نکات طلایی برای نگهداری از پمپ آب خانگی

برخی از افراد عادت دارند که وقتی وسیله‌ای خریداری می‌کنند دیگر به آن کاری ندارند تا زمانی که خراب شود. به‌عنوان‌مثال یک پمپ آب خانگی نیاز به نگهداری دارد تا همیشه مانند روز اول کار کند اما بی‌تفاوتی نسبت به این امر دقیقاً مانند آن است که هزاران کیلومتر با یک خودرو کار کنید اما روغن‌موتور آن را تعویض نکنید، یا ساده‌ترین کارها مثل تنظیم باد و تعویض لنت ترمز را انجام ندهید. طبیعی است که بعد از مدتی این خودرو کارایی خود را از دست خواهد داد و باید راهی تعمیرگاه شود که در خیلی از مواقع نیز علاوه بر هزینه‌های زیادی که روی دست افراد می‌گذارد، ماشین یا هر وسیله دیگری عملکرد روز اول خود را نخواهد داشت. ما در این مطلب می‌خواهیم نکاتی را درباره نحوه صحیح نگهداری از یک پمپ آب خانگی اعم از پمپ جتی یا بشقابی را آموزش دهیم. در انتهای این مطلب شما خواهید فهمید که با چه راهکارهای ساده‌ای می‌توان در هزینه‌ها صرفه‌جویی کرد و دردسر نصب و تعویض و تعمیر را از سرخود باز کنید.

برای نگهداری از پمپ آب خانگی چه باید کرد؟

راه‌هایی که ما به شما پیشنهاد می‌کنیم برای نگهداری و مراقبت از پمپ آب خانگی چیزهای عمومی و کلی است بنابراین توصیه اول و نخست ما به شما این است که حتماً به دفترچه راهنمای پمپ آب خانگی خود رجوع کرده و مسائل مراقبتی درباره پمپ را بخوانید. باتوجه‌به اینکه پمپ‌ها توسط کارخانه‌های مختلفی تولید می‌شوند باید باتوجه‌به دستورالعمل همان تولیدکننده درباره محصول خریداری شده عمل کرد. پس باتوجه‌به این نکته حالا به سراغ مهم‌ترین نکاتی که باید در نگهداری از پمپ آب خانگی رعایت کنید اشاره می‌کنیم:

نکته اول- پمپ آب خانگی نباید داغ شود

یکی از مشکلات دستگاه‌های برقی و مکانیکی داغ شدن است. برای همین از رادیاتورها، سیستم‌های هواخنک و غیره برای دستگاه‌های مختلف استفاده می‌شود. پمپ آب خانگی نیز به دلیل اینکه آب از درون آن عبور می‌کند تا حدودی خنک می‌شود بااین‌حال اگر پمپ آب خانگی شما دائماً در حال کار باشد حتماً میزان حرارت و گرمای آن بالا رفته و این امر ممکن است آسیب‌هایی به پمپ شما وارد کند. حتماً می‌پرسید چطور می‌شود در طول شبانه‌روز مدتی پمپ را خاموش کرد و بعد دوباره آن را روشن کرد؟ چراکه شما در تمام طول شبانه‌روز به‌ویژه در آپارتمان‌ها حتماً نیاز به آب دارید. بهترین کار برای جلوگیری از داغ شدن پمپ آب خانگی این است که هر زمان نیاز به آب داشتید پمپ روشن و هر زمانی که کاری با آن نداشتید پمپ خاموش شود.

برای این کار شما باید از دستگاه ست کنترل استفاده کنید تا به صورت اتومات هر زمانی که شیر آب را باز می‌کنید پمپ روشن و هر زمان که شیر را بستید پمپ خاموش می‌شود. برای خرید و نصب ست کنترل می‌توانید مقالات زیر را بخوانید.

نکته دوم- از یخ‌زدگی پمپ آب خانگی جلوگیری کنید

شما هر نوع پمپ آبی خریداری کنید اعم از پمپ آب خانگی ایتالیایی، پمپ آب خانگی نیم اسب یا یک اسب، پمپ آب خانگی کوچک یا بزرگ پمپ آب خانگی یک اسب؛ پمپ آب خانگی پنتاکس یا پمپ آب خانگی ایرانی هیچ کدام در برابر یخ‌زدگی مقاوم نیست؛ چراکه آب زمانی که به زیر صفر درجه برسد پمپ آب خانگی ایرانی و ایتالیایی نمی‌شناسد! پس اگر پمپ شما در فضایی نصب شده که در معرض سرمای شدید در فصول سرد سال است و احتمال یخ‌زدگی آن وجود دارد حتماً به فکر عایق کردن پمپ آب و همچنین ساخت یک محفظه برای درامان‌ماندن پمپ از سرما باشید. برای این کار باید چند چیز را عایق کنید:

  1. منبع یا مخزن آب
  2. لوله اتصال مخزن به پمپ آب خانگی
  3. ساخت محفظه عایق برای پمپ
  4. لوله‌های روکار

نکته سوم- پمپ آب خانگی خود را روغن‌کاری کنید

دوره‌هایی از سال را برای روغن‌کاری پمپ آب خانگی در نظر بگیرد. برای روانکاری پمپ آب از دو چیز می‌توان استفاده کرد:

  • روغن: از روغن برای دستگاه‌هایی که درجه حرارتی بیش از 90 درجه سانتیگراد تولید می‌کنند استفاده می‌کنند، برای همین برای موتور خودروها روغن می‌ریزند، همچنین دستگاه‌هایی که دور موتور بالایی دارند باید روغن برای آن‌ها استفاده کرد.
  • گریس: گریس برای دستگاه‌هایی با دور موتور پایین بهتر است همچنین دستگاه‌هایی که حرارت بالایی تولید نمی‌کنند.

در جدول زیر می‌توانید جزئیاتی از استفاده روغن و گریس را مشاهده کنید:

روغنگریس
مناسب برای دمای بالای 90 درجه سانتیگرادمناسب برای دمای کمتر از 90 درجه سانتیگراد
مناسب برای دور و گردش بالامناسب برای دور و گردش پایین
مناسب برای سیستم‌های آب‌بندی شدهمناسب برای سیستم‌های دارای منافذ
مناسب برای یاتاقان‌هامناسب برای بلبرینگ‌ها

باتوجه‌به نکاتی که در بالا ذکر شد برای قطعات بیرونی که دمای کمتر و گردش پایین دارند و احتمال نفوذ روغن به داخل موتور وجود دارد گریس گزینه بهتری است .

نکته چهارم- پمپ هرگز بدون آب کار نکند

برای نصب پمپ آب خانگی حتماً باید از منبع ذخیره آب استفاده کنید، این منبع باید متناسب با تعداد واحدها و طبقات ساختمان خریداری شود که مثلاً می‌تواند 300 لیتری، 500 لیتری، 1000 لیتری یا بیشتر باشد. چند علت تاکید ما برای استفاده از منبع ذخیره آب چند چیز است:
اولاً – نصب مستقیم پمپ آب خانگی به شبکه لوله‌های آب شهری غیرقانونی است و پیگرد قانونی دارد؛ چراکه این کار باعث افت فشار سایر همسایه‌ها خواهد شد و شرکت آب و فاضلاب نیز از طریق تحلیل افت فشار در برخی نقاط و افزایش آن در برخی نقاط دیگر متوجه این امر خواهد شد.
دوما- نصب منبع ذخیره باعث می‌شود پمپ هیچگاه بدون آب کار نکند حتی در زمانی که برق قطع شود و شما بخواهید از دستگاه موتور برق استفاده کنید، پمپ می‌تواند از آب ذخیره شده داخل منبع استفاده کند.


سوال: اگر پمپ آب خانگی بدون آب کار کند چه اتفاقی خواهد افتاد؟

جواب: دخل پمپ قطعه‌ای وجود دارد به نام مکانیکال سیل که به آن فیبر و فنر نیز می‌گویند. این قطعه به‌عنوان آب‌بند در اکثر پمپ آب‌ها وجود دارد که جنس آن از تنگستن و وایتون است. مکانیکال سیل یا فیبروفنر توانایی انتقال سیالاتی تا 140 درجه سانتیگراد را دارند، از اینرو برای انواع پمپ آب خانگی، پمپ آب سانتریفیوژی، پمپ آب فشار قوی و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد. درصورتی‌که پمپ آب خانگی بدون آب کار کند این قطعه خراب خواهد شد. این قطعه به تنهایی قیمت زیادی ندارد اما اگر هزینه تعمیر و تعویض را در نظر بگیرد حدود 200 هزار تومان برای شما خرج خواهد داشت.گفتنی است تنگستن یکی از عناصر شیمیایی است و جزو فلزات بسیار سخت به حساب می‌آید به گونه‌ای که درجه ذوب آب بسیار بالا است برای همین در انواع لامپ‌ها، لوازم برقی و مواردی شبیه به این استفاده می‌شود. همچنین وایتون نیز یک مقاومت حرارتی است که به صورت اورینگ در ساخته شده و در برابر عوامل جوی، روغن‌های با حرارت بالا، هیدروکربن‌های کلرینه شده و غیره بسیار مقاوم هستند. برای همین در قطعات لوازم برقی و دستگاه‌های مکانیکی استفاده فراوانی دارند .

نکته پنجم- نکاتی برای زمانی که نمی‌خواهید از پمپ آب استفاده کنید

به هر دلیلی اگر نخواستید از پمپ آب استفاده کنید چند نکته را رعایت کنید:
اول- با استفاده از پیچ تخلیه آب داخل پمپ آب خانگی را خالی کنید تا آب درون آن نماند. آب خاصیت فرسایشی دارد و اگر در یک جا بماند می‌تواند تغییرات شیمیایی را به وجود آورد.
دوم- هرازچندگاهی پمپ را روشن کنید تا چند دقیقه کارکرده و سپس آن را خاموش کنید.

نکته ششم- خازن پمپ را به صورت دوره‌ای چک کنید

خازن بخشی از الکتروموتور پمپ آب خانگی است که وظیفه آن ذخیره برق است تا زمانی که پمپ خواست استارت بخورد از انرژی ذخیره شده داخل خازن استفاده کنید. در واقع می‌توان گفت خازن نقش باتری را دارد و همان گونه که باتری بعد از مدتی تمام شده و نیاز به تعویض دارد، خازن هم باید بعد از مدتی تعویض شود.

چک دوره‌ای خازن استارتر پمپ آب خانگیتعویض دوره‌ای خازن استارتر پمپ آب خانگی
هر شش ماه یک بارهر یک سال یکبار

البته داخل پمپ آب خانگی دو نوع خازن داریم:

  1. خازن شروع‌کننده یا خازن استارت: زمانی که پمپ می‌خواهد شروع به کار کند از انرژی ذخیره شده این خازن استفاده می‌کند.
  2. خازن مداوم کار: بعد از اینکه پمپ روشن شد، برای ادامه کار انرژی خود را از خازن مداوم کار می‌گیرد.
چک دوره‌ای خازن مداوم کار پمپتعویض دوره‌ای خازن مداوم کار پمپ
هر شش ماه یک بارهر سه سال یک بار

نکته هفتم- پمپ آب خانگی را هواگیری کنید

به هر دلیلی اگر پمپ آب خانگی شما هوا بگیرد، مشکلاتی برای آن به وجود خواهد آب که مهم‌ترین مشکل آن این است که پمپ دیگر نمی‌تواند آب را پمپاژ کند و قطعاً شما هم انتظار دیگری جز پمپاژ کردن آب از دستگاه ندارید! بنابراین باید پمپ آب را به‌صورت دوره‌ای هواگیری کنید. هواگیری کردن پمپ آب‌ کار چندان سختی نیست و شما به‌تنهایی می‌توانید این کار را در عرض دو دقیقه انجام دهید، بنابراین نیازی به تکنسین خدماتی نیست. ما در مطلب قبلا آموزش هواگیری پمپ آب خانگی را آموزش داده‌ایم بنابراین می‌توانید با استفاده از نکاتی که در آن مطلب بیان شده پمپ را هواگیری کنید.

دوره هواگیری پمپ آب خانگیلوازم مورد نیاز برای هواگیری
هر سه تا شش ماه یک باریک عدد پیچ گوشتی و آچار فرانسه

نکته هشتم- پمپ آب را صحیح نصب کنید

نصب صحیح پمپ آب خانگی تأثیر بسیار زیادی در راندمان کاری آن و همچنین طول عمر بالای آن خواهد داشت، توصیه می‌کنیم برای نصب حتماً از تکنسین کمک بگیرید اما اگر خواستید خودتان پمپ آب خانگی را نصب کنید ما مطلبی در این باره نوشتیم که در لینک زیر می‌توانید آن را بخوانید.

در کل چند نکته را به هنگام نصب رعایت کنید:

  • پمپ آب را روی سطح صاف نصب کنید نه شیب‌دار
  • پمپ آب را در محیطی خشک نصب کنید نه مرطوب و در معرض باران
  • پمپ آب را پایین‌تر از لوله و شیر مخزن آب نصب کنید
  • بین پمپ آب و مخزن هیچ‌گونه شیری نباید باشد
  • پمپ آب باید بین اولین شیر آب و مخزن نصب شود

در زیر می‌توانید جدول دوره‌ای چک و تعویض قطعات پمپ آب خانگی را مشاهده کنید:

چک دوره‌ای سه ماهه پمپچک دوره‌ای شش ماهه پمپچک دوره‌ای یکساله پمپ
میزان مکش و تخلیهشیر فلکهتعویض خازن استارتر
روغن و گریس پمپمنافذ پروانهچک یاتاقان‌ها
جرم‌گیری پروانه‌هاتست آلارم‌های پمپتست‌های الکتریکی
چک کردن حرارت پمپآب‌بندی اتصالاتچک خازن مداوم کار
نوشته‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود | ثبت نام
شماره موبایل خود را در کادر زیر وارد کنید
برگشت
کد ارسالی را در کادر زیر وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد ارسالی را در کادر زیر وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
سبد خرید

No products in the cart.