
عملکرد خوب یک پمپ آب خانگی به عوامل زیادی بستگی دارد در واقع باید گفت عملکرد یک پمپ در شرایطی مطابق استانداردها، تستها و آزمایشهای کارخانه خواهد بود که دقیقا همان شرایط را برای نصب پمپ آب در خانه، ساختمان، آپارتمان یا هرجای دیگری نیز رعایت کنیم. متاسفانه برخی به اشتباه بر این باور هستند که اگر هد پمپ آب متناسب با ارتفاع ساختمان بود کافی است اما این موضوع را در نظر نمیگیرند که هد و دبی در یک رابطه معکوس هستند به گونهای که اگر یکی بالا برود دیگری کاهش پیدا میکند. طبیعی است که بسیاری از مشتریان از این موضوعات اطلاعی نداشته باشند اما اینکه برخی فروشندگان نیز نسبت به این موضوعات فنی ناآگاه باشند باعث میشود در نهایت مشتری متضرر شود و هزینههای فراوان بعدی روی دوش او قرار بگیرد. ما در این مطلب میخواهیم یکی از استانداردهایی که باعث عملکرد مطلوب پمپ آب خانگی خواهد شد را توضیح دهیم و آن هم تناسب بین پمپ آب با لوله کشی ساختمان است.
منظور از تناسب لوله کشی ساختمان با پمپ آب خانگی چیست؟
خیلی از ما به این خاطر پمپ آب خانگی میخریم که مشکل فشار آب در ساختمان را حل کنیم، به عنوان مثال عدهای به دنبال پمپ آب خانگی برای ساختمان 4 طبقه یا 5 طبقه و بیشتر هستند تا مشکل فشار آب در طبقات فوقانی حل شود. وقتی به بازار مراجعه میکنید برخی پمپ آب خانگی بشقابی به شما پیشنهاد میدهند و برخی پمپ آب خانگی جتی، برخی دیگر حتی به شما پیشنهاد میدهند برای پمپ آب خریداری شده یک ست کنترل هم خریداری کنید. البته این پیشنهاد درستی است اما نه همیشه؛ هرچند برای پمپ آب خانگی بشقابی میتوان از کلید اتومات دیجیتال استفاده کرد اما برای پمپ جتی چنین پیشنهادی دوستی خاله خرسه است! (برای اطلاع بیشتر در این باره مطلب زیر را بخوانید)
در بازار گرچه برای فروشندگان قاعده «هرچه پیش آید خوش آید» صدق میکند اما برای شما که خریدار هستید این قاعده منطقی نیست! چون شما باید تناسب بین پمپ با چند چیز را حساب کنید که عبارتند از:
- تناسب پمپ آب خانگی با ارتفاع ساختمان (هد مورد نیاز)
- تناسب پمپ آب خانگی با تعداد واحدها و تعداد شیرهای ساختمان (دبی مورد نیاز)
- تناسب پمپ اب خانگی با تاسیسات و لوله کشی ساختمان
همه توضیحات بالا را گفتیم تا به این نکته برسیم که اگر میخواهید به هدف خود از خرید پمپ آب خانگی دست پیدا کنید باید تناسبهای بالا را هم رعایت کنید که یکی از آنها تناسب بین لوله کشی ساختمان با پمپ آب خانگی است.
مهمترین نکات درباره نوع و اندازه لوله کشی ساختمان با پمپ آب خانگی
جنس لولهها، طول لوله کشی، زانوییها، قطر لوله، هوا داشتن یا نداشتن لولهها و مواردی شبیه به این از جمله فاکتورهای موثر در عملکرد مناسب پمپ آب خانگی است، هر یک از فاکتورهای بالا شامل برخی مسائل فنی میشود که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
یک- تناسب بین قطر ورودی و خروجی لولهها با پمپ آب خانگی
اندازه قطر ورودی و خروجی پمپ آب خانگی با قطر ورودی و خروجی لولهها باید یکی باشد. به عنوان مثال اگر ورودی و خروجی پمپ آب شما یک اینچ است قطر ورودی و خروجی لوله هم باید یک اینچ باشد. برخی به اشتباه فکر میکنند اگر قطر ورودی و خروجی پمپ بیشتر از لولهها باشد بهتر است چون پمپ بر لولهها غلبه خواهد کرد! این تصور کاملا اشتباه است چراکه این امر باعث افزایش فشار روی لوله شده و احتمال ترکیدگی آن را افزایش خواهد داد.
عدم تناسب بین قطر خروجی و ورودی پمپ با قطر لولهها مشکلاتی را به وجود خواهد آورد که شامل موارد زیر میشود:
- آسیب زدن به سیستم لوله کشی
- آسیب زدن به پمپ آب خانگی
- کاهش فشار آب
- کاهش دبی پمپ آب خانگی
سوال: کوچکترین پمپ آب خانگی (پمپ آب خانگی کوچک) چه قطری دارد؟
جواب: شما در بازار هیچ پمپی با دهانه ورودی و خروجی کمتر از 1.25 اینچ پیدا نخواهید کرد، اساسا چنین پمپی تولید نمیشود. فرقی نمیکند پمپ آب خانگی نیم اسب باشد یا پمپ آب خانگی یک اسب یا بالاتر، هیچ یک از این موارد دهانهی ورودی و خروجی کمتر از 1.25 اینچ (معادل 32 میلیمتر) ندارد. بنابراین لولههای ساختمان شما اگر از نوع لولههای 20 و 25 (میلیمتر) هستند، نتیجه خوبی از پمپ آب نخواهید گرفت.
نکته: برخی لولهکشها برای استفاده از لولههای 20 و 25 این استدلال را دارند که استفاده از لولههایی با قطری بیش از این منجر به کاهش فشار خواهد شد، در صورتی که این نیز یک اشتباه رایج است و هیچ ربطی بین این دو وجود ندارد و اتفاقا اگر بعدها بخواهید پمپ آب نصب کنید دچار مشکل جدی خواهید شد. بنابراین حداقل اندازه مناسب لوله باید 32 (معادل 1.25 اینچ) باشد نه کمتر!
دو- تاثیر تعداد اتصالات و زانوییها در عملکرد پمپ آب خانگی
بهترین سیستم لولهکشی ساختمان سیستمی است که از کمترین زانوییها استفاده کرده باشد. هر چه تعداد این اتصالات و زانوییها بیشتر باشد، پمپ کمتر به عملکرد مطلوب خود نزدیک میشود. از لولهکش خود بخواهید این مورد را رعایت کرده و صرفا برای رساندن سر لوله به نقاط مورد نظر از هرتعداد زانویی به دلخواه استفاده نکند. تعداد زانوییها روی دو چیز اثرگذار است:
به این معنا اگر زانوییها زیاد باشد باید تعداد آنها را محاسبه کرده و به ارتفاع لوله کشی بیافزاییم یعنی اگر لوله کشی 10 متر است اما 5 عدد زانویی دارد باید هر یک از این 5 زانویی را 5 متر حساب کنیم.