
اره زنجیری، این ابزار پرکاربرد و البته خیلی خطرناک یک مدل بسیار متداول دارد که خواهان بسیاری هم دارد و آن هم اره زنجیری بنزینی با موتور دو زمانه است. البته مدلهای زیادی از این دستگاه در بازار وجود دارد از بنزینی چهارزمانه گرفته تا برقی و شارژی که هر یک کارایی خاص و ویژگیهای فنی خود را دارند و البته باید در جای خود استفاده شوند مثلا فکر اینکه با اره زنجیری شارژی بتوان یک درخت را قطع کرد شاید حتی خندهدار به نظر برسد. با این حال پرفروشترین اره زنجیریها، متعلق به تیپ بنزینی است که خود به دو دسته دوزمانه و چهارزمانه تقسیم میشوند. از چهارزمانهها برای کارهای بزرگتری که نیاز به توان بیشتر دارند استفاده میکنند اما از دوزمانه برای کارهای کوچک و متوسط میتوان استفاده کرد. یکی از تفاوتهای اصلی اره زنجیری بنزینی چهارزمانه و دوزمانه در سیستم روانکاری آنها است، به این صورت که در اره موتوری دو زمانه، روغن به سوخت بنزین اضافه شده و وارد سیلندر میشود اما در نوع چهارزمانه اینگونه نیست بلکه روغن و بنزین جداگانه استفاده شده و با هم ترکیب نمیشوند. حالا سوالی که پیش میآید این است که میزان و نسبت روغن به بنزین برای اره زنجیری دوزمانه چقدر باید باشد؟ استاندارد این میزان چقدر است؟ چگونه باید این میزان را تنظیم کنیم؟ اگر نسبت روغن به بنزین استاندارد نباشد چه اتفاقی خواهد افتاد؟ و سوالات متداول دیگری که در این مطلب پاسخ آنها را خواهیم داد.
آنچه در این مطلب میخوانید:
اره زنجیری دوزمانه چیست؟
اره زنجیری دوزمانه دارای یک موتور بنزینی از نوع دوزمانه است. این موتورها با هر حرکت میللنگ یکبار عملیات احتراق را انجام میدهد درحالی که در موتورهای چهارزمانه احتراق با دوبار حرکت میللنگ صورت میگیرد. به همین دلیل است که صدای اره زنجیری با موتور دوزمانه بیشتر است، ضمن اینکه به دلیل ترکیب روغن و سوخت، آلودگی بیشتری تولید میکنند. معمولا توان اره موتوری دوزمانه کمتر از نوع چهارزمانه است اما مزیت این ارهها این است که به دلیل ترکیب شدن روغن با سوخت، عملیات روانکاری بهتر صورت گرفته و حتی زمانی که شما اره را در جهات مختلف هم حرکت دهید، روغن به همه قسمتها خواهد رسید.
اره موتوری چهار زمانه چیست؟
اره زنجیری چهارزمانه دارای موتور بنزینی از نوع چهار زمانه است که فرآیند آن در چهارمرحله صورت میگیرد که عبارتند از:
- مکش
- تراکم
- احتراق
- تخلیه
این درحالی است که برای اره موتوری دوزمانه این مراحل دوگانه است یعنی در یک مرحله مکش و تراکم انجام میشود و در مرحله دوم احتراق و تخلیه. اره زنجیری چهارزمانه توان و قدرت بیشتری دارند البته مصرف سوخت آنها نیز بالاتر است اما صدای کمتری تولید کرده و آلودگی آنها نیز به دلیل جدا بودن سوخت و روغن کمتری است. با این حال باید گفت سیستم روانکاری آنها نسبت به ارههای دوزمانه ضعیفتر است.
نسبت سوخت به روغن برای اره زنجیری دوزمانه چقدر است؟
همانگونه که میدانید برای کاهش سایش و اصطکاک در انواع موتورهای بنزینی، از روغن استفاده میشود. در واقع با حرکات مداوم پیستون، بعد از مدتی بین قطعات فلزی سایش ایجاد و گرما ایجاد شده و عملا موتور از کار خواهد افتاد.
بنابراین به جهت اینکه پیستونهای اره زنجیری به بهترین نحوه ممکن به حرکات بالا و پایین خود ادامه دهند نیاز است تا روغن اطراف آن را پوشش داده و آنرا روان کند. اما این قضیه برای اره زنجیری دوزمانه یا هر موتور دوزمانه دیگری متفاوت است؛ چراکه روغن با سوخت ترکیب شده و وارد پیستون میشود. اما میزان و نسبت آن به بنزین باید مشخص باشد، اگر کم باشد روانکاری به خوبی صورت نمیگیرد و اگر زیاد باشد احتراق به درستی انجام نمیشود.
فرمول نسبت روغن به سوخت در اره موتوری دوزمانه
معمولا تولیدکنندگان موتورهای دوزمانه نسبت روغن به سوخت را به دو صورت محاسبه میکنند که عبارتند از:
- نسبت یک به 50
- نسبت یک به 40
منظور از عدد 1 میزان بنزین است و منظور از عدد بزرگتر یعنی 40 یا 50، میزان روغن است به این صورت که در هر لیتر بنزین باید تنها 40 یا 50 سی سی روغن وارد شود.
بنابراین هنگام سوختگیری اره زنجیری اگر گنجایش باک بنزین دستگاه شما 5 لیتر است، باید 4ونیم لیتر بنزین (معادل 4750 سی سی) و 250 سی سی روغن به آن اضافه کنید. به همین سادگی نسبت روغن به سوخت مشخص میشود.