرید چندباره سمپاش یا درست کردن آن بدهید، این نکات را کسی به شما میگوید که خودش بارها از عدم نگهداری صحیح از ابزار، تجهیزات و وسایل خود ضرر کرده ولی حالا فهمیده است که نگهداری درست از ابزارها و تجهیزات، چقدر میتواند باعث آرامش آدم باشد.
چرا باید سمپاش را تمیز کنیم؟
داشتن سمپاش به ویژه برای باغبانها برای از بین بردن علفهای هرز، آفات و غیره ضروری است. اگر یک مدت دست از سمپاشی بر دارید، آفات و علفهای هرز، چنان دست بر سر باغ شما میگذارند که اثری طراوت و شادابی به چهره سرسبز باغتان نماند. اگر در ایران زندگی میکنید، حتما از قیمتهای نجومی این روزها که اواخر دهه 90 شمسی هستیم، خبر دارید. قیمتها به قدری در یکی دو سال گذشته گران شده است که اصحاب کهف بعد از بیدار شدن از خواب 300 ساله با این مقدار افزایش قیمتها مواجه نشده بودند، پس به قول همان پدربزرگ من، خوب است که «مالتان را سفت بچسبید» چون دوره زمانهای که «نو که اومد به بازار کهنه میشه دل آزار» گذشته است و باید همان کهنهها را به خوبی نگهداشت، چراکه خریدن دوباره آنها کار حضرت فیل است!
از شوخی و مزاح گذشته، باید بگوییم که از آنجایی که سمپاش با سم در ارتباط است، پس امکان فرسودگی آن بیشتر است، بنابراین چه بهتر که راهکارهایی برای نگهداری بهتر این وسیله به کار ببندید، تا مشکلی برای شما و باغتان پیش نیاید. خوبی این کار، این است که با کمترین امکانات و زمان، میتوانید بیشترین استفاده از دستگاه خود را بکنید، فقط کافی است از مقداری محول آب و آمونیاک استفاده کنید که در ادامه به بررسی این راهکارها خواهیم پرداخت.
مقاله مرتبط: چگونه یک سمپاش شارژی خوب انتخاب کنیم؟
گام اول- مخزن سمپاش خود را کاملا خالی کنید
چقدر خوب است که وقتی میخواهید سمپاشی کنید، به مقدار کافی مخزن را از محلول سمی پر کنید، به اندازهای که باقیماندهای وجود نداشته باشد تا مجبور باشید آنرا دور بریزید. به این صورت هم در مصرف سم، صرفه جویی میکنید و هم محیط را با سمومی که باید در جوی آب یا روی زمین بریزید آلوده نمیکنید.
اگر سمی که داخل مخزن ریختید کم آمد، هیچ اشکالی ندارد، چون دوباره میتوانید آن را پر کنید، اما اگر زیاد بیاید، دیگر کار از کار گذشته است.
چند راهکار برای خالی کردن باقیمانده سم وجود دارد:
- در اینترنت سرچ کنید که چطور میتوانید باقیمانده سم را از بین ببرید
- از ریختن سموم پای خاک گلها و گیاهان خودداری کنید. این کار میتواند به گیاهان و حیوانات آسیب برساند.
- میتوانید یک ظرف شیشهای بردارید و باقیمانده سم را داخل آن نگه دارید و احتمالا برای دفعه بعدی استفاده کنید، اما نگذارید سم داخل مخزن بماند.
- یک راهکار هم برای زمانی که دیگر چارهای نیست این است که سم را روی یک سطح سیمانی یا بتنی بریزید تا خشک شود، البته این راهکار را فقط برای مواقعی که چارهای ندارید بهره ببرید.
گام دوم- خواندن دفترچه راهنمای سمپاش
برای اینکه بدانید بهترین روش برای تمیز کردن سمپاش چیست، این است که دفترچه راهنمای دستگاه را مطالعه کنید. نکته دیگر این است که از مایعهای تمیز کننده استفاده کنید، ولی لازم است که دستورالعمل روی بسته یا مایع تمیزکننده را نیز مطالعه کنید.
لطفا حتما موارد زیر را در استفاده از مایع تمیزکننده رعایت کنید:
- دستکش دست کنید
- عینک به چشم داشته باشید
- از استنشاق مواد سمی و مایع تمیزکننده خودداری کنید
گام سوم- شستن مخزن با آب گرم و محلول آمونیاک
بهترین راهکار شستن داخل مخزن این است که مخزن را تا نیمه از آب گرم پر کنید. درب مخزن را ببندید و چند با آن را تکان دهید. بعد از آن، آب را در جایی که قابل دسترسی حیوانات نباشد خالی کنید.
یک محلول آمونیاکی تهیه کنید، 30 میلی لیتر محلول را داخل حدود 3.5 لیتر آب بریزید و مخزن را از محلول پر کنید، مخزن را تکان دهید تا محلول، تمام سطح داخلی مخزن را بشوید. سپس آنرا خالی کنید و اگر چیزی از محلول برایتان باقیمانده بود، دوباره این کار را انجام دهید.
گام چهارم- تمیز کردن خروجی یا لانس سمپاش را با فرچه پلاستیکی یا مسواک
در آخر قسمتی که سم از آنجا اسپری میشود را با استفاده از یک مسواک یا یک فرچه پلاستیکی تمیز کنید، میتوانید از محلول آب و صابون برای این کار استفاده کنید، اگر این قسمت جرمی گرفته بود سعی کنید، تمام آنها را از بین ببرید تا کیفیت پاشش سم در هنگام استفاده مطلوب باشد.