در این مطلب میخواهیم نحوه ساخت علف تراش دستی (ساخت علف زن دستی) را آموزش دهیم، شاید ساختن یک وسیله دستساز به کیفیت، قدرت و کارایی لوازمی که مخصوص این کار طراحی شده است نرسد؛ اما بهکاربردن خلاقیت در درستکردن وسایلی که شاید در نگاه اول پیچیده بیاید لذتی دارد در همان حد که یک دستگاه اورجینال خریداری کنید. علف تراش از جمله وسایلی است که در امور کشاورزی بسیار مورداستفاده قرار میگیرد و بهوسیله آن میتوان انواع و اقسام علفهای هرز و حتی مزارع یونجه و مواردی شبیه به این را درو کرد. هرچند کاربرد علف تراش بیشتر باغبانی است و برای کارهایی که وسعت کمی دارند مورداستفاده قرار میگیرد اما اگر حوصله داشته باشید میتواند هر مقدار علف هرز روی زمین وجود داشته باشد با استفاده از دستگاه علف تراش دستی بتراشید. اما ممکن است شما بودجه کافی برای خرید یک دستگاه علف تراش نداشته باشید، یا دستگاه شما خراب شده و میخواهید علفهای هرز کنار باغ را درو کنید. برای این کار میتوانید با استفاده از لوازمی بسیار ساده و دمدستی اقدام به ساخت علف تراش دستی کنید. خیلی از افراد هم شاید دوست داشته باشند باوجود دارابودن علف تراش، یک مدل دستی آن را بسازند، پس تا دیر نشده سراغ اصل مطلب برویم و روش ساخت علف زن با آرمیچر را توضیح دهیم.
وسایل مورد نیاز برای ساخت علفتراش دستی
خرید وسایلی که در اینجا گفته میشود هزینه چندانی برای شما در برنخواهد داشت و ممکن است بسیاری از آنها را در کارگاه یا انباری و خانه خود داشته باشید. این وسایل برای ساخت علف زن با آرمیچر عبارتاند از:
- لوله پلیکا با قطر 60 میلی متر 1.5 متری
- زانویی 45 درجه پلیکا
- درپوش مسدود کننده پلیکا
- پلیکا تبدیل غیر هم مرکز
- آرمیچر 12 ولت 6 هزار دور
- سیم عایق معمولی 1.5 متری
- باتری دریل شارژی 12 ولت
- تیغ موکت بری
- کلید خاموش و روشن
- دو عدد گیره سوسماری مثبت و منفی
- پیچ و مهره
- چسب تفنگی
- سطل ماست

مراحل ساخت علف زن با آرمیچر
بعد از تهیه وسایل بالا، وقت آن رسیده که اقدام به ساخت علف زن دستی کنید، برای این کار مراحل زیر را دنبال کنید:

قدم اول ساخت علف زن با آرمیچر
نصب آرمیچر داخل درپوش مسدود کننده پلیکا
اولین جهت ساخت علف تراش دستی کار این است که آرمیچری که تهیه کردید را داخل درپوش قرار دهید، برای این کار لازم است سه عدد سوراخ روی درپوش ایجاد کنید، دو تا برای بستن پیچ (فیکس کردن آرمیچر داخل بست) و یک عدد سوراخ در مرکز درپوش برای اینکه شفت چرخنده آرمیچر از آن بیرون بیاید. سپس دو عدد پیچ را روی درپوش بهگونهای ببندید که داخل جای پیچ آرمیچر قرار بگیرد بهاینترتیب نخستین مرحله ساخت علف تراش دستساز را انجام دادهاید.

قدم دوم ساخت علف زن دست ساز
سیمها را به قسمت مثبت و منفی آرمیچر لحیم کنید
بگذارید هویه کاملاً داغ شود بعد یکرشته سیم را به قسمت منفی و رشته دیگر را به قسمت مثبت آرمیچر لحیم کنید. دقت کنید لحیمها بهدقت زده شود تا رشته سیم از آرمیچر جدا نشود.

قدم سوم ساخت علف زن دستی
عبور دادن سیمها از داخل زانویی 45 درجه و لوله پلیکا 60
بهخاطر داشته باشید که حتماً ابتدا سیمها را از داخل زانویی 45 درجه عبور دهید، سپس زانویی را به قسمت درپوش مسدودکننده وصل کنید [توجه داشته باشید که وقتی زانویی به درپوش بسته میشود باید کاملاً سفت و محکم بوده و داخل درپوش هرز نگردد.] حالا لوله پلیکا 60 میل 1.5 متری را برداشته، سیمها را از داخل آن نیز عبور داده و سپس لوله را به زانویی متصل کنید.

قدم چهارم ساخت علف زن دست ساز
نصب کلید خاموش و روشن
برای اینکه کلید خاموش و روشن را نصب کنید ابتدا نیاز است جای آن را روی لوله پلیکا 1.5 متری ایجاد کنید. بهترین جا برای این قطعه در بالای لوله، جایی که دستها قرار میگیرد، میباشد. با استفاده از دریل و مته مناسب یک حفره روی بدنه لوله ایجاد کنید، سپس سیم را به کلید خاموش و روشن لحیم کنید و کلید را در جایی که برای آن تعبیه کردید قرار دهید.

قدم پنجم ساخت دستگاه علف زن
نصب باتری دریل شارژی با استفاده از تبدیل پلیکا غیر هم مرکز
دو عدد گیره سوسماری مثبت و منفی (مشکلی و قرمز) را برداشته و دو رشته سیمی که از لوله پلیکا بیرونآمده را به قسمت پایه گیره سوسماری [یکرشته به گیره قرمز و یکرشته به گیره مشکی] وصل کنید. حالا وقت آن است که سراغ باتری شارژی بروید. ابتدا تبدیل پلیکا غیر هم مرکز و باتری دریل شارژی را به هم متصل میکنید. سپس یک گیره سوسماری را به قسمت مثبت و گیره سوسماری دیگر را به قسمت منفی باتری وصل میکنید و در نهایت باتری و تبدیل غیر هممرکز را به سرلوله پلیکا 1.5 متری متصل میکنید.

قدم ششم ساخت علف زن دستی
ساخت تیغه علف تراش دست ساز
بعد از طی مراحلی که در بالا گفتیم، باید یک تیغه علف تراش هم بسازید. برای این کار دو عدد تیغه موکت بری را برداشته، از قسمتی و از قسمت حفره نگهدارنده تیغ بهاندازه 10 سانت از آن را انتخاب کنید و بقیه آن را بشکنید. [روی تیغ موکت بری خطهای جداکنندهای وجود دارد که میتوانید بهوسیله آن قسمتهای کُند شده را جدا کنید.] یک بست فلزی که روی آن حداقل سه سوراخ، یکی در مرکز و دو عدد در کنارههای آن وجود داشته باشد انتخاب کنید و دو عدد تیغ موکت بری خود را یکی در قسمت راست بست فلزی و دیگری در قسمت چپ بست پیچ مهره کنید، باید بهاندازهای پیچومهره را محکم کنید که تیغ موکت بری بتواند داخل آن هرز بگردد.
نکته مهم: دقت داشته باشید که دو عدد تیغ موکت بری باید در جهت مخالف همبسته شود و در هنگام نصب روی آرمیچر، قسمت برنده تیغ در جهت گردش آرمیچر باشد.
در نهایت قسمت مرکزی بست فلزی را با استفاده از یک تبدیل برنجی دوپیچ، به هم متصل کرده و سپس بست برنجی را به شفت آرمیچر وصل کرده و دو عدد پیچ آن را سفت میکنیم.

قدم هفتم ساخت علف زن دستی
ساخت قاب محافظ تیغه علف تراش
برای ساخت علف تراش دستی باید یک قاب محافظ هم تعبیه کنید. این قاب بهصورت نیمدایرهای بوده و پشت تیغه قرار میگیرد تا هم از آسیب به تیغه و هم از پرتاب علفهای بریده شده به اطراف جلوگیری به عمل آورد. برای این کار یک سطل ماست ساده را برداشته و یک حفره در مرکز آن را بهاندازه قطر لوله پلیکا ایجاد کنید. سپس از وسط سطل را ببرید به صورتی که تنها یک قسمت از سطل باقی بماند و در نهایت آن را با استفاده از چسب تفنگی بهدور لوله پلیکا بچسبانید.
نکته پایانی – موارد استفاده از علف تراش دست ساز
این علف تراش در واقع یک دستگاه ساده و با توان کم است برای همین نمیتوان از آن برای کارهای بزرگ و حرفهای استفاده کرد و بهتر است حتماً از علف تراشهای استانداردی که برای این کار طراحی شدهاند خریداری کنید. اگر قصد خرید یک دستگاه علف تراش دارید میتوانید راهنمای زیر را بخوانید تا هرآنچه باید قبل از انتخاب علف زن بدانید را بهخاطر داشته باشید.