شاید به این جمله بخندید که وقتی یک وسیله برقی [که هم قیمت زیادی دارد و هم موجب لَنگ شدن کار ما میشود] میسوزد، بیشتر از آنکه دستگاه را بسوزاند ما را سوزانده است! بااینحال سوختن وسایل برقی یک امر متداول و طبیعی است. اما برخلاف کسانی که میگویند چارهای نیست و هر دستگاهی بالاخره میسوزد باید موضع مخالف خود را ابراز کنیم. چون اگر در هنگام خرید، محصولات باکیفیت بخرید و بعد از خرید، بهدرستی از آن استفاده کنید، احتمال سوختگی دستگاه و احتمالاً خود شما کاهش مییابد!
یکی از وسایلی که دست به سوختن مَلسی دارد، پمپ لجنکش و پمپ کفکش است. اگر میخواهید بدانید علت سوختن پمپ کفکش چیست، نکاتی که در زیر برای شما ردیف کردهایم را بخوانید، شاید شما هم جزو کسانی باشید که این نکات را نمیدانید بنابراین اگر نمیخواهید بوی ناخوشایند نیمسوختههای پمپ خود را استشمام کنید، حتماً تا انتهای این مطلب را مطالعه کنید.
آنچه در این مطلب میخوانید:
حاشیهای مهمتر از متن!
اگر پمپ لجن کش یا پمپ کفکش را در شرایط استاندارد خود استفاده کنید احتمال سوختن آن به شدت کاهش مییابد. اگر میپرسید شرایط استاندارد چیست؟ میتوانید از چند جا این شرایط را به دست آورید:
- از روی دفترچه راهنمای پمپ
- ازروی پلاک پمپ
هر دستگاهی بهویژه دستگاههای برقی دارای یک حداکثر و حداقلهایی هستند که باید آنها را رعایت کنید. مثلاً برای یک پمپ آب کفکش، حداکثر آمپر چقدر است؟ حداکثر ارتفاع آبرسانی آن چقدر است؟ تکفاز است یا سهفاز؟ چند دور در دقیقه میچرخد؟ و نکات دیگری ازاینقبیل. رعایت مجموعه این حداکثر و حداقلها، میشود سیستم حفاظتی پمپ، یعنی اگر از این موارد تخطی نکنید، شما یک سیستم حفاظتی برای پمپ خود درست کردهاید!
قطعاً تا اینجای مطلب خیلی از شما قانع شدهاید که تاکنون چه بلایی سر پمپ کفکش خود آوردهاید و احتمالاً پاسخ به این سوال که علت سوختن پمپ لجنکش چیست را گرفتهاید؛ اما لطفاً قانع نشوید و تا انتهای مطلب را بخوانید؛ چون نکات مهمتری هم وجود دارد که باید بدانید!
لطفاً به پمپ آب خود تشنگی ندهید!
خشک کار کردن موتور، مهمترین علت سوختن پمپ کفکش
یک علت سوختن پمپ کفکش و لجنکش بدون آبکار کردن دستگاه است. خشک کارکردن پمپ کفکش یا لجنکش یا هر پمپ آب دیگری، حکایت کوزهگر از کوزه شکسته آب میخورد است، گرچه خود پمپ عامل انتقال آب است و همه را سیراب میکند اما خودش باید خشک کارکرده و بسوزد!
حالا علت سوختن پمپ کفکش به دلیل خشک کارکردن به چه شکل اتفاق میافتد؟ پمپ شما در این حالت مراحل زیر را طی میکند تا نیمسوز یا تمام سوز شود:
- انرژی موتور تبدیل به گرما میشود
- تمام عایقها به دلیل گرمای زیاد خشک میشوند
- عایقها حالت شکنندگی پیدا میکنند
- لاک سیمهای لاکی ذوب میشود
- موتور نیمسوز شده یا کاملاً میسوزد
برخی دستگاهها دارای سنسور حرارتی است که وقتی دمای موتور بالا میرود، آن را خاموش میکند، اگر موتور دارای این OVERLOAD باشد امکان سوختن آن پایین میآید اما همه دستگاهها مجهز به این سیستم نیستند.
ببار زدن بیش از اندازه ممنوع!
بار اضافی به پمپ کفکش تحمیل نکنید
منظور از بار اضافی دو چیز است:
- استفاده در ارتفاع غیر مجاز
- استفاده برای سیالهای سنگین
وقتی در ابتدای مطلب گفتیم باید شرایط حفاظتی پمپ را بدانید به این خاطر بود که بدانید که هد پمپ کفکش یا لجنکش شما چقدر است؟ اگر شما بیش از مقداری که روی پلاک پمپ درج شده از آن استفاده میکنید یعنی دارید یکبار اضافی به پمپ تحمیل میکنید. باری که موجب افزایش گرمای موتور و در نتیجه سوختن آن میشود.
از سویی دیگر، هر پمپی را بهر کاری ساختند. از پمپ کفکش برای انتقال آب سبک و تمیز استفاده میکنند و اگر آب دارای لجن و سیالات با چگالی بالا است باید از لجنکش استفاده کنید. میدانید وقتی بار اضافی به پمپ تحمیل میشود چه اتفاقی میافتد؟ در زیر بخوانید:
- بالا رفتن فشار روی پروفیل پروانه
- آمپر کِشی دستگاه بیشتر از حد استاندارد
- گرمشدن زیاد سیمپیچی پمپ
- سوختن یا نیمسوز شدن پمپ کفکش
فکری به حال سوختن پروانهها کنید!
مراقب باشید پروانههای پمپ گیر نکند
ببه چند دلیل ممکن است پروانه پمپ گیرپاژ کند. ما در مطلبی تحت همین عنوان درباره این موضوع توضیحاتی ارائه داده بودیم که از لینک زیر میتوانید مطالعه کنید.
علت سوختن پمپ کف کش و لجنکش بهوسیله گیرکردن پروانهها خیلی شایع است. حتی خرابی بلبرینگ پمپ، گیرپاژ کردن موتور و مواردی ازاینقبیل نیز میتواند موجب افزایش آمپر شود. در این صورت همان بلایی سر دستگاه شما میآید که در مرحله قبل ذکر کردیم. یک اسکرول صفحه را به سمت بالا ببرید تا موارد 1 تا 4 را قسمت قبل را بخوانید.