از همان زمانی که بشر متوجه شد برای مصرف آب نیاز است تا آن را از عمق زمین بیرون بکشد، ایده ساخت پمپها در ذهن انسان زده شد، بر اساس پژوهشهای بهدستآمده از دوران باستان، مشخص شده که برای نخستینبار، مصریان توانسته بودند از نوعی پمپ برای انتقال آب استفاده کنند. جالب اینکه، مصریان این کار را حدود ۴ هزار سال پیش انجام دادهاند! بر اساس آنچه باستانشناسان کشف کردهاند، مصریان با استفاده از این پمپ میتوانستند آب را از عمق ۶ متری زمین بیرون آورند. اینکه چقدر این موضوعات صحت دارد اصل ماجرا که مسئله انتقال آب و اهمیت آن در طول دوران تاریخی است را زیر سوال نمیبرد، حالا باگذشت آن دوران، پمپ و انتقال آب هنوز هم از صورتمسئله انسان امروزی پاک نشده، اما بهجای ابزارهای ابتدایی، امروزه از پمپهای مختلفی استفاده میشود که کار را برای همه ما راحت کرده است.
یکی از انواع پمپهایی که کاربرد بسیار فراوانی دارد، پمپ کف کش است. این پمپ برای کشیدن آب چاه، آب استخر، آب مخزن و غیره بسیار مناسب است. همان کاری که درگذشته باید با دلو انجام میشد، امروز با استفاده از پمپ کف کش قابل انجام است. حالا اگر یک پمپ کف کش دارید و میخواهید از آن استفاده کنید اما طریقه نصب پمپ کف کش و طرز کار پمپ کف کش را نمیدانید، خوب جایی آمدهاید؛ چراکه در این مطلب میخواهیم به همین موضوعات بپردازیم.
آنچه در این مطلب میخوانید:
طرز کار پمپ کف کش چگونه است؟
این نوع پمپها بهوسیله نیروی گریزازمرکز کار میکنند؛ اگر میخواهید خیلی واضح، منظور از نیروی گریز مرکز را درک کنید تا در نهایت با طرز کار پمپ کف کش آشنا شوید، مثال زیر را بخوانید:
حتماً خیلی از شما حداقل یکبار از جاده چالوس به سمت مناطق شمالی کشور حرکت کردهاید. همانطور که میدانید جاده چالوس یکی از جادههای پر پیچوخم کشور است که همین امر بهعلاوه مناظر بکر و زیبای آن باعث شده است تا ایرانیها سالها با این جاده خاطره بازی کنند. کافی است در گوشهای از سکوت این جاده، درحالیکه گرمای خفیف آفتاب، پوست شما را نوازش میکند بایستید و نسیمی که به صورتتان میخورد را در آغوش بگیرید. احتمالاً این وضعیت را باید بعد از پشت سر گذاشتن پیچوخمهای زیاد جاده تجربه کنید چون به دلیل همین نیروی گریزازمرکز در هنگام پیچیدنها، حال خیلی از افراد بد میشود.
نیروی گریزازمرکز دقیقاً همان نیرویی است که وقتی ماشین در یک پیچ جاده به سمت چپ میپیچد، شما را به سمت مخالف پرتاب میکند. این نیرو امروزه در بسیاری از فرایندها و تجهیزات صنعتی و ساختمانی و غیره نیز به کار میرود.
گفته میشود اگر نیروی گریزازمرکز وجود نداشت، اجرام و سیارات منظومه ما فرو میریختند! حتماً میپرسید چرا؟ چون اگر چنین نیرویی نبود به دلیل جاذبه خورشید، این سیارات باید به داخل خورشید سرازیر میشدند اما این اتفاق نمیافتد چون نیروی گریزازمرکز سیارات به دلیل چرخش بهدور خود، جاذبه را خنثی کرده و باعث میشود آنها میلیاردها سال در مدار خود باقی بمانند.
بیشتر پمپهای آب نیز امروزه با استفاده از همین نیرو آب را پمپاژ میکنند و مصریان ۴ هزار سال پیش هم با همین روش توانسته بودند آب را از عمق ۶ متری زمین بیرون بکشند؛ بنابراین طرز کار پمپ کف کش یا خیلی دیگر از پمپها نیز در چارچوب همین فرایند انجام میگیرد.
در ادامه طریقه استفاده پمپ کف کش را به شما آموزش خواهیم داد.
طریقه نصب پمپ کف کش در 2 دقیقه
پمپ کف کش همان گونه که از نام آن پیداست پمپی است که برای تخلیه کردن استخر آب، چاه آب، مخازن آب، کشیدن آب از چشمه و غیره مناسب است و سیستم آن بهگونهای طراحی شده که داخل آب قرار میگیرد. به همین جهت به این نوع پمپها، پمپ مستغرق، شناور یا غوطهور هم گفته میشود و در زبان انگلیسی اینگونه پمپها را سابمرسیبل پمپ میخوانند که همان معنی غوطهور را میدهد.
تمامی پمپهای کفکش باید داخل آب قرار بگیرند و پمپ کفکشی که بیرون از آب باشد نداریم. مزیت این نوع پمپها خنک شوندگی آنها بهوسیله آب است. یکی از مشکلات انواع موتورهای برقی، بنزینی یا هر موتور دیگری، گرمشدن آنها است اما پمپهای کف کش به دلیل اینکه داخل آب قرار میگیرند کمترین گرما را در خود نگهداشته به همین جهت عمر مفید آنها بالاتر است.
طریقه نصب پمپ کف کش آنقدر راحت است که در چند خط و در چند کلام میتوان آن را آموزش داد، به همین ترتیب طریقه استفاده پمپ کف کش نیز بسیار آسان است. برای این کار مراحل زیر را طی کنید:
- استرینر پمپ کف کش را ببندید؛ استرینر برخی پمپها ثابت است اما برای برخی دیگر متحرک است تا اگر آشغالی داخل آن رفت بتوانید خارج کنید. در صورتی که استرینر یا صافی پمپ کف کش باز است، آن را ببندید.
- یکتکه طناب به دستگیره پمپ کف کش گره بزنید که طول آن بیشتر از عمق مکانی باشد که میخواهید پمپ را به کف آن برساند.
- شیلنگ استاندارد را به دهانه خروجی پمپ کف کش متصل کنید و با استفاده از یک بست فلزی یا پلاستیکی کاملاً آن را محکم کنید. بهتر است از شیلنگهای آتشنشانی یا شیلنگهای منعطف استفاده کنید.
- با استفاده از طناب پمپ را به کف استخر، چاه یا هر منبع دیگری که میخواهید آب آن را انتقال دهید بفرستید. حتماً بهخاطر داشته باشید برای این کار فقط از همین طناب استفاده کنید. برخی از افراد این کار را با استفاده از سیم پمپ کف کش انجام میدهند که کار بسیار خطرناکی است؛ چراکه احتمال اتصال و قطعی سیم وجود دارد که در این صورت میتواند تمام آبی که داخل استخر یا چاه هست را حاوی جریان برق کند.
- سیم برق را به دوشاخه بزنید تا پمپ شروع به کار کند.
این تمام چیزی است که در طریقه کار پمپ کف کش باید انجام دهید. یک نکته مهم دیگر در طریقه استفاده از پمپ کف کش این است که اگر حجم آب انتقالی زیاد بود، بهتر است هر یک ساعت یکبار به مدت 10 دقیقه پمپ را خاموش کنید.
خیلی عالی بطور ساده و واضح توضیح دادین خیلی متشکرم