شیلنگ ویبراتور دریلی که عضو کوچک خانواده بزرگ انواع شیلنگ ویبراتورها است، دستگاهی است که برای عملیات ویبره بتن در محدودههای کوچک از آن استفاده میکنند. از این دستگاه برای مقاطع کوچک بتنریزی مثل ستون، سقف، بلوکها و غیره استفاده میکنند. خیلی از کسانی که در صنعت ساختوساز دستی در آتش دارند، نهتنها از شیلنگ ویبراتورهای بالای 2 اینچ استفاده کرده و دستگاههای مخصوص به آن را در اختیار دارند، بلکه چندین دستگاه ویبره بتن دریلی هم خریداری میکنند تا سرعت انجام کار بالاتر برود. این شیلنگ ویبراتور در واقع نمونه کوچک و دستی است که با برقکار میکند. در ادامه میخواهیم مختصری درباره چیستی شیلنگ ویبراتور دریلی بگوییم.
از شیلنگ ویبراتور دریلی چه استفادهای میکنند؟
شیلنگ ویبراتور دریلی مسئول خارج کردن حبابها و هوای داخل بتن است. حتماً تجربه ریختن خاک داخل گلدان را داشتهاید، زمانی که این کار را انجام میدهید، فضای خالی بین دانههای خاک باعث میشود با مقدار کمی خاک، حجم گلدان پر شود اما وقتی گلدان را چند بار تکان میدهید، سطح خاک پایین رفته و فضای بیشتری برای ریختن خاک در گلدان باز میشود.
در واقع شیلنگ ویبراتور دریلی یا هر نوع محصولی از این خانواده، همین کار را با بتن میکند. زمانی که بتن درون مقطع بتنریزی ریخته میشود، فضایی بین سنگدانههای بتن وجود دارد که بهوسیله حبابهای هوا پر شده است، در واقع جای این حبابها باید ملات سیمانی باشد تا گیرایی بتن بالاتر برود، برای این کار از شیلنگ ویبراتور دریلی استفاده میکنند.
این دستگاه با با ایجاد لرزشها و ارتعاشات طول موج کوتاه بتن را لرزانده و باعث میشود هوای داخل آن خالی شود، برای همین وقتی بتن را ویبره میکنید، سطح آن دقیقا مانند همان خاک داخل گلدان پایین میرود. بنابراین شیلنگ ویبراتور دریلی یک وسیله برقی تولیدکننده لرزه است که با آن بتن را هواگیری میکنند.
اگر قصد خرید این محصول را دارید توصیه میکنیم حتماً مقاله راهنمای انتخاب شیلنگ ویبراتور دریلی را مطالعه کنید.

انواع ویبراتور دریلی کدام است؟
این وسیله برقی که شکل و ظاهر آن شبیه دریلهای معمولی است از اجزای مختلفی تشکیل شده است. علت نامگذاری آن نیز به ویبره دریلی این است که قسمت موتوری آن مانند دریلی است و اساساً همان کار را میکند با این تفاوت که قدرت آن بیشتر است و بهجای مته به آن شیلنگ متصل میشود.
دو نوع شیلنگ ویبره دریلی در بازار موجود است:
- شیلنگ ویبراتور دریلی با بدنه پلاستیک
- شیلنگ ویبراتور دریلی با بدنه آلومینیومی
در واقع تفاوت این دو در نوع بدنه آنها است، برخی برای مقاومت بیشتر مقدار بیشتری از بدنه را با آلومینیوم ساختهاند که قیمت بیشتری هم دارد و برخی دیگر مقدار کمتری آلومینیوم دارد به همین خاطر به آن پلاستیکی میگویند اما برای هر دو دستگاه، دستهها و قسمتهایی که نیاز به عایقکاری دارند از پلاستیک ساخته شده است. شاید برای شما جالب باشد که بدانید خودتان هم میتوانید شیلنگ ویبراتور دریلی بسازید، در لینک زیر آموزش ساخت این وسیله را قرار دادهایم:
یک شیلنگ ویبراتور دریلی چه اجزایی دارد؟
شیلنگ ویبره دریلی خیلی دستگاه پیچیدهای نیست، این محصول دارای یک الکتروموتور است که از سیمپیچی مسی ساخته شده و بقیه آن قطعاتی است که همگی با آنها آشنایی دارید. در جدول زیر میتوانید اجزای مختلف این دستگاه را ببینید:
- سوئیچ روشن / خاموش: هنگامی که دکمه on فشار داده شده و هنگامی که off رها میشود، دستگاه را روشن میکند.
- کابل برق برای اتصال به پریز برق: این دستگاه با برق 220 ولت کار میکند.
- کلید گاز: با فشار دادن آن دستگاه شروع به چرخش میکند.
- هواکش: هوا توسط یک فن برای خنکسازی موتور مکش شده و سپس در عقب موتور ویبره دریلی تخلیه میشود.
ویبره دریلی چگونه کار میکند؟
برای اینکه بتوانید با یک دستگاه ویبراتور دریلی کار کنید باید مواردی را بدانید در زیر مهمترین نکات برای کارکردن با این دستگاه بیان شده است:
- ویبراتور برقی را به منبع برق مناسب وصل کنید.
- اگر یک کابل بلندتر ضروری است، برای استفاده درست از کابل، از سیم سیار استفاده کنید.
- هنگام شروع حرکت موتور، پوکر ویبره دریلی را بالای بتن نگهدارید. این کار از پریدن سر ویبراتور روی سطح جلوگیری میکند.
- سوئیچ ON / OFF را در وضعیت ON قرار دهید و سپس داخل سطح بتن فرو کنید. برای مدت طولانی موتور را روی سطح قرار ندهید.
- در هنگام عملیات ویبره کردن، بدنه ویبره برقی را تا حد ممکن مستقیم نگه دارید. خم کردن سر موجب افزایش بار در هسته و چرخدنده موتور شده که منجر به آسیبدیدن موتور چرخدنده میشود.
- سر شیلنگ ویبراتور دریلی را بهسرعت در مخلوط بتن با سرعت 0.3 متر در ثانیه فرو کنید. بتن را برای 5 تا 15 ثانیه برای مخلوطهای مرطوب بلرزانید. برای مخلوطهای سخت 2-3 دقیقه بلرزانید.
- وقتی بتن سطح صاف و براقی گرفت و هیچ حباب هوایی وجود نداشت لرزش را متوقف کنید.
- به آرامی با یک حرکت بالا و پایین، پوکر ویبراتور بتن را از مخلوط جدا کنید. این حرکات آرام بالا و پایین، سوراخهایی که توسط ارتعاش ایجاد شدهاند را میبندد.
- هنگام خارج کردن سر ویبراتور از بتن، بهآرامی با سرعت حدوداً 3 ثانیه بیرون بکشید تا با استفاده از این تکنیک، از دام افتادن مجدد هوا جلوگیری کنید.
- هنگامی که بالای مخلوط قرار میگیرید، شیلنگ ویبراتور دریلی را بهسرعت بردارید.
- مطابق با “سطح نفوذ” ویبراتور را مجدداً در مخلوط وارد کنید.
- یک الگوی همپوشانی متقارن برای قراردادن و برداشتن سر ویبراتور ایجاد کنید.
- اگر بتن لایهای پاشیده شود، اجازه دهید تا ویبراتور در عرض 3 تا 6 اینچ (76 تا 152 میلیمتر) تا لایه بعدی حرکت کند تا اطمینان حاصل کنید که دولایه به هم چسبیدهاند.
توجه: فشار دادن دکمه Power Lock کلید روشن / خاموش را در وضعیت ON قفل میکند.بهخاطرر داشته باشید از ویبره دریلی برای حرکت دادن بتن به طرفین استفاده نکنید. این باعث جدا شدن بتن خواهد شد؛ برای پهن کردن بتن از بیل استفاده کنید.
چند نکته مهم درباره نگهداری از شیلنگ ویبراتور دریلی
برای نگهداری صحیح از دستگاه خود باید یکسری کارها را بهصورت مداوم و برخی دیگر را بهصورت دورهای انجام دهید، این موارد را در زیر با هم بررسی میکنیم:
- بازرسی چرخ دنده موتور ویبراتور بتن: بصورت روزانه موتور را قبل از استفاده برای تعمیرات قطعات خراب بررسی کنید.
- تعویض زغال کربنی ویبراتور دریلی
- برای دسترسی به زغال، پوشش بدنه را از موتور جدا کنید.
- پیچ و واشر محافظ زغال را جدا کنید.
- زغال شیلنگ ویبره دریلی را بررسی کنید و اگر طول آن 3/8 “است آن را تعویض کنید.
- روغنکاری سر ویبراتور (هر 300 ساعت)
- با استفاده از آچار، نوک سر ویبراتور را از بدنه سر ویبراتور جدا کنید. یک پارچه برای پاککردن روغن ریخته داشته باشید.
- روغن قدیمی را از بدنه سر ویبراتور تخلیه کنید. روغن را در ظرف مناسب قرار دهید. روغن را بر روی زمین نریزید.
- سر ویبراتور را با روغن 15 یا 20 یا معادل آن پر کنید.
- بدنه سر ویبراتور را بیشتر از ظرفیت آن پر نکنید.
- پوشش سر ویبراتور (هر 300 ساعت)
- روغنکاری بدنه (200 ساعت)
نکته مهم: برای تمیزکردن دستگاه، از حلالها استفاده نکنید. استفاده از حلالها میتواند باعث آسیب رساندن به شیلنگ ویبراتور دریلی شما شود.