اگر قصد دارید با نحوه کاشت چمن آشنا شوید توصیه میکنیم تا انتهای این مطلب را مطالعه کنید، چون قرار است نکات بسیار آموزندهای درباره نحوه کاشت چمن به شما بگوییم. بوی روحافزای چمن، وقتی روی آن آب پاشیده میشود، خاطره روزهای خوبی را برای آدم تداعی میکند. استشمام بوی طبیعت، بوی جنگل، بوی سبزهزار و غیره قطعاً یکی از لذتبخشترین نعمتهای هستی بهویژه در روزهای گرم تابستان است. چمنکاری کار چندان سختی نیست، اتفاقاً وقتی سطح سبزرنگ چمنها، چشم آدم را نوازش میدهد، خستگی این کار از تن بیرون میرود. چمن یکی از بهترین پوششهای طبیعی است که در دوران ما استفادههای زیادی از آن میشود، در پارکها، اماکن تفریحی، خیابانها، میدانهای بزرگ و کوچک، پیادهروها و حتی در حیاط خانه و ویلاها میتوان با هزینه کمی، یک چشمانداز چشمنواز ایجاد کرد. در این مطلب ما میخواهیم نحوه کاشت چمن را به شما آموزش دهیم، گرچه این کار چندان سخت نیست اما اصولی دارد که با رعایت کردن آن، بهترین نتیجه را خواهید گرفت. پس اگر میخواهید بدانید که چگونه چمن بکاریم یا به فکر کاشت چمن برای حیاط خانه یا هرجای دیگری هستید، باید با اصول چمنکاری آشنا شوید که در ادامه به همین موضوعات پرداختیم.
گام اول در نحوه کاشت چمن
آنچه در این مطلب میخوانید:
مهمترین قدم در نحوه کاشت چمن؛ انتخاب بذر مناسب
تهیه مواد اولیه از جمله بذر چمن خوب و مناسب اولین و نخستین کاری است که در نحوه کاشت چمن باید بدانید. پاسخ به این سؤال که چگونه چمن بکاریم، با انتخاب بذر مناسب پاسخ داده میشود. چمن هم مانند بسیاری از گیاهان دیگر، انواع مختلفی دارد. برخی مناسب مناطق سردسیر و برخی دیگر برای جاهای گرمسیر مناسب است. برخی چمنها ریزبافت هستند و برخی دیگر قطور و درشت هستند. به این لیست میتوان دهها مورد دیگر اضافه کرد که به تنوع انواع چمن اشاره دارد. به طور عمده میتوان انواع چمن را در دو دسته جای داد:
- چمنهای گرمسیری
- چمنهای سردسیری
برای انتخاب چمن باید به NTEP (برنامه ملی ارزیابی چمن) توجه کرد؛ اگر قصد کاشت چمن در مناطق گرم را دارید باید چمنهای گرمسیری بخرید، در غیر این صورت برای پایایی چمن در هوای سرد، چمن سردسیری گزینه بهتری است. علاوه بر نوع چمن، رنگ آن نیز اهمیت دارد، چمنها دارای طیف رنگی از قهوهای کمرنگ تا سبز براق و روشن را پوشش میدهند و برای راحتی انتخاب، چمنها را به لحاظ رنگبندی، از ۰ تا ۹ درجه دستهبندی کردهاند. درجه ۰ در واقع همان رنگ قهوهای است که رنگ چندان دلچسبی برای کاشت در حیاط خانه یا اماکن عمومی و غیره نیست و به لحاظ کیفی در درجه پایینی قرار دارد، بر خلاف این، هرچه رنگ چمن به درجه ۹ نزدیک باشد، کیفیت آن بهتر بوده و بذر آن نیز متفاوت است. در تصویر زیر میتوانید طیف رنگبندی انواع چمنها را مشاهده کنید.
بهغیراز رنگ و گرمسیری یا سردسیری بودن چمن، باید به نکات دیگری هم در هنگام خرید بذر چمن توجه کرد که در جدول زیر مهمترین آنها را بیان کردهایم:
بافت چمن | چمنهایی که بافت نرم و ریزی دارند کیفیت بهتری دارند. |
تراکم چمن | بیانگر تعداد بوتههای چمن در واحد سطح است که هرچه این میزان بیشتر باشد تراکم چمن بیشتر است. |
یکنواختی چمن | هرچه علفهای هرز چمن کمتر باشد یکنواختی آن بیشتر است. |
گام دوم در نحوه کاشت چمن
کارهایی که قبل از نحوه کاشت چمن باید بدانید
در نحوه کاشت چمن در حیاط خانه، پارک یا هر جای دیگری، توجه به خاک یکی از مهمترین عوامل است که باید در مراحل ابتدایی کاشت چمن به آن پرداخت؛ اما چهکارهایی باید دراینرابطه انجام داد؟ در جدول زیر مهمترین اقداماتی که باید روی خاک انجام دهید را درج کردیم:
مرحله اول | بین 5 تا 8 سانت خاک را شخم بزنید و بافت نرمی به خاک بدهید تا بذر به راحتی در آن قرار گیرد. |
مرحله دوم | چیزهای اضافی مثل سنگهای بزرگ، چوب، زباله و غیره از محوطه کاشت دور کنید. |
مرحله سوم | تودههای متراکم خاک را نرم و پودری کنید. |
مرحله چهارم | شیب سطح کاشت را تراز کنید تا آب در یک نقطه جمع نشود. |
مرحله پنجم | قبل از کاشت چمن، علفهای هرز را از بین ببرید.* |
گام سوم در نحوه کاشت چمن
اقدامات لازم در حین بذرپاشی و کاشت چمن
بعد از اینکه سطح خاک را آماده کردید، حالا نوبت به اصل کار یعنی نحوه کاشت چمن میرسد. برای کاشت بذرها باید به نکاتی توجه کنید تا نتیجه خوبی به دست بیاورید:
- اگر مقطع چمن کاری شما کوچک است (مثل کاشت چمن در حیاط خانه) با دست بذرها با به طور مساوی روی خاک پخش کنید. اما اگر مقطع چمن کاری شما زیاد است (مثل کاشت چمن پارک) میتوانید از دستگاه بذرپاش موتوری بهره ببرید.
- بهتر است در هر اینچ مربع (حدودا 3 در 3 سانت) تعداد 16 بذر ریخته شود. اگر مقدار بذرها در هر اینچ مربع بیشتر باشد، باعث تراکم بهتر نخواهد شد بلکه بذرها برای کسب مواد مغذی خاک مجبور هستند باهم بجنگند و همین امر باعث کیفیت بد چمن خواهد شد. علت اینکه برخی نقاط چمن کاری دچار کچلی میشود نیز همین مورد است.
گام چهارم در نحوه کاشت چمن
پوشاندن بذرها با خاک و ایجاد رطوبت مناسب
پس از آنکه بذرها را بهدرستی روی خاک پاشیدید، باید روی آن را با خاک نرم بپوشانید. این لایه خاک نباید زیاد نازک یا خیلی کلفت باشد، بهترین اندازه، حدود ۵ سانتیمتر است. نکته دیگر آنکه بهوسیله آبپاش، خاک را مرطوب کنید. آبیاری چمنها نباید به صورتی باشد که آب زیادی وارد خاک شود؛ چراکه موجب گندیدن بذرها خواهد شد، تا زمانی که اندازه چمنها به حدود ۵ سانتیمتر برسد بهتر است هر روز آبیاری را به همان میزانی که خاک مرطوب شود ادامه دهید.
گام پنجم در نحوه کاشت چمن
رسیدگی به چمنها پس از رویش
برای نگهداری صحیح از چمنها چند کار را باید انجام دهید:
- آبیاری صحیح با فواصل منظم و به اندازه مورد نیاز
- کوتاه کردن چمنها
درباره آبیاری در بالا توضیحات مختصری دادیم، اما درباره کوتاهکردن چمنها باید این نکته را بدانید که اگر چمنها از حدی بلندتر شود، باعث افت کیفیت آنها خواهد شد. بهعنوانمثال چمنها ظاهری نامرتب خواهند داشت و از طرفی اکسیژن و نور کافی به آنها نخواهد رسید بنابراین بهترین کار استفاده از یک ماشین چمنزن است تا با تنظیم یک اندازه مشخص، تمامی چمنها را یک اندازه کنیم.
اگر وسعت جایی که چمنکاری کردید زیاد باشد میتوانید از چمنزن موتوری (بنزینی یا برقی) استفاده کنید که با داشتن یک موتور و تیغههای تیز و برنده، این امکان را به شما میدهد تا ارتفاع لازم برای کوتاهکردن چمنها را تنظیم کنید و بهراحتی در کوتاهترین زمان، چمنها را کاملاً یکدست کنید. اگر قصد خرید چنین دستگاهی را دارید حتماً مطلبی که لینک آن در ادامه قرار گرفته است را مطالعه کنید.
اما اگر وسعت زمین چمن کاری شده شما کم باشد میتوانید از چمن زن دستی استفاده کنید که فاقد موتور است اما زمانی که شما دستگاه را حرکت میدهید، تیغهها نیز به گردش در آمده و میتوانید چمنها را با تنظیم اندازه دلخواه کوتاه کنید.
برای مطالعه بیشتر به منابع زیر رجوع کنید: