چه چیزی بهتر از اینکه وقتی درب خانه را باز میکنیم با یک چشمانداز سبز پوشیده از چمن روبرو شویم؟ اما خیلی وقتها بعد از کاشت چمن این منظره دوامی ندارد چراکه چمنها خوب رشد نکرده و منظره سبز ما رو به زردی میگذارد. علت این امر مواردی است که در این مطلب قصد پرداختن به آن را داریم، اینکه چهکار باید برای تقویت رشد چمن انجام داد؟ از چه بذری باید استفاده کرد؟ در تابستان و زمستان چه اقداماتی باید انجام داد؟ چهکارهایی برای تقویت خاک باید کرد؟ رشد چمن چند روز طول میکشد؟ علت رشد نکردن چمن چیست؟ همه اینها سؤالاتی است که پاسخ آن را در متن دادهایم. اگر شما هم میخواهید چشمانداز سبز خود را حفظ کنید این مطلب را بخوانید تا در انتها یاد بگیرید چطور میتوان باعث رشد بهتر چمنها شد و با مراحل رشد چمن آشنا شوید.
گام اول
آنچه در این مطلب میخوانید:
انتخاب بهترین بذر در بین انواع چمن
باتوجهبه جایی که شما زندگی میکنید باید نوع بذر را انتخاب کرد. در واقع هرچه ویژگیهای بذر یک چمن به شرایط آبوهوایی شما نزدیکتر باشد، چمنها شانس بیشتری برای بقا خواهند داشت. انواع چمن را میتوان در دودسته جای داد:
- انواع چمن برای فصول گرم
- انواع چمن برای فصول سرد
اگر در منطقه گرمی زندگی میکنید حتماً بذر چمنهای گرمسیری را تهیه کنید، زمان رشد بذر چمن به مقاومت آن در برابر گرما و سرما بستگی دارد. این چمنها مقاومت خیلی خوبی برای زندگی در آبوهوای گرم دارند، بهعنوانمثال اگر در مناطقی مثل جنوب کشور مثل کرمان، سیستان، بندرعباس و … زندگی میکنید بهترین کار استفاده از بذر انواع چمن گرمسیری است، در مقابل، چمنهای سردسیری، بهتر از چمنهای گرمسیری، سرما را تحمل میکنند آنها میتوانند در دمای انجماد هم دوام آورده اما از این نوع چمن نباید انتظار داشته باشید که در هوای گرم زنده بماند چراکه نهایتاً بعد از چهار هفته، باید قید سبز بودن آنها را بزنید؛ بنابراین زمان رشد چمن ارتباط تنگاتنگی با نوع بذر آن خواهد داشت.
در همین ابتدا باید به یک نکته مهم اشاره کنیم و آنهم رسیدگی و کوتاهکردن منظم چمنها است، برای این کار شما نیاز به وسیلهای به نام دستگاه چمنزن دارید که توصیه میکنیم حتماً یک مدل خوب از آن را خریداری کنید، اگر نمیدانید چه دستگاهی مناسب کار شما است، مقالهای که لینک آن در زیر در درج شده است را مطالعه کنید.
گام دوم
چه زمانی برای کاشت چمن مناسب است؟
یکی از شرایط رشد چمن توجه به زمان کاشت است و اینکه بدانیم چه زمانی برای کاشت چمن مناسب است؟ با توجه به این موضوع باید گفت اگر از چمنهای گرمسیری استفاده کرده و قصد کاشت آنها را دارید، اواخر بهار بهترین زمان برای این کار است اما اگر چمنهای سردسیری را خریداری کرده، اواخر تابستان یا ابتدای پاییز زمان بهتری برای این کار است. در جدول میتوانید به تفکیک فصل و نوع چمن ببینید که چه زمانی برای کاشت چمن مناسب است:
بهترین زمان برای کاشت چمن گرمسیری | اواخر بهار (10 روز پایانی خردادماه) |
بهترین زمان برای کاشت چمن سردسیری | اواخر تابستان (10 روز پایانی شهریور) یا ابتدای پاییز (10 روز اول مهر ماه) |
اگر درباره کاشت چمن چیزی نمیدانید توصیه میکنیم مطلب مهمترین نکات آموزشی نحوه کاشت چمن در حیاط خانه را بخوانید.
گام سوم
کیفیت خاک باغچه یا زمین را ارزیابی کنید
قبل از شروع به کاشت چمن حتماً مطمئن شوید که خاک در وضعیت خوبی قرار دارد، بنابراین باید بدانید که کیفیت خاک باغچه چقدر است؟ برای این کار شما میتوانید خاک را آزمایش کنید تا متوجه کیفیت آن بشوید، با ارزیابی کیفیت خاک میتوانید از میزان مواد مغذی مثل ازت، فسفر، منیزیم و موارد معدی دیگری در خاک مطلع و نسبت به کمبود آن آگاهی یابید. درصورتیکه خاک غنای لازم را نداشت بهتر است از کود رشد چمن استفاده کنید و آن را روی لایه ۱۵ سانتی بیرونی بریزید. اگر به دنبال رشد سریع چمن هستید حتماً باید توجه ویژهای به کیفیت خاک داشته باشید تا استاندارد کیفیت خاک رعایت شده باشد.
گام چهارم
آبیاری را بهبود ببخشید
استفاده از آب زیاد یا کم میتواند در رشد چمنها تأثیرگذار باشد. اگر آبیاری مناسب نباشد، چمن کم رشد میکند، برای افزایش رشد چمن بهتر است مدتزمان آبیاری را مشخص کرده و روزهایی را برای آن در نظر بگیرید، بهعنوانمثال پنجشنبهها که احتمالاً روزی است که کمتر سرتان شلوغ است را مخصوص این کار قرار دهید، یک روز را مشخص کرده و به مدت یک ساعت اقدام به آبیاری چمنها کنید، اگر وسعت چمنزار زیاد باشد باید از سیستم آبدهی اتوماتیک بهره ببرید. بهخاطر داشته باشید که آبیاری نامنظم باعث روند کاهشی رشد چمنها میشود.
گام پنجم
جمعآوری کاهگلها از روی چمن
حتماً برخی چمنهای زرد و خشکیده را دیدهاید که در قسمتی از چمنزار شما وجود دارد که کاه یا کاهگل است. اینها در واقع چمنهای خشک شدهای هستند که از ریشه درآمده و ماندن آنها روی چمنها باعث عدم رسیدن نور و اکسیژن کافی به سطح خاک و چمنها میشود. به برخی از این کاهها، مقداری گل نیز چسبیده است که به همین خاطر به آن کاهگل گفته میشود در این صورت آسیب به چمن بیشتر خواهد شد بنابراین حتماً آنها را از سطح چمن جمع کنید.
گام ششم
ورود حیوانات ممنوع!
یکی از چیزهایی که به چمن آسیب میزند پیادهروی و راهرفتن روی آن است. علاوه بر این برخی حیوانات اهلی مثل گاو گوسفند اگر وارد چمنزار شوند بهراحتی یک دل سیر از آنها تناول کرده و دیگر چشمانداز سبزی باقی نمیگذارند به جز این ورود سگها، گربهها و حیوانات دیگر به محل کاشت چمن درصورتیکه این حیوانات اقدام به دفع کنند، باعث سوختگی چمن برخی قسمتها خواهد شد پس بهتر است از همینالان این حیوانات را با وظیفه خودشان آشنا کنید و از ورود آنها به داخل چمن جلوگیری به عمل آورید تا به فرایند رشد بهتر چمن شما آسیبی وارد نشود.