یکی از کارهایی که توسط پیمانکاران و مهندسان عمران انجام میشود، کوبیدن خاک جهت سفت و محکم شدن آن است. برای این کار امروزه از دستگاههایی به نام کمپکتور استفاده میشود که با ایجاد کوبشهای با قدرت بالا، خاک را کوبیده و آماده استفاده برای پیریزی میکند. حالا اینجا می خواهیم درباره انتخاب بهترین کمپکتور به شما توضیحاتی ارائه کنیم.
امروزه کمپکتورها در دو نوع عمده عرضه و در اختیار مشتریان قرار میگیرد؛ یک نوع آن کمپکتور دستی (صفحه ای) است که کاربرد بسیار بالایی دارد و بیشترین فروش کمپکتور مربوط به این نوع است، بااینوجود نوع دیگری نیز موجود است به نام کمپکتور قورباغه ای (کانگورویی) که برای فضاهای محدودتر قابلاستفاده است.
-
کمپکتور صفحهای با مخزن آب
-
شاسی کمپکتور هیساکی9,100,000 تومان
-
کلاچ (فولی) کمپکتور هیساکی
-
کمپکتور قورباغه ای ردوکس موتور هوندا
-
کمپکتور دستی هیساکی با موتور روبین15,570,000 تومان
مراحل انتخاب بهترین کمپکتور
ازآنجاییکه خرید یک زمینکوب خوب و کارآمد نیازمند کسب اطلاعات و دانستن برخی نکات است، ما در این مطلب سعی داریم تا یک راهنمای کامل خرید بهترین کمپکتور بهصورت گامبهگام را با شما در میان بگذاریم، تا بعد از خرید احساس رضایت داشته باشید. در این مطلب نکاتی درباره مشخصات فنی کمپکتور، بهترین کمپکتور، انواع کمپکتور و ویژگیها و مشخصات کمپکتور دستی بیان خواهیم کرد، پس تا پایان همراه ما باشید.
1- انتخاب بهترین کمپکتور بر اساس فضا و محیط کار
همان گونه که پیشازاین هم ذکر کردیم دو نوع کمپکتور وجود دارد:
- کمپکتور کانگورویی (قورباغهای): مناسب جاهای کم عرض مثل کانال آب، کانال گاز، پیادهروهای کم عرض و غیره.
- کمپکتور صفحهای: مناسب تمام پروژهها بهغیراز فضاهای کم عرض.
حالا از بین اینها کدام یک مناسب کار ما است؟ برای انتخاب مدل مناسب شما باید فضای کاری خود را در نظر بگیرید.
اگر محدودیت عرض دارید باید از مدل کانگورویی یا قورباغهای استفاده کنید که طول و عرض صفحه کوبش آن کم است، اما اگر محدودیت عرض ندارید بهترین گزینه استفاده از کمپکتور صفحهای است که برای همه پروژهها بهغیراز پروژهها با عرض کم مناسب است.

2- انتخاب موتور مناسب برای کمپکتور دستی و بررسی ویژگیهای آن
اگر کیفیت موتور برای هر دستگاه صنعتی 50 درصد اهمیت داشته باشد برای کمپکتور 100 درصد مهم است؛ چراکه کمپکتور دستگاهی است که بهوسیله آن زمین با تناژی بالای یک تن کوبیده میشود و طبیعی است که این ضربات بر نقاط مختلف دستگاه از جمله موتور تأثیر میگذارد. در جدول زیر موتورهای مناسب هر کمپکتور ذکر شده است:
موتور کمپکتور کانگورویی | |
موتورها | توضیحات |
5 اسب روبین- 5.5 اسب هوندا- 6.5 اسب هوندا | موتورها هم چینی و هم ژاپنی دارد |
موتور کمپکتور صفحهای | |
موتورها | توضیحات |
5 اسب روبین- 6.5 اسب روبین- 7 اسب روبین | مدل چینی ارزانتر است |
-
موتور تک بنزینی هوندا مدل GX200
-
موتور تک بنزینی روبین 5 اسب مدل EY205,190,000 تومان
حتماً برای کمپکتور از موتورهای اورجینال و اصلی استفاده کنید، موتورهای چینی به علت ضربات کمپکتور دوام چندانی ندارند. برخی فروشندگان موتورهای 6.5 اسب را با عنوان 7 اسب به فروش میرسانند لذا باید به این مورد در هنگام خرید توجه داشته باشید، همچنین برخی فروشندگان نوع موتور کمپکتور را 7.5 اسب بخار عنوان میکنند که چنین چیزی برای هیچ کمپکتوری در ایران وجود ندارد.
3- دقت به اجزای شاسی کمپکتور و ویژگیهای آن
در ادامه شاسی هر یک از کمپکتورهای صفحهای و کانگورویی بهصورت جداگانه بررسی میکنیم:
مشخصات فنی بهترین کمپکتور صفحهای
کمپکتورهای صفحهای در مدلها و رنگهای مختلفی وجود دارد اما برخی اجزا در همه آنها ثابت است که باید به ویژگیهای این اجزا دقت کنیم:
ضخامت کاور بالای صفحه کوبش
بالای صفحه کوبش یک کاور فلزی وجود دارد که ضخامت آن باید مناسب باشد، ضخامت استاندارد ورق این قسمت 2 میل است.
چهار ضربهگیر لاستیکی
بین صفحه کاور و پایههای صفحه فلزی چهار عدد ضربهگیر لاستیکی وجود دارد که باید کیفیت این لاستیکها مرغوب باشد؛ چراکه بعد از 10 الی 15 ساعت کار با کمپکتور این ضربهگیرها پاره شده و شما مجبور به تعویض آنها خواهید شد.
لنگ کمپکتور صفحهای
حتماً در هنگام خرید، لنگ کمپکتور صفحهای را چک کنید، برای این کار درپوش روغن لنگ را باز کنید و لنگ را با دست چک کنید، ضمن اینکه برای کار باید این قسمت روغن داشته باشد، درصورتیکه لنگ بدون روغن کار کند دستگاه را دچار آسیب جدی خواهد کرد.
برند شاسی کمپکتورهای صفحهای
برای کمپکتور صفحهای دو مدل شاسی وجود دارد:
- شاسی کمپکتور هیساکی ساخت ایران
- شاسی کمپکتور هیساکی ساخت چین
مشخصات فنی بهترین کمپکتور کانگورویی
درباره شاسی کمپکتورهای کانگورویی باید به نکات زیر دقت کنید:
- گردگیر روی موتور سالم باشد تا در هنگام کار گردوغبار داخل موتور وارد نشود.
- گردگیر پایین که از جنس لاستیک نرم است را با دست چک کنید که پاره یا سوراخ نباشد.
- به علت اینکه این محصول تماماً وارداتی است حتماً از جایی خرید کنید که فروشنده ضمانت و خدمات پس از فروش از جمله ضمانت تأمین قطعات را به شما بدهد
- باک کمپکتور کانگورویی باید از ضخامت خوبی برخوردار باشد تا در اثر ضربات سوراخ نشود.
در صورت وجود هرگونه سوالی درباره خرید بهترین کمپکتور میتوانید با کارشناسان فروشگاه اینترنتی ابزارینو تماس بگیرید؛ قبل از خرید حتماً مشخصات فنی کمپکتور را بررسی کنید تا دستگاهی متناسب با نیاز خود خریداری کنید. انواع کمپکتورها برای کوبش خاک طراحی شده است اما برخی برای فضاهای کم عرض و برخی دیگر برای فضاهایی که محدودیت عرض ندارند ساخته شدهاند. قیمت کمپکتور باتوجهبه نوع آن و موتوری که روی دستگاه بسته میشود متفاوت خواهد بود.
سوالاتی که باید در هنگام انتخاب بهترین کمپکتور به آن پاسخ دهید
برای انتخاب یک کمپکتور صفحهای باید چه نکاتی را رعایت کرد؟ چه ویژگیهایی در یک کمپکتور صفحهای باید وجود داشته باشد تا ما بتوانیم یک انتخاب آگاهانه داشته باشیم؟ برخی فاکتورها به هنگام خرید کمپکتور صفحهای وجود دارد که باید آنها را به خاطر داشته باشید:
۱- نیروی کوبش مورد نیاز شما چقدر است؟
یکی از مهمترین جنبههایی که هنگام استفاده کمپکتور باید مورد توجه قرار گیرد نیروی کوبش مورد نیاز است، این میزان باتوجه به مواد پایهای خاک و زمین و همچنین تغییر حالت زمین پس از کوبش تعیین میشود.
از اینکه چه میزان نیرو برای کار شما است مطمئن شده و آنرا محاسبه کنید، به عنوان مثال فشردهسازی کم میتواند مشکلات جدی را در جادهها ایجاد کنید. اگر احساس میکنید که با خرید یک کمپکتور کوچکتر در هزینهها صرفهجویی میکنید، هزینههایی که ممکن است در آینده برای شما به وجود بیاید، تمامی این صرفهجوییها را از بین خواهد برد.
برای کاربریهای عمومی، فشردهسازی خاک و پیسازیهای ساختمان، کمپکتور صفحه ای به دلیل سطح مقطع بزرگ، سرعت کاری مناسب و نیروی گستردهای که وارد میکند بسیار ایدهآل است.
۲- چه مساحتی را میخواهید فشرده سازی کنید؟
مساحت کاری اصلیترین و مهمترین فاکتور برای انتخاب کمپکتور مناسب است. بیشک یک کمپکتور با صفحه بزرگتر مساحت بیشتری را در هر مرحله کاری پوشش میدهد، اما سرعت حرکت دستگاه نیز در محاسبات دخیل است. کمپکتورهای مختلف دارای سرعتهای مختلفی میباشند که سرعت آنها براساس «متر بر دقیقه» اندازهگیری میشود.
همچنین مسئله مهم دیگر ابعاد صفحه دستگاه است، اگر شما یک کمپکتور با ابعاد صفحهای کمی بزرگتر از دیگری داشتید اما سرعت حرکت آن بسیار کندتر از دیگری باشد، کمپکتور بزرگتر ممکن است برای کار شما کارآیی نداشته باشد. شما باید بتوانید به سادگی تفاوتهای محصول را محاسبه نمایید.
یکی از مهمترین مواردی که در هنگام خرید یک کمپکتور صفحه ای باید به یاد داشته باشید این است که دستگاه به طور نسبی با شرایط کاری شما منطبق باشد. اگر دستگاه را بر این اساس بخرید که تنها یک بار برای کار مشخص از آن استفاده کنید ممکن است به دستگاهی برسید که برای بخشهای دیگر پروژه شما مناسب نباشد.
۳- چه انتظاری از کمپکتور دارید؟
اکثر کمپکتورهای صفحه ای ماشینهای تقریبا پایهای هستند که مشخصات نسبتا یکسانی دارند. تفاوت اصلی در مشخصات حرکت رو به جلو یا حرکت رفت و برگشتی دستگاه است. کمپکتورهای حرکت رو به جلو تنها به جهت جلو حرکت کرده اما کمپکتورهای قابل برگشت در هر دو جهت عقب و جلو قابلیت حرکت دارند.
کار کردن با کمپکتورهای قورباغه ای نسبت به صفحه ای سختتر است و اپراتور حتما باید آموزشهای لازم در این زمینه را قبل از کار کردن با دستگاه دیده باشد، تا از حوادث مختلف جلوگیری گردد. کنترل کردن کمپکتور قورباغه ای که از دست اپراتور رها شده، کاری خطرناکی است.
انتخاب بهترین کمپکتور؛ صفحه ای یا قورباغه ای؟
در بالا سوالاتی که باید در هنگام خرید از خود بپرسید یا با فروشنده مطرح کنید را بیان کردیم، حالا در اینجا پارامترهایی را بیان میکنیم که شما را در انتخاب بین این دو دستگاه کمک خواهد کرد.
در صورتی که نیاز به اطلاعات بیشتری درباره اینکه تفاوت بین کمپکتور صفحه ای و قورباغه ای چیست دارید توصیه می کنیم مطلبی که سایت bartellglobal در این باره منتشر کرده را بخوانید تا بتوانید بهترین کمپکتور را انتخاب کنید.
منبع مقاله: Rammer Vs. Compactor: Which is Right For Me
۱- تاثیر نوع خاک در انتخاب دستگاه کمپکتور
در هنگام انتخاب بین کمپکتور صفحه ای و قورباغه ای آگاهی نسبت به تفاوتهای بین انواع خاک بسیار حائز اهمیت است. این امر به شما کمک خواهد نمود تا نوع تجهیزات مورد نیاز برای دستیابی به بهترین نتایج را تعیین کنید.
به طور کلی دو نوع مختلف خاک وجود دارد:
- خاک دانهای
- خاک منسجم و چسباننده
بررسی خاک دانه ای
خاکهای دانهای مانند شن و ماسه، خاکهای شل هستند که میتوان بدون در نظر گرفتن اینکه آیا مرطوب هستند یا خشک، فشرده شوند. آنها هنگامی که برداشته میشوند تمایل به فرو ریختن دارند و قدرت چسبندگی خوبی ندارند، بنابراین به طور معمول نمیتوان آنها را مانند خاکهای منسجم قالببندی نمود.

در هنگام انتخاب نوع و تناژ کمپکتور، نوع خاک، میزان کوبش مورد نیاز، چسبندگی ذرات، مساحت کاری و جای مانوری که برای دستگاه وجود دارد را حتما در نظر بگیرید.
بررسی خاکهای منسجم
خاکهای منسجم معمولا دارای مقادیر زیادی خاک رس هستند و به صورت کاملا محکم در کنار هم نگه داشته میشوند. آنها نیاز به مقدار مشخصی از رطوبت جهت فشردهسازی دارند. اگر خیلی مرطوب با خیلی خشک باشند، امکان به وجود آمدن حبابهای هوا و فشردگی نامناسب افزایش مییابد.

۲- مقایسه ویژگیهای کمپکتور صفحه ای و قورباغه ای
در این قسمت ویژگیهای اصلی دو دستگاه را برای شما برخواهیم شمرد؛ چیزی که به طور کامل شما را در جهت انتخاب بهتر راهنمایی می:
- زمانی که میخواهید خاکهای به هم پیوسته را کمپکت کنید، کمپکتورهای قورباغه ای به دلیل ابعاد صفحه، بسیار عالی کار میکنند. اندازه صفحه کوچکتر باعث ایجاد تمرکز کوبش میگردد که برای خاکهایی که نیاز به نیروی بیشتری جهت فشرده سازی دارند بسیار مفید میباشد.
- به دلیل طراحی باریک و شیک آنها کمپکتورهای قورباغه ای برای کانالها و فضاهای تنگ که قدرت مانور وجود ندارد بسیار ایده آل میباشند.
- کمپکتورهای قورباغه ای توانایی فشردهسازی عمیقتری از خاک را نسبت به کمپکتورهای صفحه ای دارند، زیرا نیروی صفحه عمودیتر و مستقیمتر است. بنابراین میتوان ضخامت بیشتری به هر لایه خاک اضافه کرد که پروسه پرکردن و فشردهسازی حفرهها یا گودالا را سریعتر میکند.
- کمپکتور صفحه ای ایده آل برای زمانی است که با خاکهای دانهای کار میکنید؛ به دلیل آنکه آنها از ارتعاش استفاده میکنند تا دانهها را در خاک حل کنند.
- کمپکتورهای صفحه ای ابعاد صفحه بزرگتری نسبت به کمپکتورهای قورباغه ای دارند، که موجب شده تا وزن و نیروی تراکم در مساحت بیشتری پخش شده و این موضوع به پخش شدن و استحکام بهتر مواد در محل کمک میکند.
- همچنین به دلیل طراحی و عملکرد ایده آل، کمپکتورهای صفحهای کارآیی بهتری برای مساحتهای بزرگ و صاف دارند.
دو اشتباه رایج در انتخاب بهترین کمپکتور
چند اشتباه رایج بین خریداران در هنگام انتخاب دستگاه کمپکتور وجود دارد که بهتر است شما از آنها اجتناب کنید، این اشتباهات عبارتند از:
اشتباه اول- کوبش بیش از حد
برخی بر این باورند که هرچه خاک بیشتر فشرده شود بهتر است و خاک از مقاومت بیشتری نیز برخوردار خواهد شد در حالی که این تصوری کاملا اشتباه است؛ هر مادهای یک نقطهی شکست دارد. کوبش بیش از حد توسط کمپکتور باعث خرد شدن خاک گردیده و قابلیت تقویت و پیسازی آنرا به دلیل جدایی که در ترکیب خاک اتفاق میافتد کاهش میدهد. کوبش بیش از حد باعث ضعف است نه قدرت! این طور فکر کنید، اگر تودهای از سنگهای کوچک داشته باشید و بخواهید آنها را با چکشی مسطح کنید، میتوانید این کار را با مقدار مناسبی نیرو انجام دهید اما اگر کوبش را ادامه دهید، آنها به قطعات کوچکتر تبدیل خواهند شد و در نهایت شما با شن و ماسهای کاملا متفاوت نسبت به مادهای که کار را با آن شروع کردید مواجه خواهید شد. در نتیجه فشردهسازی بیش از حد، مواد را در خاک میشکند و ترکیب شما را تغییر خواهد داد.
در انتخاب تناژ کمپکتور بسیار دقت کنید! کوبش بیش از حد باعث افزایش مقاومت خاک نمیگردد، این عمل تنها ذرات خاک را خرد و آن را سست میکند.
گاهی اوقات شما با توجه به عملکرد دستگاه میتوانید به میزان کوبش بیش از حد پیببرید. اگر به نظر میرسد که دستگاه غیرطبیعی عمل میکند، این میتواند نشانهای از این باشد که خاک بیش از حد فشرده شده است.
اشتباه دوم- کوبش کم
کوبش کم صرفا به خود دستگاه بستگی ندارد بلکه میتواند عوامل مختلفی در این کار تاثیرگذار باشند از جمله:
- در مرحله اول، نداشتن یک دستگاه به اندازه بزرگ برای انجام کار میتواند منجر به کوبش ناکافی شود.
- اگر اپراتور به اندازه کافی با کمپکتور از روی کار عبور نکند و پاسهای مورد نیاز برای کوبش را طی نکند ممکن است کوبش کم بوده و نامناسب باشد.
همچنین وجود پستی و بلندی نامناسب میتواند به عدم فشردگی مناسب خاک منجر گردد، زیرا سطح خاک فشردهتر شده، تاثیر تجهیزات کاهش پیدا کرده و بیشتر انرژی کوبش به خود دستگاه باز میگردد. خاک دارای ارتفاع زیاد و عمق زیاد میتواند در کوبش مشکل ایجاد نماید.
کوبش نامناسب میتواند باعث نشست نامتوازن و ناهموار گردد. از آنجا که خاک به درستی فشرده نشده، نمیتواند به طور موثر وزن ساختار را تحمل کند. به همین دلایل بدیهی نشست نامتوازن میتواند به مشکلات ساختاری منجر گردد.
وجود پستی و بلندیهای زیاد در خاک باعث آسیب به دستگاه و کارکرد نامناسب آن و در نتیجه عدم فشردگی مناسب خاک خواهد گردید. از این رو خاکهای بسیار ناهموار را در ابتدا باید با تجهیزاتی صاف نموده و سپس اقدام به فشردهسازی آنها کرد.
برای پروژه های بزرگ ساخت شهر، معمولا یک مهندس متخصص که با نوع خاک و درصد مواد مختلف در خاک آشنایی دارد میزان تراکم مناسب را شناسایی و تصویب میکند که کمپکتور صفحه ای مناسبتر است یا کمپکتور قورباغه ای، اما در پروژههای کوچک مهم است که نکات کلیدی را به یاد داشته باشید؛ از اینکه تجهیزات مناسب برای این کار را دارید اطمینان حاصل کرده و نوع خاکی که در حال کار با آن هستید را به طور کامل بررسی کنید، همین موارد باعث بهبود چشمگیری در عملکرد و نتیجه کار شما خواهد گردید و از فشردگی بیش از حد یا فشردگی کم خاک محل مورد نظر جلوگیری خواهد نمود
جمع بندی و نتیجه گیری از انتخاب بهترین کمپکتور
شاید چیزی که در این قسمت از مطلب انتخاب بهترین کمپکتور میگوییم را باید ابتدای میگفتیم و این نکته عدم خرید کمپکتور دست دوم است. به هیچ عنوان سمت خریدن دستگاه های دست دوم نروید. شاید خریدن میز و صندلی دست دوم توجیه داشته باشد، اما کمپکتور دست دوم به هیچ وجه. چون این دستگاه با آن کوبش ها و ضربات، قطعا دچار فرسایش است. پس هزینه ای که قرار است بعدا بابت تعمیر بدهید را همین حالا روی خرید یک کمپکتور نو سرمایه گذاری کنید که چندین سال برایتان کار کند.