آموزش راه اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز به 2 روش

در این مطلب راه اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز را به شما آموزش خواهیم داد. حتماً بسیاری از شما دستگاه‌هایی دارید که روی آن الکتروموتورهای سه فاز بسته شده است، از انواع موتورهای بالابر ساختمانی گرفته تا موتور بتونیر یا حتی موتور پمپ‌های آب خانگی و غیره. گاهی اوقات ممکن است در شرایطی قرار بگیرید که دسترسی به برق تک فاز ممکن نباشد. در این صورت چه باید کرد؟ آیا راهی برای راه‌اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز وجود دارد یا باید چاره دیگری اندیشیده شود؟ ما در ادامه به این سؤالات پاسخ خواهیم داد. اما در کل باید گفت بله، راه‌اندازی موتور سه فاز به‌صورت تک فاز شدنی است اما یک راهکار دائمی نیست و نباید همیشه این کار را انجام دهید، دلایل آن را در ادامه خواهیم گفت و اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار خواهیم داد. با ابزارینو همراه باشید.

Preloader Image

مشاهده موجودی و قیمت انواع ماله پروانه‌ای موجود در ابزارینو: ماله پروانه‌ای

راه‌اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز به دو روش

راه انراه‌اندازی موتور سه‌فاز در شبکه تک‌فاز به دو طریق یا دو روش ممکن است، یک روش با استفاده از یک قطعه خازن و دیگری به‌وسیله اینورتر؛ برای اینکه بهتر به‌خاطر بسپارید دوباره در زیر هرکدام را نام‌برده و تک‌به‌تک توضیح خواهیم داد:

  • راه‌اندازی موتورهای سه‌فاز با برق تک‌فاز به‌وسیله خازن
  • راه‌اندازی موتور سه‌فاز با تک‌فاز به‌وسیله اینورتر تک‌فاز به سه‌فاز

روش اول


راه‌اندازی موتورهای سه فاز با برق تک فاز به‌وسیله خازن

نکاتی که درباره این روش باید بدانید این است که صرفاً از آن در مواقعی استفاده می‌شود که دسترسی به برق سه‌فاز وجود ندارد. طبیعتاً اگر وجود داشت شما هم الان در حال خواندن این مطلب نبودید و نیازی به امتحان کردن این روش وجود نداشت.
یکی دیگر از مواردی که می‌توان به این روش استناد کرد زمانی است که می‌خواهید یک الکتروموتور سه‌فاز را تست کنید، اما برای تست، برق سه‌فاز ندارید، در این حالت به دلیل اینکه برای چند لحظه می‌خواهید تست را انجام دهید می‌توان، از برق تک‌فاز بهره برد.
الکتروموتورها دو مدل سیم‌بندی دارند:

  • سیم‌بندی مثلثی
  • سیم‌بندی ستاره‌ای

درصورتی‌که سیم‌بندی الکتروموتور مثلثی باشد و ولتاژی معادل ۲۳۰ ولت داشته باشد، راه‌اندازی موتور سه‌فاز با برق تک‌فاز آسان‌تر است، هرچند در سیم‌بندی مدل ستاره‌ای نیز این امکان وجود دارد اما به دلیل اینکه ولتاژ تغذیه موتور تک‌فاز پایین است، سرعت موتور خیلی کاهش می‌یابد.

این نکته مهم را فراموش نکنید!

شاید توضیح این نکته در قالب یک مثال خیلی بهتر باشد. فرض کنید بازیکنی مثل کریستیانو رونالدو با یک توپ چهل‌تکه شوت بزند، قدرت و سرعت توپ چقدر است؟ بر اساس برآوردها میانگین سرعت شوت‌های رونالدو ۱۲۰ تا ۱۵۰ کیلومتر بر ساعت است! رقم شگفت انگیزی است، حالا اگر قرار باشد یک فرد آماتور یا یک نوجوان با این توپ شوت بزند سرعت شوت چقدر کاهش خواهد یافت؟

مشخص نیست ولی قطعاً رقمی کمتر از ۷۰ کیلومتر بر ساعت است؛ بنابراین رابطه نیرو با سرعت یک رابطه متقابل است. پس اگر شما قصد راه‌اندازی موتور سه‌فاز با برق تک‌فاز را دارید، در واقع دارید یک‌سوم نیرو وارد می‌کنید، پس انتظار نداشته باشید موتور سه‌فاز تمام سرعت و توان خود را به نمایش بگذارد.

به همین دلیل توان الکتروموتور شما به یک‌سوم کاهش پیدا خواهد کرد و چیزی در حدود 30 درصد از گشتاور خود را از دست خواهد داد

آموزش راه‌اندازی موتور سه‌فاز به‌صورت تک‌فاز با خازن

روتور الکتروموتور برای گردش نیاز به اختلاف فاز دارد، پس اولین نکته برای این کار ایجاد اختلاف فاز در تغذیه سیم‌پیچی استاتور است. برای این کار از چه چیزی باید استفاده کنیم؟ خازن.
پیش‌ازاین اشاره کردیم که مدل سیم‌بندی الکتروموتورها به دو صورت است، یکی سیم‌بندی مثلثی و دیگری ستاره‌ای. کافی است در هر یک از مدل‌ها مطابق شکل زیر یک خازن اضافه کنیم.

راه اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز - اتصال ستاره

اما یک نکته مهم در انجام این کار وجود دارد. به‌هیچ‌وجه خازن نباید به‌صورت موازی با برق تک‌فاز نصب شود. کاری که شما باید انجام دهید این است که یک طرف خازن را اتصالی که تغذیه دارد وصل کنید و طرف دیگر را به قسمتی که تغذیه نمی‌شود.

راه اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز - اتصال مثلث

خازن موردنیاز برای راه‌اندازی موتور سه‌فاز در شبکه تک‌فاز

بهترین خازن برای این کار خازن‌های روغنی است، ظرفیت خازن را هم می‌توانید بر اساس توان موتور محاسبه کنید که تقریباً برای هر اسب بخار چیزی معادل 50 میکرو فاراد باید به ظرفیت خازن اضافه شود.

مزایا و معایب راه‌اندازی موتورهای سه‌فاز با برق تک‌فاز با خازن

در جدول زیر مزایا و معایب استفاده از روش خازنی برای راه‌اندازی موتور سه‌فاز به تک‌فاز را می‌توانید مشاهده کنید:

مزایامعایب
هزینه کمی داردتوان موتور به یک سوم کاهش می‌یابد
تجهیزات آن در دسترس استگشتاور موتور کاهش می‌یابد

روش دوم


راه‌اندازی موتور سه‌فاز با برق تک‌فاز با اینورتر

دستگاه‌هایی به نام اینورتر وجود دارد که می‌تواند برق تک‌فاز ۲۲۰ ولت شهری را گرفته و آن را به برق سه‌فاز ۲۲۰ ولت تبدیل کند. در این روش شما نیازی نیست کار خاصی انجام دهید، فقط کافی است برق تک‌فاز را به ورودی اینورتر وصل کنید تا برق خروجی سه‌فاز را دریافت کنید. در شکل زیر می‌توانید این فرایند را مشاهده کنید.

راه اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز با اینورتر

مزایا و معایب راه‌اندازی موتورهای سه‌فاز با برق تک‌فاز با اینورتر

قطعاً این روش، روش بسیار مطمئن‌تر و آسان‌تری است و اگر بابت هزینه خرید اینورتر مشکلی ندارید، بهتر است این راه بی‌دردسر را انتخاب کنید. در جدول زیر می‌توانید مزایا و معایب این روش را نیز مشاهده کنید:

مزایامعایب
سهولت انجام کارقیمت بالای دستگاه اینورتر در مقایسه با خازن
عدم کاهش قدرت موتوربرای کارهای موقتی به صرف نیست
عدم کاهش گشتاور الکتروموتور
راه اندازی سافت یا نرم الکتروموتور
عدم آسیب به الکتروموتور
نوشته‌های مرتبط

7 پاسخ به “آموزش راه اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز به 2 روش”

  1. مطلب عالی بود . فقط در ابتدای مطلب به اشتباه نوشته آید اگر برق تکفاز در دسترس نبود که منظورتان برق سه فاز بود.

  2. سلام من پرس ضربه ای ۱۲ تن دارم که با الکترو موتور یک اسب ۹۷۰ دور ۳ فاز کار میکرد مجبور شدم از برق تک فاز استفاده کنم . اومدم با روش شما خازن ۵۰ میکرو استفاده کردم وقتی به برق زدم برعکس کار کرد پس دو شاخه رو چرخوندم که دیگه کار نکرد و فقط زور میزنه اما نمی چرخه چی پیشنهاد می کنید . ممنون از کمک و مطالبتون

  3. سلام
    برای دستگاه بستنی قیفی سه فاز هم میشه اینورتر استفاده کرد؟
    الان کولر آبیم با اینورتر در حال استفاده هست آیا میشه با یک اینورتر هم کولر هم دستگاه بستنی رو راه اندازی کنم؟

    1. سلام
      مرسی از به اشتراک گذاشتن معلوماتون.
      من یک سوال دارم قیمت یک اینورتر برای تبدیل موتور دستگاه خراطی حد متوسط ( حداکثر یک اسب بخار) الان در بازار تهران چند است و شما چه برندی رو پیشنهاد می کنید آیا در ایران تولید میشه یا وارداتی است
      سپاس 🌹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود | ثبت نام
شماره موبایل خود را در کادر زیر وارد کنید
برگشت
کد ارسالی را در کادر زیر وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد ارسالی را در کادر زیر وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
سبد خرید

No products in the cart.