
ماله پروانه ای (به انگلیسی Power Trowel) که به آن ماله موتوری هم گفته میشود یکی از تجهیزات ساختوساز سبک است که توسط پیمانکاران و شرکتهای ساختمانی برای پرداخت و صافکردن سطح بتن به کار میرود. با اجرای ماله پروانه ای میتوانید مرحلهی کفسازی پروژههای بزرگ را در زمانی کوتاه و با هزینهی کم انجام دهید. استفاده از ماله پروانه ای کار دشواری نیست ولی برای رسیدن به بهترین نتیجه، فقط تجربه میتواند شما را کمک کند. در ادامه میخواهیم به نحوه کار با ماله پروانه ای، اجرای ماله پروانه ای پرداخته و نکاتی را برای استفاده صحیح و مؤثر از ماله پروانه ای بیان کنیم.
آنچه در این مطلب میخوانید:
اجرای ماله پروانه ای چگونه است؟
عبارت «اجرای ماله پروانه ای» یک عبارت عامیانه است که به درست یا غلط بیان میشود، در واقع منظور از اجرای ماله پروانه ای، همان نحوه کار با ماله پروانه ای است.
در نحوه کار با ماله پروانه ای باید بدانید که این دستگاه در دو مرحله اصلی سطح بتن را صاف میکند:
- مرحله اول بتن ریزی با ماله پروانه ای هموارسازی است، باید سینی (یا تیغههای مخصوص هموارسازی) را زیر دستگاه ماله پروانه ای نصب کرده و چند مرحله سطح را پیمایش کنیم. با این کار پستی و بلندیهای بتن هموار شده و سطح آماده پرداخت میگردد.
- مرحلهی دوم بتن ریزی ماله پروانه ای، پرداخت نهایی است، در این قسمت سینی را از دستگاه ماله پروانه ای جدا کرده و تیغهها را روی دستگاه نصب میکنیم. این کار موجب یکدست شدن بتن شده و سطحی یکنواخت و متراکم را حاصل میکند.
انتخاب ماله پروانه ای برای کارهای متناسب با پروژه
ماله پروانه ای انواع مختلفی دارد و برای انتخاب مدل مناسب، کار سختی را پیش رو دارید. ما در مقاله راهنمای انتخاب ماله پروانه ای که درباره خرید این دستگاه است سعی کردیم این فرایند را برایتان سادهتر کنیم. بهطور خلاصه ماله پروانه ای سرنشیندار یا نفربر فقط برای پروژههای بسیار بزرگ و پرهزینه استفاده میشود و به همین دلیل در بازار کشورمان شاهد فروش بیشتر ماله پروانه ای دستی هستیم؛ چراکه قیمت ماله پروانه ای در مدلهایی که نام بردیم تقریبا بالا است. این نوع ماله موتوری در سایزهای 60، 90 و 120 تولید میشود.
ماله پروانه ای 60 برای فضاهای کوچک استفاده میشود که به آن ماله پروانه ای گوشهزن هم میگویند. ماله پروانه ای 90 سانت، مدل همهکاره است و پرفروشترین دستگاه محسوب میشود. نهایتاً ماله پروانه ای 120 در پروژههای بزرگ با بودجه محدود به کار میرود.
زمان استفاده از دستگاه ماله پروانه ای چه وقتی است؟
از جمله چیزهایی که اهمیت زیادی در روش استفاده از ماله پروانه ای دارد، زمان استفاده از دستگاه ماله پروانه ای است. برای بتنریزی و صافکاری، مهمترین موضوع، زمانبندی است و اشتباه در این کار میتواند با خراب کردن بتن، هزینه اجرای مجدد فرآیند را به پروژه تحمیل کند.
ما در طرز کار با ماله پروانه ای به مشتریان خود تاکید میکنیم که بهتر است بتن ریزی در هوای غیربارانی انجام شود تا بتوانید به درستی از ماله پروانه ای استفاده کنید. پس از بتنریزی، مراحل گرفتن و سفتشدن بتن آغاز میشود و باید بر اساس تجربه، زمان مناسب را برای صافکاری تعیین کنید. قبل از شروع کار با دستگاه نیز بهتر است دفترچه راهنمای ماله پروانه ای خود را مطالعه کنید.

نحوه صحیح حرکت دادن ماله پروانه ای
یکی از چیزها در نحوه کار ماله پروانه ای، نوع حرکت دادن دستگاه است. برای حرکت دادن ماله پروانه ای، بهتر است در زمان تغییر جهت به سمت چپ دستهی ماشین را کمی به بالا کشیده و برای تغییر جهت به راست هم کمی دسته را به پایین فشار دهید.
بیشتر بخوانید: صفر تا صد کار با ماله پروانه ای و روش روشن کردن آن
با این کار تیغهها روی بتن رد نمیاندازند و سطح یکنواختتری خواهید داشت. البته حواستان باشد که در حین چرخش، تعادل دستگاه بههم نخورد.

نکته مهم در کار با ماله پروانه ای؛ هموارسازی قبل از پرداخت
روش کار با ماله پروانه ای بسیار ساده است، سطح بتن قبل از پرداخت نهایی باید هموار شود. برای این کار باید ماله پروانه ای را به سینی یا تیغه مناسب مجهز کنید.
مراحلی که باید در طرز استفاده از ماله پروانه ای انجام دهید به شرح زیر است:
- سادهترین راه برای هموارسازی سطح بتن، استفاده از سینی ماله پروانه ای (Float Pan) است. برای استفاده از سینی بتن ماله پروانه ای نیازی به جداسازی تیغههای اصلی (Finishing Blades) ندارید؛ کافیست سینی را زیر دستگاه قرار داده و تیغهها را در محل مخصوص محکم کنید. سینی سطح بیشتری را نسبت به تیغهها پوشش میدهد و عملیات هموارسازی را سرعت میبخشد، اما شاید اپراتور برای کنترل دستگاه کار سختتری را پیش رو داشته باشد.
- تیغههای جداشدنی (Clip-on Float Blades) برای هموارسازی گزینه بعدی هستند. برای استفاده از آنها هم نیازی به جداسازی تیغههای اصلی ندارید و فقط باید آنها را روی تیغههای اصلی نصب کنید. پس از پایان هموارسازی، تیغههای ماله موتوری را جدا کرده و مرحله پرداخت نهایی را اجرا نمایید.
- تیغههای ترکیبی (Combination Blades) بهترین گزینه برای هموارسازی و صافکاری نهایی هستند، اما قیمت بالایی دارند. این تیغهها در حالت مسطح نقش سینی را ایفا کرده و در حالت زاویهدار شبیه لیسه عمل میکنند. در کشور ما معمولاً از سینی برای هموارسازی و از تیغههای پرداخت برای صافکاری نهایی استفاده میشود.
پرداخت نهایی در نحوه کار با ماله پروانه ای
پرداخت بتن پس از مرحله هموارسازی انجام میشود تا سطحی متراکم، یکنواخت و سخت بهوجود آید. برای رسیدن به نتیجه مطلوب احتمالاً به دو یا چند بار پرداخت کل سطح نیاز دارید، ولی بین هر دو مرحله باید کمی به خودتان، دستگاه و بتن استراحت بدهید.
بعضی پیمانکاران از دو دستگاه ماله پروانه ای استفاده میکنند که یکی از آنها به سینی هموارسازی و دیگری به تیغههای پرداخت مجهز شده است. با این کار میتوانید دو مرحله را با سرعت بیشتری انجام دهید. دستگاه دوم در شرایط ضروری میتواند بهعنوان یدکی هم استفاده شود.
بیشتر بخوانید: آموزش پرداخت بتن از بتن ریزی تا لیسه کشی نهایی با ماله پروانه ای
در هر دو مرحله هموارسازی و پرداخت، زاویه تیغهها اهمیت زیادی دارند. در مرحله اول یعنی هموارسازی باید سینی (یا تیغههای هموارسازی) را کاملاً صاف نگه دارید تا هم کنترل ماله موتوری سادهتر شود و هم سطح هموارتری را بهدست آورید.
حرکت صحیح ماله پروانه ای روی سطح هم برای رسیدن به نتیجه مطلوب اهمیت دارد. شروع هموارسازی باید عمود بر جهت مرحله قبلی یعنی صافکاری با شمشه ماله انجام شود. در صورت نیاز، مرحله دوم هموارسازی را باید دوباره عمود بر مرحله قبلی تکرار کنیم. در حالت کلی هر مرحله استفاده از ماله موتوری باید عمود بر مرحله قبل انجام شود. همچنین در هر بار عبور، بهتر است نصف سطح قبلی را پوشش دهیم تا الگوی یکنواختی در سطح بتن بهدست آید.

الگوی خشک شدن بتن را برای عملیات صافکاری با ماله موتوری در نظر بگیرید. در فضای آزاد، بتن زیر آفتاب سریعتر از دیگر قسمتها خشک میشود و باید زودتر صافکاری شود. در فضای داخلی هم قسمتهایی که در معرض جریان هوا قرار دارند (نزدیک در یا ورودیها) زودتر خشک میشوند.
اگر پس از مرحله اول یعنی هموارسازی متوجه شدید که هنوز هم پستی و بلندیهایی در سطح دیده میشود، میتوانید از تیغههای پرداخت برای حذف آنها استفاده کنید. برای این کار باید به روشی که در شکل زیر نشان داده شده عمل نمایید. برای پر کردن حفرهها کافیست تیغهها از سمت خارج به داخل حفره حرکت نموده و آن را پر کنند. تپهها هم به کمک تیغهها به آرامی تراشیده شده و بتن اضافه در اطراف پخش میگردد.
نکات تکمیلی در طرز کار با ماله پروانه ای
منظور ما از نکات تکمیلی در طرز کار با ماله پروانه ای، نکاتی است که حاصل تجربه بوده و شاید جای دگیری پیدا نکنید که در ادامه آنها را بیان میکنیم.
اول اینکه پیمانکاران باتجربه مستقیماً پس از بتنریزی به سراغ صافکاری با ماله پروانه ای نمیروند. ابزارهای مختلفی برای آمادهسازی بتن قبل از صافکاری وجود دارد که شاید در کشورمان چندان مورد استفاده قرار نگیرند ولی به شما پیشنهاد میکنیم اگر میخواهید به بهترین نتیجه برسید، حتماً از آنها استفاده کنید. به عنوان مثال پس از بتنریزی باید از شنکش بتن استفاده کرد تا بتن بهخوبی پخش شده و ناهمواریهای زیادی نداشته باشد.
در مرحله بعد میتوان از دستگاه شمشه ماله پروانه ای استفاده کرد که باز هم وظیفه هموار کردن بتن را بر عهده دارد و با حذف حبابها، کیفیت بتن را افزایش میدهد. شمشه ماله دستی یا موتوری (ویبره) شما را برای آمادهسازی بتن تازه کمک میکنند.
شمشه ماله تلسکوپی هم برای پرداخت نهایی بتن استفاده میشود و سطحی صاف و صیقلی را تحویل شما میدهد. برای آشنایی با انواع شمشه ماله و کارکرد آنها میتوانید به مطالب بلاگ سایت ابزارینو مراجعه کنید.
سینی و تیغههای ماله موتوری جزو لوازم مصرفی آنها به شمار میروند و ممکن است وسط کار سوراخ شده یا بشکنند. به همین دلیل بهتر است همیشه سینی و تیغه یدک به همراه داشته باشید تا بتوانید بهسرعت آنها را جایگزین کنید، چون بتن منتظر شما نمیماند و اگر بیش از حد سفت شود، شاید نتوانید به کیفیت موردنظر برسید. پیمانکاران حرفهای از چند دستگاه ماله پروانه ای استفاده میکنند تا در صورت بروز مشکل برای یکی از آنها، پروژه لنگ نماند. پس نکاتی که در طرز استفاده از ماله پروانه ای گفتیم را جدی بگیرید.
ماله پروانه ای هم مثل هر دستگاه دیگری به تعمیر و نگهداری نیاز دارد و بسته به کیفیت ساخت و قطعات بهکار رفته، باید پس از هر چند بار استفاده به آن رسیدگی کرد. شستشو و تمیزکاری تیغهها و سینی در پایان هر روز کاری یکی از سادهترین مواردیست که با رعایت آن، طول عمر دستگاه را افزایش میدهید.
البته برای این کار نباید دستگاه را روی زمین بخوابانید چون در این صورت احتمال بیرون ریختن روغن موتور و سوخت (بنزین یا گازوئیل) وجود دارد. همیشه قبل از شروع کار وضعیت تیغهها و سینی را چک کنید تا اگر بیش از حد نازک شدهاند، آنها را عوض نمایید. وضعیت روغن موتور و روغن گیربکس ماله پروانه ای را چک کرده و در صورت نیاز، آن را تعویض کنید. اینها نکاتی است که در دفترچه راهنمای ماله پروانه ای به صورت کامل به آنها اشاره شده است که باید قبل از کار با ماله پروانه ای حتما آن را مطالعه کنید.
نهایتاً در پروژههای ساختمانی، ایمنی حرف اول را میزند و ماله پروانه ای هم اگرچه خطرناک بهنظر نمیرسد، اما کار از محکم کاری عیب نمیکند. حتماً از عینکهای ایمنی، محافظ گوش، چکمههای ایمنی با لایه فولادی و دستکشهای ضخیم استفاده کنید.
قبل از تمیزکاری یا تعویض تیغهها از خاموش بودن دستگاه اطمینان حاصل کنید. در زمان استفاده، سرعت موتور را هنگام چرخش کاهش دهید تا بتوانید تعادل خودتان و ماله را حفظ کنید. حصارکشی اطراف محدوده صافکاری هم برای ایمنی بیشتر به شما کمک میکند.