
بتونیر یا میکسربتن که با نام خلاطه هم شناخته میشود یکی از تجهیزات پرکاربرد برای ساخت و ساز و کارهای عمرانی است. معمولا برای انواع کارهای کوچک، متوسط و بزرگ استفاده از انواع بتونیرها به کار میآید. همانگونه که میدانید بتونیرها با توجه به حجم دیگ آنها تقسیم بندی میشوند و اگر کار شما گستردهتر باشد باید از انواع حجیم میکسربتن استفاده کنید. کار کردن با بتونیر کار چندان سختی نیست کافی است چند نکته که در ادامه آنها را بیان میکنیم رعایت کنید تا به بهترین وجه ممکن بتن خود را به عمل آورده و عملیات بتن ریزی را شروع کنید. پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
آنچه در این مطلب میخوانید:
- مرحله اول- ریختن آب داخل بتونیر به مقدار کافی
- مرحله دوم- خالی کردن کیسه مواد داخل دیگ بتونیر
- مرحله سوم- روشن کردن میکسر بتن
- مرحله چهارم- ادامه کار بتونیر تا یکنواخت شدن مواد بتنی
- مرحله پنجم- انتقال بتن آماده به محل کار
- مرحله ششم- انجام بتن ریزی
- مرحله هفتم- تکرار مراحل قبلی
- مرحله هشتم- تمیر کردن و شستن دیگ بتونیر
مرحله اول- ریختن آب داخل بتونیر به مقدار کافی
تقریباً 1 گالن معادل (3.79 لیتر) آب درون بتونیر بریزید. حتماً از کافی بودن مقدار آب مطمئن شوید و طبق دستورالعمل چاپ شده روی بسته بتن عمل کنید اگر بیش از اندازه آب اضافه کنید مخلوط بتنی شما خیلی رقیق شده و حالتپذیری آن از بین خواهد رفت، ضمن اینکه مخلوط بتنی شما به درستی خشک نمیشود. از طرفی اگر آب کمی هم اضافه کنید بتن شما خیلی سفت خواهد شد، در این حالت مواد بتن کاملا ترکیب نشده و بعد از خشک شدن مقاومت چندانی ندارد.


مرحله دوم- خالی کردن کیسه مواد داخل دیگ بتونیر
کیسه مواد بتنی را از بالا باز کرده و آن را داخل بتونیر بریزید.
مرحله سوم- روشن کردن میکسر بتن
میکسر بتن شما اگر برقی است آن را به برق وصل کنید و اگر بنزینی یا دیزلی است کلید پاور آن را در حالت روشن قرار دهید، سپس شیر بنزین را باز کرده و هندل را بکشید تا دستگاه روشن شود. اجازه دهید تا مواد با آب کاملا مخلوط شده تا بتن مورد نظر شما به دست آید، از آنجایی که دیگ بتونیر دائما در حال چرخش است، مواد بتنی ته نشین و خشک نخواهد شد بنابراین اگر میزانی کمتر از مواد داخل دیگ را نیاز دارید، پس از برداشت به میزان کافی اجازه بدهید بتونیر به کار خود ادامه دهد تا بتن شما خشک نشود.
مرحله چهارم- ادامه کار بتونیر تا یکنواخت شدن مواد بتنی
اگر مخلوط بتنی شما کاملا آماده شده دستگاه را خاموش کنید، برای به دست آمدن یک بتن خوب باید تا زمانی که مواد کاملا یکنواخت شود بتونیر به کار خود ادامه دهد، براساس آییننامه بتن ایران (آبا) «عمل اختلاط باید حداقل یک و نیم دقیقه پس از ریختن تمامی مواد تشکیل دهنده به داخل مخلوط کن ادامه یابد، مگر آنکه با آزمایشهای انجام شده بر اساس مشخصات بتن آماده ثابت شود که زمانی کوتاهتر هم میتواند قابل قبول باشد.»

مرحله پنجم- انتقال بتن آماده به محل کار
بتن آماده را داخل فرقون ریخته و به محل کار ببرید، البته امروزه بسیاری از میکسرهای بتن دارای چرخ بوده و به وسیله بتونیر میتوان بتن آماده را به محل مورد نظر انتقال داد.
مرحله ششم- انجام بتن ریزی
بتن آماده شده را به وسیله بیل روی محلی که میخواهید بتنریزی انجام دهید بریزید.
مرحله هفتم- تکرار مراحل قبلی
اگر بازهم به بتن نیاز داشتید تمام مراحل قبلی را تکرار کنید.
مرحله هشتم- تمیر کردن و شستن دیگ بتونیر
داخل دیگ بتونیر را با آب تمیز کرده تا کاملا مواد بتنی از داخل آن خالی شود، برای این کار سر دیگ میکسر بتن را پایین بکشید و با فشار آب و کارتک مواد باقیمانده را از داخل دیگ خارج کنید.