قطعهای در انواع پمپها بهویژه پمپهای کفکش و لجنکش وجود دارد به نام فلوتر و زمانی که برای خرید این نوع دستگاهها به فروشگاه مراجعه میکنید ممکن است فروشنده از شما سؤالی بپرسد مبنی بر اینکه پمپ فلوتر دار میخواهید یا بدون فلوتر؟! حتماً اگر ندانید که فلوتر چیست و چه کاربردی دارد و آیا برای کاری که شما نیاز دارید مفید است یا خیر، ممکن است در خرید دچار اشتباه شوید. اگر تا پایان این مطلب را مطالعه کنید با این قطعه که روی برخی پمپها وجود دارد آشنا خواهید شد و به شما خواهیم گفت که آیا پمپی که میخرید فلوتردار باشد یا بدون فلوتر.
آنچه در این مطلب میخوانید:
فلوتر چیست؟
اولین و مهمترین کار این است که بدانید فلوتر چیست؟ فلوتر در زبان انگلیسی به معنی شناور است و در واقع قطعهای است متشکل از یک سیم که به پمپ وصل شده که سر آن یک حباب پلاستیکی قرار داده شده و داخل این حباب یک کلید تعبیه شده است. کار فلوتر این است که اگر سطح آب از مقدار معینی پایینتر آمد، پمپ را خاموش کرده و اگر سطح آن از حداقل تعریف شده بالاتر رفت، پمپ را دوباره روشن میکند. خب حتماً میپرسید این کار چه فایدهای دارد؟ فایده فلوتر این است که اجازه خشک کارکردن پمپ را نمیدهد، وقتی آب از سطحی پایینتر بیاید که دیگر آبی وجود نداشته باشد و پمپ مجبور به پمپاژ کردن هوا باشد، در این صورت باید قید دستگاه خود را بزنید چون یکی از چیزهایی که پمپ را خراب میکند همین خشک کارکردن آن است. این امر باعث بالارفتن دما و داغی سیمپیچی شده و امکان سوختن پمپ را تا ۹۰ درصد افزایش میدهد. برای همین به فلوتر، قطع کن یا قطع کن اتومات هم گفته میشود.
فلوتر چه ساختاری دارد؟
ما دو نوع فلوتر داریم که عبارتند از فلوتر مکانیکی و فلوتر الکتریکی.
آنچه روی انواع پمپ کفکش مشاهده میکنید که در واقع در دسته پمپهای غوطهور در آب قرار میگیرد، فلوتر مکانیکی است که با کابلی که سه عدد سیم از داخل آن عبور کرده به موتور دستگاه وصل شده است. داخل محفظه پلاستیکی فلوتر، یک عدد گوی فلزی قرار دارد؛ درصورتیکه سطح آب بالا یا پایین بیاید، این گوی حرکت کرده و باعث خاموش یا روشن شدن پمپ میشود. سیمهایی که داخل کابل فلوتر قرار دارد سه عدد است، یکی سیم برق یا سیم مشترک است که به آن com میگویند و دو سیم دیگر کنتاکتهای باز یا no و بسته nc هستند.
مزایای خرید پمپ فلوتر دار چیست؟
مزیت این قطعه وقتی مشخص میشود که کارایی آن را بدانیم. برای این کار بهتر است دو مثال بزنیم تا کاملاً متوجه شوید پمپ فلوتردار به درد شما میخورد یا بدون فلوتر!
مثال اول:
فرض کنیم از پمپ کفکش برای یک سیستم تصفیه آب استفاده میکنید، ازآنجاییکه منبع این سیستمها دائماً در حال خالی و پرشدن هستند، باید پمپ شما فلوتردار باشد تا نیاز نباشد دائماً مخزن را چک کنید که اگر خالی بود پمپ را خاموش و اگر پر بود آن را روشن کنید. فلوتر این کار را برای شما میکند بدون اینکه به دردسر بیافتید.
مثال دوم:
اگر از پمپ کفکش برای یک چاه استفاده میکنید میتوانید پمپ بدون فلوتر بخرید؛ ازآنجاییکه معمولاً سطح آب چاه از حدی پایینتر نمیآید نیاز به فلوتر ضروری نیست اما داشتن آن هم ضرری به شما نخواهد زد و همانطور که همیشه گفتهاند، کار از محکمکاری عیب نمیکند.
عالی بود